Wysłany: 2007-01-11, 22:24 "Kamienie na Szaniec" Polecający: google
Czytaliście?
Napewno...
Książka świetna - o harcerzach Szarych Szeregów działających w konspiracji, udzielali się w Małym Sabotażu i wielu akcjach. Uważam tę książkę za najlepszą dla młodego czytelnika, w moim wieku i starszym, a także na rozpoczęcie przygody, że tak powiem z dziejami II Wojny Światowej.
Polecam gorąco!!
Przeczytałem fajna nawet Lubie WW2 i jak mam okazje to czytam szczegolnie o lotnictwie tutaj na wschodzie. Nawet ogladalismy Film na lekcji " Akcja pod Arsenałem"
Musze przelecieć sie do biblioteki cos podobnego wyporzyczyc. Polecilbys mi cos ?
bardzo. czytałem ją w 6 kl podstawówki, teraz przeczytam jeszcze raz, bo bedziemy przerabiać.
dla mnie jako harcerza, ta książka ma pewne znaczenie, więc grzechem byłoby nie czytać.
_________________ dokąd tak biegniesz?
przecież wiesz że przed sobą nie uciekniesz.
wyciągnij rękę,
może wreszcie dosięgniesz tego co naprawdę ważne jest.
Fonox - przeczytaj ciąg dalszy Kamieni - "Zośka i Parasol" , jest bardzo gruby, ale świetny. Pierwsza książka o DWS jaką przeczytałem to właśnie Kamienie, potem zośka. A potem leci jak z płatka
_________________ " S : Nie wiem czemu, ale jak się wysram to mi zawsze na włoskach w dupie zostaje gówno...?
Z : A ja używam papieru toaletowego."
Nie ma to jak mieć kumpli, którzy dogłębnie dzielą się z innymi swoimi tajemnicami!
polecam wam , tak apropos dzieł z wojną związanych , posłuchania sobie płyty Lao Che "Powstanie Warszawskie" , świetne teksty, zaczerpnięte z róznych dzieł literackich.
Ogolnie pojecie II wojny swiatowej widnieje na kartach wielu ksiązek , kto był w liceum pewnie wiele z nich poznał np takie "Medaliony" Nałkowskiej czy "Inny Swiat" Grudzinskiego. Wydaje mi sie ze taka literatura jest ciekawa i kazdy powinien ją poznać , bo to w koncu nasza historia.
Co do literatury wojennej - polecam "Przez Ogień i Wodę" J. Szerszenia, "Zapomniany Żołnierz" (relacje niemieckiego żołnierza), "Wrzesień na oksywiu", "Powstaną synowie ognia" Zenon Skierski (Powstanie Warszawskie), "Zośka i Parasol" A.Kamiński, no i polecam całym sercem i w ogóle dwie stronki - www.powstanie-warszawskie-1944.ac.pl i www.1939.pl , a dla osób, które chcą podyskutować o II Wojnie polecam www.dws.org.pl
_________________ " S : Nie wiem czemu, ale jak się wysram to mi zawsze na włoskach w dupie zostaje gówno...?
Z : A ja używam papieru toaletowego."
Nie ma to jak mieć kumpli, którzy dogłębnie dzielą się z innymi swoimi tajemnicami!
siemka, mam problem z praca domową na polski która wiąze sie z lekturą Kamienie na szaniec:). Prosze was o pomoc!! mam takie polecenie: opowiedzieć jedna akcje z MAłego sabotazu albo dywersii. Prosze was o jakąś ściąge albo coś.
Trzeba książke przeczytać Co do akcjii małego sabotażu, to mozesz napisać np. o malowaniu symbolu "Polski walczącej"... Wiesz, z wypracowaniami jest o tyle łatwo, że można 'lać wode' i pisać własne uwagi, które zajmą większość pracy, a jak to zrobisz umiejętnie, to jeszcze dostaniesz cel. za orginalną twórczość Pozdrawiam
Uwielbiam,
choć przyznam, że przeczytałam dopiero PO przerobieniu jej w szkole. : )
_________________ __
Biec pod słońce, kochać mocniej, chłonąć każdy dzień,
przed horyzontem znaleźć spokój pod koronami drzew.
Spocząć na chwilę i znów szczęście nieść.
Wiedzieć, że żyję - cieszyć się.
Bardzo dobrze mi się czytało, dlatego że wszystko było prawda..ile ja ryczałam nad tą książką..Ciekawe jak młodzież z naszych czasów poradziłaby sobie w takiej sytuacji...
A Lao Che tez moge polecić..czapki z głów to Lao che..
_________________ coco jumbo i do przodu-to moje hasło!dobre, nie??
Czytałam.... bo musiałam ale może być jak na lekture...
_________________ "Justice Is Lost
Justice Is Raped
Justice Is Gone
Pulling Your Strings
Justice Is Done
Seeking No Truth
Winning Is All
Find it So Grim
So True
So Real"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum