Wolę najpierw przeczytać książkę, a potem obejrzeć film na jej podstawie. Nigdy odwrotnie. Ale wychodzi tak, że czytam więcej niż oglądam filmów.
_________________ "Śniada cera, kocie oczy z tęczówkami w kolorze gorzkiej czekolady, nieduże, pełne usta i burza czarnych włosów. [...] Na dodatek szczęściara chrzani odchudzanie. Bezczelnie wcina wszystko, na co ma tylko ochotę..." Taka już jestem...
Wysłany: 2008-05-23, 09:46
Dlaczego lepiej najpierw czytać książki. Bo to filmy tworzy się na podstawie książek, a nie odwrotnie. Książka zawsze będzie zawierać więcej. A niektóre ekranizacje są do tego tak beznadziejne, że od razu można zrazić się do książki.
Książka -> Film wtedy, jak wiem o ksiażce wcześniej niz o filmie, a odwrotnie, jak najpierw wiem o filmie.
Choć... w przypadku Władcy Pierścieni, najpierw dowiedziałem się, że kręcą film, później w miesiąc obrobiłem trzy tomy No a potem Film Ale z Eragonem było odwrotnie - najpierw obejrzałem film, potem pożyczyłem od znajomego książkę.
_________________ When it's time to party, We will PARTY HARD!
jestem Deviantem...
książka. wole przeczytać niż obejrzeć i w wielu wypadkach po obejrzeniu filmu dochodzę do wniosku,że miałam racje i mogłam go nie oglądać. poza tym książki rozwijają wyobraźnię i kreatywność.
Raczej wolę oglądać filmy, choć tak naprawdę to robię to i to. Filmy bardziej do mnie przemawiają, bo to obraz i dźwięk, a książka to tylko słowa. Dobry film to zdecydowanie pełniejsze przeżycie.
Raczej wolę oglądać filmy, choć tak naprawdę to robię to i to. Filmy bardziej do mnie przemawiają, bo to obraz i dźwięk, a książka to tylko słowa. Dobry film to zdecydowanie pełniejsze przeżycie.
Książka to tylko słowa jeśli czytasz samymi oczami. Uruchom w czasie czytania wyobraźnię, a może się okazać, że przestaniesz patrzeć na filmy ;]
_________________ Sukces.webnode.com
Serwis na temat motywacji, nauki języków, sukcesu, niezależności finansowej. Wiele artykułów, filmików oraz darmowy kurs angielskiego.
Przykro mi, że to ja Ci muszę to powiedzieć, ale jeżeli sobie coś wyobrazisz to to nie jest naprawdę. Jak byś sobie nie uruchomił wyobraźni, książka to nadal będą tylko słowa. Nawet jeżeli będziesz czytał palcami.
Ostatnio zmieniony przez dj RKNZ 2008-07-26, 13:31, w całości zmieniany 1 raz
Przykro mi, że to ja Ci muszę to powiedzieć, ale jeżeli sobie coś wyobrazisz to to nie jest naprawdę. Jak byś sobie nie uruchomił wyobraźni, książka to nadal będą tylko słowo. Nawet jeżeli będziesz czytał palcami.
Jeśli będziesz oglądał film, to nadal nie jest to prawdziwe, a jednynie odegrane w studio A wyobraźnia nie jest po to żeby rzeczy urealniać, tylko po to żeby lepiej czytaną historię poczuć.
Świetnie, tylko jaki to ma związek z tym co ja napisałem?
Taki, iż sam napisałeś, że wyobraźnia nie ożywi książki. A że wcześniej napisałeś że bardziej cenisz film, tak ja napisałem, że film to także nieprawdziwa "przygoda".
Jeżeli nie rozumiesz to lepiej poproś, aby Ci ktoś wytłumaczył. Lukas87 napisał, że jeżeli użyć wyobraźni to książka nie jest tylko słowami. A ja mu odpowiedziałem, że użycie wyobraźni nie wpływa na to, że książka to tylko słowo. Jakim cudem nie zrozumiałeś tak prostej rzeczy?
_________________ Unless I'm wrong, which, you know, I'm not...
człowiek honoru napisał/a:
ja nawet jak dobije do 600postów odczekam kolejny miesiąc i dopiero wtedy bede starałs ie o niebieskosc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum