O ile wiem Harry część I jest lekturą gimnazjalną.
Hahahaha, czyli byłyśmy pionierkami, które osiągnęły cel ;P
Chociaż mam siostrę w gimnazjum i wcale HP nie przerabiała, więc chyba jednak coś się tu nie zgadza
Hahahaha, czyli byłyśmy pionierkami, które osiągnęły cel ;P
Chociaż mam siostrę w gimnazjum i wcale HP nie przerabiała, więc chyba jednak coś się tu nie zgadza
Mój brat właśnie skończył gimnazjum, więc to dzięki niemu ciągle mogłem sobie "odświeżać" pamięć dotyczącą tego okresu edukacji.
Wiem zatem, że przerabiał Harrego. O ile się orientuję nauczyciel ma pewnie jakąś "żelazną" listę lektur, które należy przerobić, ale istnieją też tzw. "alternatywy"
np. "Krzyżacy" albo "Ogniem i mieczem", "Świętoszek" albo "Skąpiec".
Tak więc sądzę, że Harry też mógł być właśnie taką "alternatywą"
ehh no jak widać gusta są różne i to jest akurat dobre... gdyby każdy lubił to samo nie było by takiej różnorodności... mi się potop nie podobał... wolę książki o klimacie bardziej współczesnym...
ale uwielbiam Shakespeare'a Hamleta, Makbeta oraz Romeo i Julię przeczytałam już w podstawówce.. Często do nich wracam ale lubię też inne dzieła tego pisarza... które niestety nie są przerabiane w szkole i również są mało znane...
_________________ "Szukam abstrakcyjnych sposobów na wyrażenie rzeczywistości, abstrakcyjnych form, które oświecą moją własną tajemnicę" Eric Cantona
Wysłany: 2007-09-24, 00:34 Re: Lektura czy streszczenie??
jolcia91 napisał/a:
Czytacie lektury czy sięgacie po streszczenia????
i jedno i drugie. książka - by wyrobić sobie własne zdanie i dojść do własnych wniosków, streszczenie - by poznać spojrzenie innych na różne kwestie zawarte w książce.
_________________ egzystuję więc myślę.
niestety to drugie nie wszystkim jest dane.
chyba: by poznać spojrzenie autora streszczenia, zresztą bardzo często uproszczone?
nawet jeśli bardzo uproszczone, to warto je poznać. czasem samemu się czegoś nie dostrzeże, jakiegoś aspektu, na który streszczenie może zwrócić Twoją uwagę.
_________________ egzystuję więc myślę.
niestety to drugie nie wszystkim jest dane.
Wysłany: 2007-09-24, 18:19
Ja tam wolę przeczytać książkę i to wcale nie oznacza że chodze w okularkach, i na przerwach zamiast gadać z kumpelami siedze w kącię z książką. Po prostu lubię czytać, ale nie chorobliwie
nawet jeśli bardzo uproszczone, to warto je poznać. czasem samemu się czegoś nie dostrzeże, jakiegoś aspektu, na który streszczenie może zwrócić Twoją uwagę.
nie mylisz streszczenia z opracowaniem? w streszczeniu chyba nie ma miejsca na czyjkolwiek punkt widzenia - to tylko okrojona wersja książki przecież.
to zależy:) jeżeli chodzi o dramaty to tylko streszczenie. Inaczej nic bym z nich nie zrozumiałam. a inne lektury to juz róznie, wiekszosc jak narzie udało mi sie przeczytac:D
Wysłany: 2007-10-20, 09:57
Polecający: sam trafiłem ;]
Ja wiem po sobie ze najlepiej czytac lektury. Czytałem same streszczenia, a teraz kiedy mam powtorzenia jakies epoki wszytkie lektuury mi sie myla a niekotrych w ogole nie pamietam.
co racja, to racja. ja przez całą szkołę średnią czytałam wyłącznie streszczenia i na dobre mi to nie wyszło. Przed samą maturą musiałam wszystkie te streszczenia przeczytać jeszcze raz i tak wszystko i tak mi się mieszało. Ale całe szczęście tematy mi podeszły i na ustnej, i na pisemnej:)
Wysłany: 2007-10-20, 13:22
Polecający: sam trafiłem ;]
onusia heh:))) napisał/a:
Przed samą maturą musiałam wszystkie te streszczenia przeczytać jeszcze raz i tak wszystko i tak mi się mieszało. Ale całe szczęście tematy mi podeszły i na ustnej, i na pisemnej:)
czyli jak ja, tylko mature mam jeszcze przed soba
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum