• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

darmowe blogi

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

mateuszzaq12wsx 

Wysłany: 2007-12-19, 15:25   Filmy Historyczne

Witam wszytskich poszukuje filmów o tematyce hisotrycznej a dokładnie na temat ucieczek jeńców z obozów koncentracyjnych.obozów parcy czy ucieczek z sybiru jesli zna ktos jakies filmy o takiej tematyce to był bym bardzo wdzeczny za podanie ich tytułów Dziękuje z góry ;) ;)

magda123  

Wysłany: 2007-12-19, 20:31   

Ucieczka jeńców? Taki temat nie przychodzi mi do głowy, ale zapytam mojego polonistę, który na pewno będzie wiedział. Zawsze nawiązuje do różnych filmów...
"Śniada cera, kocie oczy z tęczówkami w kolorze gorzkiej czekolady, nieduże, pełne usta i burza czarnych włosów. [...] Na dodatek szczęściara chrzani odchudzanie. Bezczelnie wcina wszystko, na co ma tylko ochotę..." Taka już jestem...

mateuszzaq12wsx 

Wysłany: 2007-12-19, 20:59   

Heh chyab troszku zle sprecyzowałem pytanie chodiz mi o film na któym bedzie pokazne np. Jakis Niemiecki wojskowy zostaje zesłany na sybir i udaje mu sie uciec z obozu i pokazne jest jak on ucieka z sybiru i kieruje sie w strone swojego domu ale nie koniecznie musi to byc taki film jak opisałe ale moze byc tez że np. :P Pokazane jest jak zyja wieźniowie na sybirze w obosach ... kiedys dwa takie filmy leciały w TVP1 ;)

magda123  

Wysłany: 2007-12-20, 20:23   

Wiesz, on zwykle o takich filmach gada, które nie są związane z tematem lekcji (no może trochę są). Ale na razie nie umiem Ci pomóc. Jednak niedługo napiszę te tytuły w tym temacie, na kiedy ci to potrzebne? Bo jak niekoniecznie teraz to w nowym roku...
"Śniada cera, kocie oczy z tęczówkami w kolorze gorzkiej czekolady, nieduże, pełne usta i burza czarnych włosów. [...] Na dodatek szczęściara chrzani odchudzanie. Bezczelnie wcina wszystko, na co ma tylko ochotę..." Taka już jestem...

Arkaard  

Wysłany: 2007-12-20, 21:50   

"Gułag" i "Jeniec"

huru 

Wysłany: 2008-01-05, 20:10   

Chyba raczej chodzi tu o "Jeńca"

tedwa  

Wysłany: 2008-02-04, 11:12   

Może mało "historyczny" ale wart obejrzenia "Hitler: Rise of Evil"
Nie ufaj podróbkom!

owad.lezacy  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2008-02-05, 14:14   
   Polecający: google

Bracia Bielscy. Nieznani partyzanci - Film dokumentalny
Wielka Brytania, 1993

Historia żydowskich partyzantów, braci: Tewjego, Asaela i Zusa Bielskich, którzy w czasie II wojny światowej w samym środku białoruskiej Puszczy Nalibockiej zorganizowali miasteczko partyzanckie. W 1941 roku bracia zmuszeni zostali do ucieczki przed ścigającymi ich nazistami. W lesie na prawym brzegu Niemna założyli osadę, w której schronienie znalazło ok. 1200 osób. Miasteczko miało nawet własną bożnicę, szpital, zakłady rzemieślnicze i sąd. Mieszkający tam partyzanci, pod dowództwem najstarszego z braci, Tewjego, ścigali nazistów i kolaborantów oraz starali się pomagać Żydom w ucieczkach z obozów koncentracyjnych.

Reżyseria: Arun Kumar

Auschwitz. Naziści i "ostateczne rozwiązanie"
Wielka Brytania, 2005

W 1944 roku, w cztery lata po założeniu obozu w Auschwitz, nastąpiło największe nasilenie tam masowych mordów. Większość ówczesnych ofiar pochodziła z Węgier. W ciągu zaledwie dziesięciu tygodni trafiło tam aż 437 tys. Żydów. Trzy czwarte z nich zginęło natychmiast po przyjeździe. Cztery krematoria i komory gazowe pracowały bez przerwy, lecz nie nadążano z zabijaniem tak wielkiej liczby ludzi. Zwłoki palono zwykle w krematoryjnych piecach, ale coraz częściej także pod gołym niebem. Dzięki więźniom, którym udało się uciec z Auschwitz, oraz członkom polskiego podziemia alianci wiedzieli, że jest to obóz zagłady. Mimo to Amerykanie odrzucili żądania organizacji żydowskich domagających się zbombardowania linii kolejowych do Auschwitz i obozowych komór gazowych.

Reżyseria: Laurence Rees

Ucieczka niemieckich jeńców - Film dokumentalny
Wielka Brytania, 2003

W nocy z 24 na 25 marca 1944 roku siedemdziesięciu sześciu mężczyzn uciekło z obozu jenieckiego dla brytyjskich i amerykańskich lotników Stalag Luft III w Żaganiu. Była to największa ucieczka w czasie II wojny światowej. Przygotowania do niej trwały wiele miesięcy. Wydarzenie to uznano za zagrożenie dla bezpieczeństwa narodowego i poinformowano o nim Adolfa Hitlera. Zorganizowano ogromną obławę, która dla wielu zbiegów miała tragiczny finał. Prawie pół roku później na podobny krok zdecydowali się niemieccy jeńcy z obozu Bridgend w Walii. Tropieni przez żołnierzy i wartowników z psami, a nawet ludność cywilną, mieli jednak więcej szczęścia.

Reżyseria: Jane Fish

biegam w bikini po całym mieście, gdzie jest mój wróg dajcie go nareszcie : > !
miau miau miau !

Odpowiedz do tematu