• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Jaskier  

Wysłany: 2007-08-17, 13:33   
   Polecający: Świt nad Bugiem

Lubie czytać książki, ale mimo to uważam, że czasem można sobie pozwolić na przeczytanie streszczenia do takich lektur jak Krzyżacy czy Potop. Na pewno są bardzo wartościowe i tak dalej, ale no jakoś nie mogłem przebrnąć. Wszyscy mówią, że lektury wzbogacają słownictwo i wyobraźnie. Może faktycznie, ale tego się nie czuje jeśli czyta się dużo książek. Osobiście sądzę, że jeśli czytasz książki, lubisz je i przeczytałeś już sporo to możesz sobie czasem odpuścić lekturkę, męcząc jedynie streszczenie.

Beata18 

Wysłany: 2007-08-27, 16:51   

Ja lubię czytać książki i do lektur też zasiadam z chęcią! A po streszczenia sięgam tylko wtedy kiedy książka jest nudna albo wtedy gdy za późno do niej usiądę i wiem, że jej nie przeczytam na czas.

aisak  

Wysłany: 2007-08-27, 17:00   

ja czytam najpierw lekturę a później streszczenie, aby się upewnić czy czegoś nie przeoczyłam :]

Tynka88 

Wysłany: 2007-08-27, 17:12   

czesto zdarzalo sie, ze bylam zmuszona do czytania streszczenia, gdyz jestem strasznym leniem :hyhy: nie lubie narzucanego mi tempa. Potem zalowalam iz wczesniej nie wzielam sie za dana lekture, bo wydawala sie calkiem interesujaca :)

X.  

Wysłany: 2007-08-28, 09:47   

lektury... wszystkie czytam. Chociaż niektórych nie udało mi się dokończyć :rotfl:

nie przeczytałam jedynie krzyżaków :P

Boruch  

Wysłany: 2007-09-12, 22:36   
   Polecający: god bless google

Ja miałem niepisaną umowę z kobietą od polskiego w licu, że po prostu wiedziała ile czytam i co czytam bo czasem pożyczaliśmy od siebie nawzajem książki, wiec jak mi jakaś lektura nie podeszła to po prostu jej o tym mówiłem. Na ogół jej wtedy nie czytałem. Chyba, że babka powiedziała, że to absolutnie konieczne...Do lektur mam podejście takie, że jest to jedyny sposób żeby zmusić niektórych do przeczytania czegokolwiek przez całe życie. Wtedy pewnie. Niech czytają. Swoisty kanon obowiązkowy. Lecz jeśli ktoś czyta dla przyjemności i lubi to i traktuje to jako świetne odprężenie i robi to z przyjemnością to lektury nie są konieczne. Mimo wszystko jednak warto je czytać. Co do streszczeń, to posiłkowałem się nimi jako przypomnienie lub utrwalenie. Ewentualnie kiedy jakiejś nieprzeczytałem o czym pisałem wyżej. Lecz zdarzało się to rzadko. Nigdy jednak nie przebrnąłem przez "Krzyżaków" i "Nad Niemnem". Płynąca rzeka przez pół książki to jednak nie dla mnie...

Zeszpecony  

Wysłany: 2007-09-12, 23:54   
   Polecający: google.pl

Ja tylko lektury, streszczenia tak mnie strasznie nudziły że zaraz po ich przeczytaniu zapominałem co się działo - rzucone było 30 nazwisk i ze trzy zdarzenia. Oczywiście w szkole streszczenie to obowiązek :P

I w ogóle nie mogę Was zrozumieć, "Krzyżacy" i "Potop" to jedne z książek które najbardziej mi się podobały. Rycerze, bitwy itd :)
Jedna tylko lektura mnie strasznie nudziła, Chłopi. bleh :/

Vanilla Dream  

Wysłany: 2007-09-15, 12:04   

w liceum przestałam czytać lektury i bazowałam tylko na opracowaniach. przed prezentacją maturalną przeczytałam jedynie Potop, bo wiedziałam, że z samego opracowania mogę się potem nie wybronić.

resztę będę musiała doczytać na emeryturze :P

inny  

Wysłany: 2007-09-17, 13:05   

Niektóre lektury szkolne są nawet ciekawe ale co z tego jak nie ma na nie czasu. Dlatego większość sięga po dobre opracowania. Oszukasz nauczyciela :D ale to wszystko wyjdzie na maturze :D już za rok :D Matura - odpytywanie z lektur :D powodzenia :D

Ulenia  

Wysłany: 2007-09-20, 08:21   

hehe jak jeszcze musialam czytac lektury to zwykle czytalam najpierw ksiazke (chociaz kawalek, jak byla beznadziejna to konczylam po paru pierwszych rozdzialach) a potem streszczenie :D ksiazke zawsze bylo warto chociaz zaczac czytac :P potem sie to przydawalo na polskim przy jakis interpretacjach stylu autora hehe

olenkaa1690  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2007-09-20, 18:49   

jesli lektura jest nudna to streszczenie np. potop... wole ksiazke bo wszystko wiem, ale nie zawsze mi sie chce...

Niech płynie krew w żyłach Twych, rozcieńczona nadzieją przyszłych dni...

Oczy zalane łzami ukazują, jak ludzie się traktują...

Sol  

Wysłany: 2007-09-21, 13:08   

olenkaa1690 napisał/a:
jesli lektura jest nudna to streszczenie np. potop...

"Potop" to jest fantastyczna książka! A streszczenie trzytomowej lektury nie może być dobre, bo za wiele szczegółów, wydarzeń itp. musiało zostać opuszczone. I z tego powodu zawsze starałam się lekturę przeczytać... chyba, że przemóc się nie mogłam, to zostawiałam książkę w połowie niedoczytaną ;P

need a hug.
anyone?

ChceCofaćCzas  

Wysłany: 2007-09-21, 19:22   

Zgadzam sie "Potop" jest świetną książką. Uwielbiam ten styl "sienkiewiczowski", autor świetnie realizuje temat "ku pokrzepieniu serc".

Lubię lektury, staram się zawsze wszystkie przeczytać, choć nieraz brakuje mi na to czasu. Streszczenie to nie to samo. Można się z nim wnikliwie zapoznać, a i tak nie będziemy wstanie wydobyć tej "głebi" utworu.
Bez przeczytania takich dzieł jak przykładowo "Dziady","Kordian" czy "Zbrodnia i kara"
ani rusz. Świetne utwory.

olenkaa1690  

Wysłany: 2007-09-21, 19:55   

ChceCofaćCzas napisał/a:
Zgadzam sie "Potop" jest świetną książką.

ja nie przepadam za takimi ksiazkami, nudza mnie strasznie...:/

wole cos w stylu Makbeta, Antygony... :) takie czytam jednym tchem i nie potrzebuje opracowania :)

Niech płynie krew w żyłach Twych, rozcieńczona nadzieją przyszłych dni...

Oczy zalane łzami ukazują, jak ludzie się traktują...

ChceCofaćCzas  

Wysłany: 2007-09-21, 20:07   

No, mamy inne gusta, bo mnie to np właśnie taka "Antygona" nudziła ;)
A przy "Potopie" nie da sie nudzić. Mała anegdotka- książkę tę przeczytałem na wakacjach. Co ciekawe, będąc w Bułgarii zamiast kąpać sie w ciepłym morzu ja wolałem poleżeć na plaży i zagłębiać się w tą "sienkiewiczowska" lekturę ;)
Ja tej książki nie czytałem- ja "połykałem" jej strony :hyhy:
Te niekończące się wzloty i upadki Kmicica, "kończ waść wstydu oszczędź"(cytat znany niemal wszystkim), ten opis obrony klasztoru na Jasnej Górze, trochę komizmu, "jak wuj to wuj" he> niesamowite :)

Odpowiedz do tematu