• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

zbik 

Wysłany: 2007-12-28, 13:33   

pooziomka napisał/a:
to nie jest tak jak myslisz, za kazdym razem czytajac ksiazke odkrywasz cos nowego, lub po prostu cos Ci sie tak spodobalo ze masz ochote do tego wrocic

I właśnie dlatego czyta sie różne pozycje po kilka razy. Wraca sie do nich by ponownie przeżyć pewna przygodę, stać się na powrót ulubiona postacią... ;)

kochanamoniczka  

Wysłany: 2007-12-28, 13:51   

sama nie liczyłam... ale na pewno ponad 10- zawsze do niej wracam- "Ćma" Agnieszki Osieckiej

Mamasita  

Wysłany: 2007-12-28, 20:20   

Nie czytam książek dwa raz. Uważam, że książka najlepiej "smakuje" za pierwszym razem. Nie widzę w tym sensu, wolę znaleźć inną i ją przeczytać. Kolejny, nowy, swieży pokarm dla duszy a nie odgrzewane.

Tynka88 

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2007-12-28, 23:14   

Ja mam bardzo dobra pamiec do ksiazek, filmow itp. wiec nie widze sensu czytac ksiazke kilka razy, bo wiem co w niej bylo :)

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2007-12-29, 00:01   

Tynka88 napisał/a:
ie widze sensu czytac ksiazke kilka razy, bo wiem co w niej bylo
Nie zawsze chodzi o to, żeby pamietać tylko co w niej było, kim byli bohaterowie, co zawierała fabuła. Są książki, które różnie odbiera się będąc w różnym wieku, są takie, w których doszukać się pewnych nawiązań, mądrości mozna dopiero po lepszym poznaniu swiata. Są takie dzieła, do których się wraca wielokrotnie nie tylko dlatego, że była ciekawa.

need a hug.
anyone?

End3r  

Wysłany: 2007-12-29, 14:55   

Cytat:
Są książki, które różnie odbiera się będąc w różnym wieku, są takie, w których doszukać się pewnych nawiązań, mądrości mozna dopiero po lepszym poznaniu swiata. Są takie dzieła, do których się wraca wielokrotnie nie tylko dlatego, że była ciekawa.

dokladnie. albo np z niektorymi ksiazkami jest jak z filmami typu "fight club" czy "the fountain" -ogladasz 10tki razy i za kazdym razem dopatrujesz sie czegos czego wczesniej nie dostrzegalas, inaczej odbierasz niektore rzeczy, zaczynasz rozumiec inaczej pewne sprawy itp.

ja najwiecej razy czytalem najlepsza dla mnie ksiazke (i ogolnie sage), czyli Gre Endera (stad moja ksywa), Orsona Scotta Carda. Przeczytalem 3 razy i dzisiaj zabieram sie za 4. Polecam wszystkim goraco te lekture, nie zrazajcie sie tym ze to sci-fi bo nie o to tam chodzi. napisalbym ze jest duzo przemyslen filozoficznych, ale to by Was jeszcze bardziej odrzucilo :P sa one napisane w sosob bardzo jasny, przystepny, a rownoczesnie niesamowicie dojrzale. pierwsza czesc czyli wlasnie gra endera powstala juz w 1979 co jest moim zdaniem niewiarygodne. dla zainteresowanych podaje kolejne czesci sagi:
1. Gra Endera
2. Mówca Umarlych
3. Ksenocyd
4. Dzieci Umyslu
5. Cien Hegemona
6. Cien Endera.

najlepsze w tym wszystkim jest to, ze pierwsza i szosta czesc to dokladnie ta sama opowiesc tyle ze opowiadana z perspektywy dwoch roznych bohaterow. genialnie sie czyta jedna po drugiej. (i jak zwykle sie rozpisalem : P).
Above us only sky

huru 

Wysłany: 2008-01-05, 20:16   

Tropiciela Śladów (to samo co Ostatni Mochikanin tylko inna część) przeczytałem 3 razy

ha_l.u.c_ynacja  

Wysłany: 2008-01-26, 00:23   

Stanisław Lem - "Okamgnienie" - 9 razy ; )
Stanisłam Lem - "Bajki Robotów" - 7 razy ; D
Paulo Coelho - "Weronika Postanawia Umrzeć" - 3 razy ; )

Idę czytać "Bajki Robotów" - to już będzie 8 raz.. ; D

charon  

Wysłany: 2008-01-26, 01:00   
   Polecający: Colorblind

Nigdy nie czytałem nic 2 razy. Wychodzę z założenia, że jest tyle ciekawej literatury, że szkoda czasu na powtórki. Jest sporo książek, które zamierzam od jakiegoś czasu kupić i przeczytać, a nie mam na razie na to czasu (studia, sesja).
Eternally

last.fm

Katharsis  

Wysłany: 2008-01-26, 11:01   
   Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne

Moj rekord to Harry Potter i wiezien Azkabanu. 13 razy ;d a wygladalo to tak: Nie mialem nic ciekawego do czytania, to przeczytalem Pottera. Po przeczytaniu nadal nie mialem nic ciekawego w domu, a do biblioteki tylka nie chcialo mi sie ruszyc. Co robic? Zaczac od poczatku... xD

Ciekawym odczuciem jest czytanie tej samej ksiazki w roznych jezykach, nie zgodzicie sie?

Ems  

Wysłany: 2008-01-30, 22:21   

Nori napisał/a:

Ciekawym odczuciem jest czytanie tej samej ksiazki w roznych jezykach, nie zgodzicie sie?

Ciekawym? Hmm.. Nie wiem, bo na razie mogę powiedzieć o czytaniu tylko po polsku i angielsku, przy czym, jeżeli nie dawałam rady, to zaglądałam do polskiej wersji xP
Innych języków nie znam na tyle dobrze, by czytać książki :P

Słyszeliście o serii 'Trzej detektywi'? W podstawówce przeczytałam każdą część(jest ich ponad 60, jeśli dobrze pamiętam), niektóre z nich po kilka, kilkanaście razy. Nie żałuję, podobało mi się i nawet teraz czasami mnie 'najdzie' na coś takiego ;]

Wielokrotnie czytałam Miasteczko Salem - Stephena Kinga
Po prostu dla mnie ta książka jest świetna. Nawet jeżeli wiem, jak potoczy się akcja, nie nudzi mnie czytania. Za każdym razem niektóre fragmenty inaczej odbieram.
Mam w planach czytanie innych książek tego autora, bo poza 'Miasteczkiem...' czytałam tylko zbiór krótszych opowiadań, które też bardzo mi sie podobały :)

Każdy tom Harry'ego Pottera przeczytałam kilkakrotnie. Chociaż najnowszy (Insygnia Śmierci) tylko 2 razy xD Ale to się kiedyś pewnie zmieni ;]

Władcę Pierścieni przeczytałam raz i to z trudem. Nie wiem, co bardziej mi się nie podobało: długie opisy przyrody, czy ciągnąca się akcja? Ktoś może powiedzieć, że to właśnie tak dokładnie opisany świat jest taki pociągający. Brawa dla mistrza Tolkiena, że potrafił stworzyć coś tak ogromnego i skomplikowanego. Ale jakoś to do mnie nie przemawia. Nie spodobało mi się, przez co innych książek Tolkiena pewnie szybko nie przeczytam.

Seria o Tomku Wilmowskim Szklarskiego mnie zachwyciła. Jeszcze na początku gimnazjum przeczytałam jego książki, oczywiście po kilka razy ;)

Ah, prawie bym zapomniała o serii Krzysztofa Petka o pewnym nastolatku, imieniem Jacek - Jajco ;]

Ogólnie jeszcze kilka książek przeczytałam drugi raz(lub więcej/duuużo więcej). To naprawdę fajne móc od nowa to przeżyć ;)

Tutaj można zobaczyć, czego słucham. :)

ewinka 

Wysłany: 2008-02-01, 17:01   

Najwięcej razy przeczytałam... Kłamczuchę Małgorzaty Musierowicz - 4 razy! :) ogólnie rzadko czytam książki więcej niż raz - jakoś zawsze wolę coś nowego przeczytać niż odgrzewać stare tytuły, ale do tej pozycji mam jakiś dziwny sentyment...pewnie niedługo znowu za nią sięgnę :)

Sevi.exe  

Wysłany: 2008-02-01, 18:23   
   Polecający: Wszechwiedzący Google ;)

Niewiele książek czytam wielokrotnie, ale parę by się znalazło:

"Bezsenność w Tokyo" Marcina Bruczkowskiego - 5 razy
"Elantris" Brandona Sandersona - 5 razy
"Hobbit" Tolkiena - 4 razy
Saga Wiedźmińska - 4 razy każdą książkę
"Amerykańscy Bogowie" Neila Gaimana - 2 razy
"Kątem Oka" Deana Koontza - 2 razy.

asiav01  

Wysłany: 2008-02-21, 15:53   

Harry Potter z 8 razy chyba :D

Karczoch  

Wysłany: 2008-02-21, 22:46   

jak byłam w 2 klasie podstawówki miałam manię na "Karolcię" i "Dziecka z Bullerbyn". Obie książki ok. 8 razy przeczytałam wtedy :)

a całkiem niedawno powróciłam do chatki puchatka, i dopiero teraz znajduję w niej piękną, ukrytą mądrość. Cudowna to książka...

no i "Mały Książę", również. :)

ale ze mnie dzieciok :D

ręceprecz odtybetu

kupa.

Kochanica :luka:

Odpowiedz do tematu