Oczywi¶cie, ¿e czyta³am Zawsze mnie interesowa³a taka tematyka, a przede wszystkim lotnictwo. Có¿ mogê poleciæ, przede wszystkim "Czarne krzy¿e nad Polsk±" Stanis³awa Skalskiego. As lotnictwa polskiego wspomina swoje (bardzo zas³u¿one) prze¿ycia z czasów wojny (ciekawostk± jest, ¿e dosta³ jako jedyny cudzoziemiec a¿ trzykrotnie Brytyjski Krzy¿ Lotniczy). Poza tym "Dywizjon 303" Arkadego Fiedlera - genialnie opisane walki powietrzne. To tyle, o tej porze jako¶ inne tytu³y mi siê nie przypominaj±, zawsze gdy trzeba, to nie ma, jak mi siê co¶ przypomni to napiszê.
_________________ "Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, ¿e nie, to go w mordê!"
'A ja lubiê zapach narkozy, a najbardziej - gdy jest mêska' wszystko gra
"Sprawa honoru" - uciek³ mi jako¶ wcze¶niej ten tytu³ , warto przeczytaæ, by siê dowiedzieæ wielu rzeczy, poza tym s± tu ukazane losy polskich pilotów po wojnie - ciekawa kwestia. Interesuj±ca ksi±¿ka i wg mnie warta przeczytania.
_________________ "Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, ¿e nie, to go w mordê!"
'A ja lubiê zapach narkozy, a najbardziej - gdy jest mêska' wszystko gra
obi³o mi sie o uszy "kto sieje wiatr", ale nie czyta³am, IIw.¶. oczami Niemców...chyba warto obejrzeæ to z dwóch perspektyw, bo oni te¿ na pewno to ciê¿ko prze¿ywali i z nie wszystkim siê zgadzali... podobno warto przeczytaæ, zw³aszcza jak kogo¶ to krêci i jak siê w tym dobrze orientuje, tylko trudno j± zdobyæ
Ostatnio zmieniony przez closer 2007-08-18, 20:36, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
Zale¿y co Ciê w II wojnie interesuje. Walki czy sprawa ludzi?
Ja jestem w³a¶nie po lekturze ksi±¿ki 'Teczka Hitlera'. Jest ciekawa, ale przedstawia suche fakty na temat panowania tego cz³owieka. Pokazuje i lata ¶wietno¶ci i moment za³amania a potem pogarszanie siê sytuacji, do¶æ szczegó³owo przedstawione s± te¿ ostatnie dni z ¿ycia Hitlera i jego ¿ony.
Ciekawa, dla fanatyków tematu polecam.
A je¿eli chodzi o sprawê ¯ydów - 'Pamiêtnik Anny Frank'. Krótki, ale rzeczowy.
_________________ to co widzisz w lustrze to nie jest odbicie
to tylko maniera, to nie jest ¿ycie
w naszych ¼renicach jest za ma³o boga
a droga jest prosta, czy jest krêta droga
¶.W.I.E.T.N.E. trzy ksi±zki Stanis³awa Grzesiuka, wszystkie trzy ze sob± powi±zane, stanowi± jego pamiêtnik, naprawdê warte poczytania.
"Boso, ale w ostrogach" - Stanis³aw Grzesiuk opowiada tu swoje ¿ycie pod zaborami, przed wojn±.
"Piêæ lat kacetu" - opowiada swoje ¿ycie w trzech obozach koncentracyjnych podczas II wojny ¶wiatowej (du¿o wra¿eñ).
"Na marginesie ¿ycia" - Grzesiuk przedstawia resztke ¿ycia, po wojnie, gdy choruje na gru¼licê, jego "wêdrówkê" po sanatoriach.
POLECAM.
_________________ "raz, dwa, trzy - wolniej jade..
masz slyszec o mnie! tak± mam zasade!"
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum