Wysłany: 2006-03-05, 21:49 cytaty z książek ;> Polecający: epuls.pl
no, więc skoro mamy już temat o najlepszych tekstach z filmu, to może każdy wyciągnie którąś z lubianych książek i przytoczy dobry fragment?
u mnie aktualnie w czytaniu 'dziecko na niebie' j. carrolla więc i cytat będzie stąd:
mogę powiedzieć tyle: śmierć jest minimum. minimum wszystkiego. podczas tych godzin, gdy jesteś tak blisko drugiej osoby, z dwojga niemal stajecie sięjednym. minimum. miłość jest śmiercią: śmiercią odrębności, śmiercią dystansu, śmiercią czasu. w trzymaniu się za ręce najpiękniejsze jest to, że po chwili zapominasz, która ręka jest twoja. zapominasz, że są dwie, nie jedna. śmierć. nie ma w niej nic niezdrowego.
_________________ Jutro, gdy zabraknie poezji,
Jutro dziwne słońce nauki zmrozi krew,
Jutro przestaniemy być piękni,
Jutro! Lecz dzisiaj ostatni chwalmy dzień..
'Ona była obca. Przybyła z baśni piękniejszej niż nasza. Udało jej się jednak przedostać do naszej rzeczywistości, może dlatego, że tu czekało na nią jakieś ważne zadanie, może miała nas ocalić przed tym, co niektórzy nazywają 'szarą codziennością'. [..]Wierzyłem, że istnieje tylko jedno życie i tylko jedna rzeczywistość. Jednakże istniały przynajmniej dwa rodzaje ludzi. Dziewczyna z Pomarańczami i my, wszyscy inni.'
'Dziewczyna z pomarańczami' - Gaarder
Chyba wiadomo?
_________________ to co widzisz w lustrze to nie jest odbicie
to tylko maniera, to nie jest życie
w naszych źrenicach jest za mało boga
a droga jest prosta, czy jest kręta droga
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA.
tekst Śmierci, ale nie pamiętam który tom świata Dysku... po którymś zlewa się w jedną całość Prachettowską ale chyba z Morta.
_________________ pewnego dnia postanowiłem zmienić swoje życie. przestać pić, rzucić palenie, zacząć chodzić na siłownię i zdrowo się odżywiać.
Mój ulubiony tekst to: "Czy może istnieć na Ziemi tak szalona, jedyna i prawdziwa milość, jaką ma ćpun do narkotyku?" Oczywiście z mojej ukochanej książki "Pamiętnik Narkomanki" Barbary Rosiek 8) 8) ♥♥
"Kocha się coś, co się zna, a ja nie mam o tobie żadnego pojęcia, jesteś dla mnie czymś obcym i przypadkowym. Nie umiem cię kochac i nawet nie wiem, czy będę umiała."
"ono" D. Terakowska
_________________ nie ufam nikomu, kocham tylko tych co na to zasłużyli....
Wysłany: 2006-04-10, 14:09
Polecający: link na gronie
W tej stronie, wysoko nad sterczącym szczytem górskim biała gwiazda wyjrzała właśnie spośród rozdartych chmur. Gdy ją tak ujrzał zagubiony w przeklętym wrogim kraju, wzruszyło go jej piękno, a nadzieja wstąpiła znów w jego serce. Jak chłodny, jasny promień olśniła go bowiem nagle myśl, że bądź co bądź Cień jest czymś małym i przemijającym; istnieje światło i piękno, którego nigdy nie dosięgnie.
Władca Pierścieni, autorstwa wiadomo kogo
[ Dodano: 2006-04-10, 15:11 ]
...i w tym momencie nastąpiło coś, czego potem nie mogła zapomnieć: zapragnęła iść do niego do pokoju i usłyszeć jego głos, jego słowa. Gdyby przemówił do niej cichym, głębokim głosem, dusza wystąpiłaby na pokład ciała, a ona rozpłakałaby się. Objęłaby go w ten sam sposób, w jaki we śnie obejmowała szeroki pień kasztana. Stała w sionce i starała się powściągnąć te niezrozumiałą chęć, by się na jego oczach rozpłakać. Wiedziała, że jeśli się nie opanuje dojdzie do czegoś, czego wcale nie chciała. Zakocha się w nim. W tej chwili z wnętrza pokoju dobiegł jego głos. Słysząc tylko ten głos (nie widząc jednocześnie wysokiej sylwetki inżyniera) stanęła zaskoczona. Głos był cienki i wysoki. Jak to się stało, że dotychczas sobie tego nie uświadomiła? Prawdopodobnie tylko dzięki zaskakującemu i nieprzyjemnemu wrażeniu, jakie zrobił na niej timbre jego głosu, zdołała opanować pokusę. Weszła do środka, schyliła się nad rozrzuconym ubraniem, szybko się ubrała i wyszła.
