Książka jest 1000 razy lepsza.M.in. w filmach pominięte są niektóre ciekawe rzeczy
_________________ Friends are angels who lift us to our feet when our wings have trouble remembering how to fly.
Tłumaczenie:
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
ja też się zgodzę że lepiej jednak przeczytać książkę. przynajmniej żeby książka była pierwsza, w głowie mamy swoje wyobrażenie o postaciach, scenerii. a później skonfrontować to z tym co wymyślił reżyser/scenarzysta ect.
Zalezy jaka ksiazka i jaki film. Kazdy ma swoje dobre i zle strony. Czasami film jest ciekawszy od ksiazki, a czasami denny. Tak samo jak ksiazka, nieprzerwane 1000-stronowe tomisko o tym samym, jak i 500 stron czystej inspiracji
ja lubię przeczytać książkę, a potem ewentualnie obejrzeć film na jej podstawie, jeśli takowy jest. niestety w większości wypadków film mnie rozczarowuje.
wyjątkiem są książki bez aranżacji filmowej oraz filmy bez swojego odpowiednika wśród książek. wtedy mi w zasadzie wszystko jedno, czy film, czy książka, bylebym nie zasnęła.
Oczywiście że książka. Np książka " Samotność w sieci" rzuciła mnie na kolana, filmem byłem mocno zawiedziony. Chociaż prawdopodobnie gdybym najpierw nie przeczytał książki, pewnie film by mi sie podobał.
Książka piękna, wzruszająca i mądra, jak wszystkie autorstwa Janusza L. Wiśniewskiego, które do tej pory przeczytałam. Jeszcze żadna lektura nie wywołała we mnie tylu emocji na raz!
Ekranizacja "S@motności..." również i mnie zawiodła Gdybyś najpierw obejrzał film, to nie zachęciłby cię on do sięgnięcia po książkę.
Tak więc zdecydowanie książki!!!
_________________ "Lord, help me be the person my dog thinks I am."
Wysłany: 2008-09-08, 21:45
zdecydowanie wolę książki. Owszem, jestem równiez trochę kinomaniaczką,choc nie potrafie znieść adaptacji filmowych [jednak przyznam, za kazdym razem gdy ogladam WLadce Pierscieni od nowa, znajduje tam mase niesamowitych rzeczy, wrecz niepojetych i niewyobrazalnych xD choc za pierwszym razem uznalam trylogię filmową za zupełnie przeciętną]
ogolnie rzecz biorąc zdecydowanie wolę przeczytać dobrą książkę niż obejrzec film. Wszystko wtedy jest piekniejsze, mniej nudne i takie jak sobie wymysle ;D
_________________ 'Być bohaterem przez minutę, godzinę,
jest o wiele łatwiej niż znosić trud
codzienny w cichym heroizmie.'Fiodor Dostojewski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum