• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2007-09-21, 21:11   

Wyjdę na bezkrytyczną pewnie, ale mnie podobał się i "Potop" (po który sięgnęłam z ciekawości, w któreś wakacje), i "Antygona", i "Makbet" ;)

Ogólnie staram się każdej książce dać szansę na zainteresowanie mnie, nie skazuję żadnej na potępnienie "bo to lektura". Czytałam je wszystkie na tyle, na ile czas mi pozwalał - a jak nie pozwalał, albo książka była dla mnie nudna, to "kończyłam" ją zazwyczaj w połowie i sięgałam po streszczenie ;P

need a hug.
anyone?

fazi  

Wysłany: 2007-09-22, 00:51   

jolcia91 napisał/a:
Czytacie lektury czy sięgacie po streszczenia????

Ja w swojej szkolnej karierze nie przeczytałem ani jednej lektury.. I rzadko kiedy sięgnąłem po streszczenie..
W sumie to teraz żałuję.
Dzieci, czytajcie lektury, będziecie wielcy. ;)

Kurczol  

Wysłany: 2007-09-22, 01:08   
   Polecający: baba jaga ;P

Cytat:
Ja w swojej szkolnej karierze nie przeczytałem ani jednej lektury.. I rzadko kiedy sięgnąłem po streszczenie..

widac :wstyd: :luka:

nt:

lektura zawsze lepsza bo wiecej i jak sie ma wymagajacego profesora, ktory lubi czepiac sie szczegolow typu

"Jakiego koloru byly sznorowki Wokulskiego" czy cos w ten desen :P

ale streszczenia mozna wykorzystywac wtedy gdy np:

ksiazka nas poprostu USYPIA np: "Lalka"
ksiazka przeraza nas swa objetoscia " Krzyzacy " "W Pustyni i w Puszczy" ale na to tez jest sposob :p mozna opuszczac opisy i czytac same dialogi ale wtedy wie sie jeszcze mniej niz przed przeczytaniem ksiazki xD

no aja jestem i za jednym i drugim, wazne zeby cokolwiek czytac o! :P

fazi  

Wysłany: 2007-09-22, 01:26   

Kurczol napisał/a:
widac :wstyd: :luka:

Co to miało znaczyć, moja droga?

Po prostu na tamten czas lektury wydawały mi się kompletnie durnymi, nieciekawymi książkami. Jak raz starałem się wytłumaczyć pani od polskiego, że lekturą powinno być Lśnienie Stephena Kinga to trafiłem do pedagoga pod zarzutem zatrucia alkoholowego.

Kurczol  

Wysłany: 2007-09-22, 01:32   

fazi napisał/a:
Co to miało znaczyć, moja droga?

taki maly zarcik moj drogi ;p

nie no owszem jak Cie zmuszaja do czegos to sie mniej tego chce i tak jest z lekturami, ale kazdy to przechodzil i nie ma co sie wykrecac "Lsnieniem" tylko za "Lalke" i zasypiamy co 5 minut i nie ma ze boli :P

chociaz ja osobiscie Lalki nie przeczytalam i powiedzialam psorowi od j. polskiego ze dla mnie ta ksiazka jest zbyt glupia od kad Wokulski traci glowe dla Izuni i ksiazki nie przeczytalam :P

Sol  

Wysłany: 2007-09-22, 01:36   

Kurczol napisał/a:
ksiazki nie przeczytalam

Przeczytałam do polowy, czyli I z dwóch tomów :P dalej nie mogłam się zmusić, poza tym, skończyliśmy ją przerabiać i musiałam brać sie za następną lekturę ;P

A "Lśnienie" jest fantastyczną książką, jak wiekszość prozy Kinga ;P ja próbowałam z koleżankami przekonać polonistkę w gimnazjum, że Harry Potter powinien byc lekturą xD

need a hug.
anyone?

kenusarf  

Wysłany: 2007-09-22, 01:43   

Streszczenie to ostatnia deska ratunku, jak ktoś się jedynki nie chce dostać za nieznajomość. Innego zastosowanie nie widzę.
Kurczol napisał/a:
ksiazki nie przeczytalam

Sol napisał/a:
Przeczytałam do polowy

Czyli jestem lepszym człowiekiem od Was, bo przeczytałem całość. ;P

fazi  

Wysłany: 2007-09-22, 01:46   

Kurczol napisał/a:
ale kazdy to przechodzil i nie ma co sie wykrecac "Lsnieniem" tylko za "Lalke" i zasypiamy co 5 minut i nie ma ze boli :P

A ja właśnie nie! Ja się nie dałem!

Sol napisał/a:
że Harry Potter powinien byc lekturą xD

Bo to fajne książki są jak już się odrzuci przekonanie, że "to dla dzieci" i spróbuje.

Sol  

Wysłany: 2007-09-22, 01:48   

fazi napisał/a:
Bo to fajne książki są jak już się odrzuci przekonanie, że "to dla dzieci" i spróbuje.

Kto powiedział, że nie spróbowałam? Zaczęłam to czytać jeszcze przed całym medialnym boom'em na Harry'ego. Ale z tą lekturą trochę przesadziłyśmy ;P

kenusarf napisał/a:

Nie liczy się ilość, tylko jakość ;P

need a hug.
anyone?

Kurczol  

Wysłany: 2007-09-22, 01:50   

fazi napisał/a:
A ja właśnie nie! Ja się nie dałem!

nie dales? :P a to dobrze :P :luka:

kenusarf napisał/a:

no prosze Cie bardzo mozesz byc i lepszy ale ja siebie kocham a nie, nienawidze i nie skaze sie swiadomie na takie cierpienie ;p

Co do Harego to ja tylko filmy wiec sie nie wypowiem :oczami:

fazi  

Wysłany: 2007-09-22, 02:17   

Sol napisał/a:
Kto powiedział, że nie spróbowałam?

A ktoś powiedział? :) Ja tylko stwierdziłem fakt co do Harego Portfela. Bo ludzie często traktują to jak bajeczkę dla dzieci itd zanim w ogóle spróbują. A to fajne jest, wciągające. Chociaż, może być za mało poważne i każdy ma prawo tak stwierdzić, ale niech najpierw "ugryzie" trochę.

Gokax 

Wysłany: 2007-09-22, 06:49   

Prawie zawsze czytałem książkę. Ze względu na to iż:
- szkoli się swoje umiejętności: czytanie, pisanie i na lekcji jak ci każą czytać to się nie jąkasz :P P
- jest więcej rzeczy zawartych niż w streszczeniu. No i nie robi się tylu błędów np. na forum.

Colorblind  

Wysłany: 2007-09-22, 07:05   

Sol napisał/a:
Wyjdę na bezkrytyczną pewnie, ale mnie podobał się i "Potop" (po który sięgnęłam z ciekawości, w któreś wakacje), i "Antygona", i "Makbet"

ja wyjdę bardziej ;P bo mi nawet "Lalka" się podobała ;P - ale ja zazwyczaj tak miałam, że podobały mi się te lektury, które większości mojej klasy się nie podobały

'A ja lubię zapach narkozy, a najbardziej - gdy jest męska'
wszystko gra

ChceCofaćCzas  

Wysłany: 2007-09-22, 10:14   

Sol napisał/a:
ja próbowałam z koleżankami przekonać polonistkę w gimnazjum, że Harry Potter powinien byc lekturą xD

O ile wiem Harry część I jest lekturą gimnazjalną.
Swoją drogą- przeczytałem wszystkie ukazujace się dotychczas części i powiem, że ta książka jest niezwykle wciągajaca, choć ważne jest żeby się do niej nie zrazić po pierwszych dwóch tomach. Bo części od IV do VII są "niebotycznie" lepsze od wcześniejszych.
A III część już nas jakby nastawia na coś lepszego w kolejnej.
Wzrasta powaga i dynamika utworu, a nie brak również świetnej intrygi i doskonale skonstrułowanej fabuły.

Colorblind napisał/a:
ja wyjdę bardziej ;P bo mi nawet "Lalka" się podobała ;P - ale ja zazwyczaj tak miałam, że podobały mi się te lektury, które większości mojej klasy się nie podobały

Też mi sie "Lalka" podobała. W tego typu książkach ciekawa jest nie tyle fabuła, ale również to, iż dzieło jest zarazem zapisem jakiejś koncepcji autora, poglądów, odniesień do rzeczywistości, pokazaniem kryzysu wartości, czy wyczerpania się podstawowych idei epoki.

Poza tym każdy wie, że czytanie poszerza horyzonty, wzbogaca naszą wiedzę. Dlatego właśnie człowieka, który dużo wie, jest mądry i błyskotliwy w rozmowach nazywamy "oczytanym".

W końcu mówi się, że gdybyśmy życie ludzkie przyrównali do książki, to człowiek który nic w życiu nie przeczytał mógłby "pochwalić się" po śmierci "jedno-stronicowym" dziełem. ;)

Neylla  

Wysłany: 2007-09-22, 13:32   

Hmm.. A ja jeszcze nigdy nie korzystałam ze streszczeń. Pewnie kiedyś mi sie przydadzą jak zabraknie czasu zeby coś przeczytać albo trzeba będzie powtórzyć material do sprawdzianu... Tak czy inaczej - i tak wolę przeczytać najpierw cała lekturę :]

Odpowiedz do tematu