Vonnegut.
_________________ Always look on the life side of life...
po kilku pierwszych spotkaniach zgodziłabym się polować z nim na szczury w południowym bronxie, gdyby o to poprosił. jak się spodziewałam, kompletnie straciłam dla niego głowę.
chcecie wiedzieć, co to jest zło? zło to spluwa. zło to palant, który wkłada do niej naboje. zło to drzewo, które piorun rozszczepił na pół. to nie jest jakaś jedna rzecz. to jest wszystko, co stało się złe. dziecinny rowerek jest w porządku, ale gdy leży przewrócony w kałuży krwi, to już inna sprawa.
kochać jest łatwo. to, można powiedzieć, jak z samochodem: wystarczy włączyć silnik, dodać gazu i wyznaczyć sobie cel podróży. ale być kochaną to tak jak przejażdżka z kimś innym, jego samochodem. nawet, jeśli uważasz tego kogoś za dobrego kierowcę, zawsze pozostaje ten podskórny strach, że może się pomylić, a wtedy w ułamku sekundy wystrzelicie oboje przez przednią szybę na spotkanie śmierci. być kochaną może oznaczać największy koszmar. bo miłość to rezygnacja z panowania nad własnym losem. a co się stanie, jeśli w połowie drogi postanowisz zawrócić albo skręcić w bok, a nie masz na to jako pasażer żadnego wpływu?
wydaje wam się, że chodzi o to, abyście zostali jej najlepszym kochankiem, i o to, co sądzi o waszej karierze, przyjaciołach, rodzinie, wydaje wam się, że chodzi o to wszystko, co nigdy nie będzie miało dla niej znaczenia.
nie ma nic przeciwko temu, abyś wychodził z kumplami tak często, jak ci się podoba. 'chce', abyś cieszył się życiem. możesz pracować poza domem i wyjeżdżać służbowo. chce, abyś był szczęśliwy w pracy i odnosił sukcesy. nie musisz być superkochankiem. chce poznać twoje ciało i nauczyć cię swojego. od czasu do czasu możesz być zachłanny, egoistyczny i wymagający. chce dojść z tobą do porozumienia. chce w pełni wykorzystać dany wam czas.
gdzieś w centrum miasta, które tkwi w każdym z nas, leży cmentarz naszych starych miłości. szczęściarze, zadowoleni ze swego życia i z tego, z kim je dzielą, przeważnie o nim nie pamiętają. nagrobki są wyblakłe lub powywracane, trawa nieskoszona,wszędzie plenią się jeżyny i dzikie kwiaty. u innych miejsce to wygląda schludnie i dostojnie jak cmentarz wojskowy. kwiaty podlano i ułożono, wysypane tłuczniem ścieżki są starannie zagrabione. wszystko tutaj świadczy o częstych odwiedzinach. cmentarz większości z nas przypomina szachownicę. niektóre pola są zaniedbane albo wręcz leżą odłogiem. {...} inne groby pozostają jednak ważne, choćbyśmy niechętnie się do tego przyznawali. odwiedzamy je często, niekiedy - prawdę mówiąc - zbyt często. nigdy nie wiadomo, jak będziemy się czuli po wyjściu z cmentarza: czasem będzie nam lżej, czasem ciężej na duszy. nie sposób przewidzieć, w jakim nastroju będziemy wracać do domu teraźniejszości.
jonathan carroll, 'ale karuzela!'
to takie z naj, naj, najulubieńszych, kiedyś cośjeszcze dopisze siĘ
_________________ Jutro, gdy zabraknie poezji,
Jutro dziwne słońce nauki zmrozi krew,
Jutro przestaniemy być piękni,
Jutro! Lecz dzisiaj ostatni chwalmy dzień..
Wysłany: 2006-04-10, 17:01
Polecający: bierdonka
Miłość jest jak autyzm. Czasem kochamy
w innych coś, o czym im się nawet nie śni.
Albo co by uznali za absurd.
Janathan Caroll „Zaślubiny patyków”
Nie ma ludzi złych, są tylko głupi,
ale ci głupi są najgorsi.
Manuela Gretkowska "Tarot Paryski”
Człowiek nie może żyć nie wiedząc po co żyje
Gustaw Herling-Grudziński "Inny świat"
Wszystko już kiedyś było, wszystko już się kiedyś wydarzyło, i wszystko już zostało kiedyś opisane.
Andrzej Sapkowski "Pani Jeziora"
Z miłością jest jak z kolką nerwową. Dopóki cię nie chwyci atak,
nawet sobie nie wyobrażasz, co to takiego. A gdy Ci o tym opowiadają, nie wierzysz.
Andrzej Sapkowski "Pani Jeziora"
Przeważnie jest tak, że gdy nie potrafi
atakować się myśli, atakuje się jej autora.
Janusz L. Wiśniewski „Los powtórzony”
gdyby świat wybrał inny scenariusz
rozwoju, dając na przykład wszystkim tę
samą liczbę mutacji i gdyby także psy
mogły mówić, to i tak nigdy nie zniżyłyby
się do tego, aby odezwać się do ludzi.
Janusz L. Wiśniewski „Samotność w sieci”
Płakać trzeba w spokoju.
Tylko wtedy ma się z tego radość.
Ze wszystkich rzeczy
wiecznych miłość trwa najkrócej.
Bądźcie szaleni, ale zachowujcie się jak normalni ludzie.
Podejmijcie ryzyko bycia odmiennymi, ale nauczcie się
to robić, nie zwracając na siebie uwagi.
Paulo Coelho „Weronika postanawia umrzeć”
"Myślisz, że sam to popychasz, a to ciebie pchają."
Johann Wolfgang Goethe
[ Dodano: 2006-04-10, 18:04 ]
Stanisław Grochowiak , BIEDNE
"Leżała radość
Szli ludzie i przeszli
Leżała radość
Za wcześnie
Za wcześnie pannie która była ładna
Za późno chłopcu który był po wszystkim
A obok czasu
Tych zafrasowanych
Którzy są po to
By zacieniać ściany
Leżała radość
Szli ludzie i przeszli
Ujrzała radość
Zniszczone podeszwy"
Pułkownik Cargill był złym handlowcem. Był tak okropnym handlowcem, że wyrywały go sobie firmy zmuszone ze względów podatkowych wykazać straty. W całym cywilizowanym świecie, od Battery Park do Fulton Street, znano go jako człowieka, na którym można polegać, kiedy chodzi o szybkie obniżenie stopy podatkowej. Jego usługi były drogie, gdyż niepowodzenia są często trudne do osiągnięcia. Musiał zaczynać od szczytu i torować sobie drogę w dół, a kiedy się ma przyjaciół w rządzie, niełatwo jest robić złe interesy. Wymagało to nieraz miesięcy ciężkiej pracy i nieomylnie błędnego planowania. Człowiek dezorganizował, podejmował błędne decyzje, nie doglądał, wszystkie drzwi zostawiał otworem, a kiedy się zdawało, że już zrobił swoje, rząd dawał mu jezioro albo las, albo pole naftowe i psuł całą robotę. Jednak na pułkowniku Cargillu można było polegać. Nawet w tak niesprzyjających okolicznościach potrafił zrujnować najlepiej prosperujące przedsiębiorstwo. Doszedł do tego własną pracą i swoje niepowodzenia zawdzięczał wyłącznie sobie.
Nie wiem, czy to z książek czy nie. Ale mi się podoba. A ja jak coś mi się podoba, to zapisuję.
1. "A słowa się po niebie włóczą i łajdaczą
i udają, że znaczą coś więcej niż znaczą."
/Bolesław Leśmian./
2. "Nie sprzeciwia sie rozumowi przekładanie zniszczenia całego świata ponad zadraśnięcie palca."
/David Hume./
3. "Gdziekolwiek była Ona. Tam był Raj."
/Mark Twain./
4. "Każdy ma prawo marzyć inaczej."
/Paulo Coehlo./
Wysłany: 2006-04-28, 16:14
Bo Królem był zawsze najsilniejszy, nie tylko dzięki samej sile, ale dzięki sile, sprytowi i szczęściu. Królem wśród szczurów. James Clavell "Król szczurów"
Ludzie Ci byli na dodatek przestępcami. Popełnili ciężką zbrodnię. Przegrali wojnę. I mimo przegranej żyli. James Clavell "Król szczurów"
Changi było dla swoich mieszkańsów więcej niż więzieniem. Changi było dla nich Genesis, miejscem gdzie wszystko zaczyna się od nowa. James Clavell "Król szczurów"
Pan się śmieje? Pan nie wierzy w diabła? Niewiara w diabła to francuska myśl, to myśl nader lekka. Czy wie pan, co to diabeł? Wie pan, jak mu na imię? I nie znając nawet jego imienia pan się śmieje z jego kształtu przykładem Woltera, śmieje się pan z jego kopyt, ogona i rogów, które pan sam wymyślił; albowiem zły duch jest duchem wielkim i groźnym, a nie trakim z rogami i kopytami, które pan sam wymyślił. Fiodor Dostojewski "Idiota"
"O, puissent voir votre beauté sacrée
Tant d'amis, sourdsá mes adieux!
Qu'ils meurent pleins de jours, que leur mort soit pleurée,
Qu'un ami leur ferme les yeux!" Fiodor Dostojewski "Idiota"
_________________ 'Być bohaterem przez minutę, godzinę,
jest o wiele łatwiej niż znosić trud
codzienny w cichym heroizmie.'Fiodor Dostojewski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum