onusia heh:))) napisał/a:
Przed samą maturą musiałam wszystkie te streszczenia przeczytać jeszcze raz i tak wszystko i tak mi się mieszało. Ale całe szczęście tematy mi podeszły i na ustnej, i na pisemnej:)
czyli jak ja, tylko mature mam jeszcze przed soba
to zaczynaj póki czas:) bo potem naprawdę będziesz mylić Telimenę z Balladyną, a o Słowackim powiesz, że napisał "Dziady"
Tez myslalam, że nie dam rady przeczytac "Krzyzakow" ale jakos przeczytalam i nawet bardzo mi sie podobała ta ksiazka , nie wiem czemu innym sie nie podoba;/ historia polski jest ciekawa i takie ksiazki sa bardzo pouczajace. nie toleruje czytania streszczen i czytam kazda zadaną lekture i radze tak samo
jesli juz streszczenia to musza byc dobre, nie polegajcie na internetowych opracowaniach gdzie mozna sie np. dowiedziec ze prometeusz to postac biblijna
jest duzo lektur ktore wg mnie warto przeczytac, przede wszystkim polecam granice, przedwiosnie, ludzi bezdomnych te ksiazki mozna podciagnac pod wiele tematow pozniej np na maturze, odradzam lektury ktore w sumie nie sa na nic potrzebne tj. nad niemnem nawet moja polonistka polewala z tej ksiazki
_________________ i nagle skończy sie wszystko to, w co wierzysz co kochasz zasypie śnieg...
cod3r nie do konca. ze streszczen mozna wyniesc bardzo wiele, zwlaszca teraz kiedy kazda praca jest mega schematyczna, kazdy temat podobny i opierajacy sie na wybranych fragmentach i motywach z ksiazek. co nie zmienia faktu ze namawiam do czytania lektur, moze nie wszystkich bo sam nie przeczytalem ani potopu ani krzyzakow, ale generalnie czytalem zdecydowana wiekszosc.
_________________ Imagine there's no heaven
iIs easy if you try
No hell bellow us
Above us only sky
Jak kazdy przyzwoity czlowiek wybieram lekture. Jednak od razu zaznaczam, ze sa wyjatki od tej reguly, ktore zwykle tkwia w pozytywizmie i 'wielkiej prozie polskiej', ktroej przeczytania pan Sienkiewicz mi nie ulatwil.
_________________ Be kind to me, or treat me mean.
I'll make the most of it, I'm an extraordinary machine
nie wydaje mi sie bo z niektórych streszczeń można wynieść więcej niż z książki np taka "Antygona" czytasz i myślisz sobie "boże co za bzdury, o co tu chodzi...?" a biorąc streszczenie od razu wiesz o co chodzi bo jest napisane językiem prostszym i bardziej zrozumiałym ^^ jeśli ktoś potrafi umiejętnie korzystać ze streszczeń to może na tym wyjść o wiele lepiej niż na czytaniu samej książki...
lessia napisał/a:
Tez myslalam, że nie dam rady przeczytac "Krzyzakow" ale jakos przeczytalam i nawet bardzo mi sie podobała ta ksiazka , nie wiem czemu innym sie nie podoba;/ historia polski jest ciekawa i takie ksiazki sa bardzo pouczajace.
no widzisz ja nie dałam rady przeczytać krzyżaków mimo ze miałam szczere chęci. historia też mnie zbytnio nie interesuje i ledwie udaje mi się nie usnąć na lekcjach... ale to wszystko kwestia gustu i zainteresowań
babajaga napisał/a:
jest duzo lektur ktore wg mnie warto przeczytac
no trochę w tym racji... sama czytam średnio jedną lekturę na rok wybieram po prostu najciekawszą w tym roku jest to "buszujący w zbożu" resztę czytam streszczenia ^^
babajaga napisał/a:
jesli juz streszczenia to musza byc dobre, nie polegajcie na internetowych opracowaniach gdzie mozna sie np. dowiedziec ze prometeusz to postac biblijna
sama się ostatnio natknęłam gdzieś na streszczenie "Antygony" które było tak bzdurne że nawet osoba nieczytająca książki (czyli ja ) połapała się że coś tu jest nie tak...
każdą książkę (lekture) zaczynałąm czytać i jak mnie interesowała,wciągałą, to czytałąm dalej.
jak była lipna to wtedy brałąm streszczenie.
albo jak danej książki nie rozumiałam, po co czytać książkę jeżeli i tak nic się nie zrozumie. a w streszczeniu wszystko jest wyjaśnione
_________________ "nie popełnia błędów tylko ten co nic nie robi"
Na studiachh utwierdziłam się jeszcze bardziej w tym, że trzeba czytać książki, bo strszczenia są zbyt ogólnikowe, jeżeli w ogóle są takowe napisane do książki, którą sobie wykładowca upatrzył. Mając egzamin z literatury niemieckiej i listę pytań typu: "w jakiej kolejności główny bohater wkładał przedmioty do kieszeni, przed wyjściem z domu?", "na który peron wjechał pociąg?", "jaki kształt miał bryloczek od kluczy?" - streszczenia na nic się zdają, nawet jednokrotne przeczytanie książki nie gwarantuje zapamiętania takowych szczegółów.
_________________ 'jesteśmy jak bratki pośród pola chwastów'
'Wszystko przebiega zgodnie z moim planem. Jestem bezwzględnie inteligentny!'
Za czasów podstawówki i gimnazjum czytałem wszystkie lektury. Nieraz nawet nadprogramowe. No i oczywiście różne książki "dla relaksu", poza programowe (to akurat mi zresztą do teraz mimo wszystko zostało). Teraz jest inaczej. Psorka moja jakimś cudem robi tak, że ogromne lektury omawia w 4-5 lekcji, a potem od razu wymaga znajomości następnej. W ciągu miesiąca "zdążyliśmy" omówić "Lalkę", kończymy "Potop", i zaczniemy "Quo Vadis". A potem nam się jeszcze "Zbrodnia i kara" dostanie... po Lalce miałem deja vu od "Dziadów III"... "Opiewa tysiąc wierszy o sadzeniu grochu" (tam występowało odnośnie języka polskiego).
Spójrzmy prawdzie w oczy- większość potomków Piasta nie wie o czym pisali taki Mickiewicz, czy Prus, nawet gdy lekturę przeczyta. A jak któryś wie- to w sporej ilości wypadków okazuje się to skrajnie nieinteresujące- co zapewne wpływa na samą choćby chęć znajomości lektury. W opracowaniach wszystko jest bardziej zrozumiałe. Nie jestem zwolennikiem opracowań jako podstawy wiedzy, ale czasami chyba lepiej wiedzieć trochę niż nic... Już nie wspominając o tym, że na lekcjach polskiego w mojej szkole błyszczą ci, którzy wczytali się w opracowanie, co dodatkowo wpływa na uczucie bezsensu czytania całych lektur...
Ciekawy przypadek miałem ja sam w gimnazjum- przeczytałem lekturę, pożyczyłem koleżance opracowanie, i zgadnijcie kto na tym lepiej wyszedł... ona oczywiście.
_________________ Murder- My only crime was bein' born
Mayhem- The only thing I really enjoy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum