Witam wszytskich poszukuje filmów o tematyce hisotrycznej a dokładnie na temat ucieczek jeńców z obozów koncentracyjnych.obozów parcy czy ucieczek z sybiru jesli zna ktos jakies filmy o takiej tematyce to był bym bardzo wdzeczny za podanie ich tytułów Dziękuje z góry
Ucieczka jeńców? Taki temat nie przychodzi mi do głowy, ale zapytam mojego polonistę, który na pewno będzie wiedział. Zawsze nawiązuje do różnych filmów...
_________________ "Śniada cera, kocie oczy z tęczówkami w kolorze gorzkiej czekolady, nieduże, pełne usta i burza czarnych włosów. [...] Na dodatek szczęściara chrzani odchudzanie. Bezczelnie wcina wszystko, na co ma tylko ochotę..." Taka już jestem...
Heh chyab troszku zle sprecyzowałem pytanie chodiz mi o film na któym bedzie pokazne np. Jakis Niemiecki wojskowy zostaje zesłany na sybir i udaje mu sie uciec z obozu i pokazne jest jak on ucieka z sybiru i kieruje sie w strone swojego domu ale nie koniecznie musi to byc taki film jak opisałe ale moze byc tez że np. Pokazane jest jak zyja wieźniowie na sybirze w obosach ... kiedys dwa takie filmy leciały w TVP1
Wiesz, on zwykle o takich filmach gada, które nie są związane z tematem lekcji (no może trochę są). Ale na razie nie umiem Ci pomóc. Jednak niedługo napiszę te tytuły w tym temacie, na kiedy ci to potrzebne? Bo jak niekoniecznie teraz to w nowym roku...
_________________ "Śniada cera, kocie oczy z tęczówkami w kolorze gorzkiej czekolady, nieduże, pełne usta i burza czarnych włosów. [...] Na dodatek szczęściara chrzani odchudzanie. Bezczelnie wcina wszystko, na co ma tylko ochotę..." Taka już jestem...
Bracia Bielscy. Nieznani partyzanci - Film dokumentalny
Wielka Brytania, 1993
Historia żydowskich partyzantów, braci: Tewjego, Asaela i Zusa Bielskich, którzy w czasie II wojny światowej w samym środku białoruskiej Puszczy Nalibockiej zorganizowali miasteczko partyzanckie. W 1941 roku bracia zmuszeni zostali do ucieczki przed ścigającymi ich nazistami. W lesie na prawym brzegu Niemna założyli osadę, w której schronienie znalazło ok. 1200 osób. Miasteczko miało nawet własną bożnicę, szpital, zakłady rzemieślnicze i sąd. Mieszkający tam partyzanci, pod dowództwem najstarszego z braci, Tewjego, ścigali nazistów i kolaborantów oraz starali się pomagać Żydom w ucieczkach z obozów koncentracyjnych.
Reżyseria: Arun Kumar
Auschwitz. Naziści i "ostateczne rozwiązanie"
Wielka Brytania, 2005
W 1944 roku, w cztery lata po założeniu obozu w Auschwitz, nastąpiło największe nasilenie tam masowych mordów. Większość ówczesnych ofiar pochodziła z Węgier. W ciągu zaledwie dziesięciu tygodni trafiło tam aż 437 tys. Żydów. Trzy czwarte z nich zginęło natychmiast po przyjeździe. Cztery krematoria i komory gazowe pracowały bez przerwy, lecz nie nadążano z zabijaniem tak wielkiej liczby ludzi. Zwłoki palono zwykle w krematoryjnych piecach, ale coraz częściej także pod gołym niebem. Dzięki więźniom, którym udało się uciec z Auschwitz, oraz członkom polskiego podziemia alianci wiedzieli, że jest to obóz zagłady. Mimo to Amerykanie odrzucili żądania organizacji żydowskich domagających się zbombardowania linii kolejowych do Auschwitz i obozowych komór gazowych.
Reżyseria: Laurence Rees
Ucieczka niemieckich jeńców - Film dokumentalny
Wielka Brytania, 2003
W nocy z 24 na 25 marca 1944 roku siedemdziesięciu sześciu mężczyzn uciekło z obozu jenieckiego dla brytyjskich i amerykańskich lotników Stalag Luft III w Żaganiu. Była to największa ucieczka w czasie II wojny światowej. Przygotowania do niej trwały wiele miesięcy. Wydarzenie to uznano za zagrożenie dla bezpieczeństwa narodowego i poinformowano o nim Adolfa Hitlera. Zorganizowano ogromną obławę, która dla wielu zbiegów miała tragiczny finał. Prawie pół roku później na podobny krok zdecydowali się niemieccy jeńcy z obozu Bridgend w Walii. Tropieni przez żołnierzy i wartowników z psami, a nawet ludność cywilną, mieli jednak więcej szczęścia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum