Forum Ręceprecz odtybetu

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

onusia heh:))) 

Wysłany: 2007-10-20, 17:19   

c0d3r napisał/a:
onusia heh:))) napisał/a:
Przed samą maturą musiałam wszystkie te streszczenia przeczytać jeszcze raz i tak wszystko i tak mi się mieszało. Ale całe szczęście tematy mi podeszły i na ustnej, i na pisemnej:)

czyli jak ja, tylko mature mam jeszcze przed soba :)

to zaczynaj póki czas:) bo potem naprawdę będziesz mylić Telimenę z Balladyną, a o Słowackim powiesz, że napisał "Dziady" ;)

magda666  

Wysłany: 2007-10-20, 18:27   

heh jesli chodzi o lektury to tylko streszczenia :] lektury szkolne sa strasznie nudne... :zdegustowany: :luka:

c0d3r  

Wysłany: 2007-10-20, 19:13   
   Polecający: sam trafiłem ;]

magda666 napisał/a:
heh jesli chodzi o lektury to tylko streszczenia :] lektury szkolne sa strasznie nudne... :zdegustowany: :luka:

tylko jak przyjdzie egzamin bedziez zalowala...

Gość! jak Ci nie wstyd czytać cudze podpisy! xD

lessia 

Wysłany: 2007-11-02, 21:42   

Tez myslalam, że nie dam rady przeczytac "Krzyzakow" ale jakos przeczytalam i nawet bardzo mi sie podobała ta ksiazka , nie wiem czemu innym sie nie podoba;/ historia polski jest ciekawa i takie ksiazki sa bardzo pouczajace. nie toleruje czytania streszczen i czytam kazda zadaną lekture i radze tak samo :)

babajaga  

Wysłany: 2007-11-03, 14:40   

jesli juz streszczenia to musza byc dobre, nie polegajcie na internetowych opracowaniach gdzie mozna sie np. dowiedziec ze prometeusz to postac biblijna :/
jest duzo lektur ktore wg mnie warto przeczytac, przede wszystkim polecam granice, przedwiosnie, ludzi bezdomnych te ksiazki mozna podciagnac pod wiele tematow pozniej np na maturze, odradzam lektury ktore w sumie nie sa na nic potrzebne tj. nad niemnem nawet moja polonistka polewala z tej ksiazki :znudzony:

End3r  

Wysłany: 2007-11-03, 17:39   

cod3r nie do konca. ze streszczen mozna wyniesc bardzo wiele, zwlaszca teraz kiedy kazda praca jest mega schematyczna, kazdy temat podobny i opierajacy sie na wybranych fragmentach i motywach z ksiazek. co nie zmienia faktu ze namawiam do czytania lektur, moze nie wszystkich bo sam nie przeczytalem ani potopu ani krzyzakow, ale generalnie czytalem zdecydowana wiekszosc.
Above us only sky

Jóga  

Wysłany: 2007-11-03, 22:12   

Jak kazdy przyzwoity czlowiek wybieram lekture. Jednak od razu zaznaczam, ze sa wyjatki od tej reguly, ktore zwykle tkwia w pozytywizmie i 'wielkiej prozie polskiej', ktroej przeczytania pan Sienkiewicz mi nie ulatwil.

Caffe  

Wysłany: 2007-11-09, 23:45   

Krótko..Potop-streszcenie, Cierpienie Młodego Wertera-całość.

magda666  

Wysłany: 2007-11-10, 11:08   

c0d3r napisał/a:
tylko jak przyjdzie egzamin bedziez zalowala...

nie wydaje mi sie bo z niektórych streszczeń można wynieść więcej niż z książki :D np taka "Antygona" czytasz i myślisz sobie "boże co za bzdury, o co tu chodzi...?" a biorąc streszczenie od razu wiesz o co chodzi bo jest napisane językiem prostszym i bardziej zrozumiałym ^^ jeśli ktoś potrafi umiejętnie korzystać ze streszczeń to może na tym wyjść o wiele lepiej niż na czytaniu samej książki...

lessia napisał/a:
Tez myslalam, że nie dam rady przeczytac "Krzyzakow" ale jakos przeczytalam i nawet bardzo mi sie podobała ta ksiazka , nie wiem czemu innym sie nie podoba;/ historia polski jest ciekawa i takie ksiazki sa bardzo pouczajace.

no widzisz ja nie dałam rady przeczytać krzyżaków mimo ze miałam szczere chęci. historia też mnie zbytnio nie interesuje i ledwie udaje mi się nie usnąć na lekcjach... ale to wszystko kwestia gustu i zainteresowań :)

babajaga napisał/a:
jest duzo lektur ktore wg mnie warto przeczytac

no trochę w tym racji... sama czytam średnio jedną lekturę na rok :D wybieram po prostu najciekawszą w tym roku jest to "buszujący w zbożu" resztę czytam streszczenia ^^

babajaga napisał/a:
jesli juz streszczenia to musza byc dobre, nie polegajcie na internetowych opracowaniach gdzie mozna sie np. dowiedziec ze prometeusz to postac biblijna :/

sama się ostatnio natknęłam gdzieś na streszczenie "Antygony" które było tak bzdurne że nawet osoba nieczytająca książki (czyli ja ) połapała się że coś tu jest nie tak...

misiek83  

Wysłany: 2007-12-14, 15:33   

każdą książkę (lekture) zaczynałąm czytać i jak mnie interesowała,wciągałą, to czytałąm dalej.
jak była lipna to wtedy brałąm streszczenie.
albo jak danej książki nie rozumiałam, po co czytać książkę jeżeli i tak nic się nie zrozumie. a w streszczeniu wszystko jest wyjaśnione

zielono-mi  

Wysłany: 2008-02-29, 09:34   

Ja zawsze czytam lektury,myślę , że w każdej książce można odnaleźć coś ciekawego, tylko te "Syzyfowe Prace" w ogóle mnie nie wciągnęły :znudzony:

Jak ją zrobisz, to ją sprzedasz.

Jak ją kupisz, to jej nie masz.

Jak ją masz, to jej nie widzisz???

Colorblind  

Wysłany: 2008-03-02, 10:34   

Na studiachh utwierdziłam się jeszcze bardziej w tym, że trzeba czytać książki, bo strszczenia są zbyt ogólnikowe, jeżeli w ogóle są takowe napisane do książki, którą sobie wykładowca upatrzył. Mając egzamin z literatury niemieckiej i listę pytań typu: "w jakiej kolejności główny bohater wkładał przedmioty do kieszeni, przed wyjściem z domu?", "na który peron wjechał pociąg?", "jaki kształt miał bryloczek od kluczy?" - streszczenia na nic się zdają, nawet jednokrotne przeczytanie książki nie gwarantuje zapamiętania takowych szczegółów.

'Wszystko przebiega zgodnie z moim planem. Jestem bezwzględnie inteligentny!' :luka:

wszystko mnie bolly ;D

krokodyl wacek  

Wysłany: 2008-03-05, 14:31   

zależy od książki, a raczej jej treści...

one-hand-bandit  

Wysłany: 2008-03-20, 15:27   

Za czasów podstawówki i gimnazjum czytałem wszystkie lektury. Nieraz nawet nadprogramowe. No i oczywiście różne książki "dla relaksu", poza programowe (to akurat mi zresztą do teraz mimo wszystko zostało). Teraz jest inaczej. Psorka moja jakimś cudem robi tak, że ogromne lektury omawia w 4-5 lekcji, a potem od razu wymaga znajomości następnej. W ciągu miesiąca "zdążyliśmy" omówić "Lalkę", kończymy "Potop", i zaczniemy "Quo Vadis". A potem nam się jeszcze "Zbrodnia i kara" dostanie... po Lalce miałem deja vu od "Dziadów III"... "Opiewa tysiąc wierszy o sadzeniu grochu" (tam występowało odnośnie języka polskiego).
Spójrzmy prawdzie w oczy- większość potomków Piasta nie wie o czym pisali taki Mickiewicz, czy Prus, nawet gdy lekturę przeczyta. A jak któryś wie- to w sporej ilości wypadków okazuje się to skrajnie nieinteresujące- co zapewne wpływa na samą choćby chęć znajomości lektury. W opracowaniach wszystko jest bardziej zrozumiałe. Nie jestem zwolennikiem opracowań jako podstawy wiedzy, ale czasami chyba lepiej wiedzieć trochę niż nic... Już nie wspominając o tym, że na lekcjach polskiego w mojej szkole błyszczą ci, którzy wczytali się w opracowanie, co dodatkowo wpływa na uczucie bezsensu czytania całych lektur...
Ciekawy przypadek miałem ja sam w gimnazjum- przeczytałem lekturę, pożyczyłem koleżance opracowanie, i zgadnijcie kto na tym lepiej wyszedł... ona oczywiście.

Bandycki last.fm

Panna_Nikt  

Wysłany: 2008-03-20, 19:43   
   Polecający: google

Przeważnie czytałam całą książke.

Aczkolwiek niektóre są tak nudne,że przy nich zasypiam... :wstyd:
I w takich wypadkach preferuję streszczenia :hyhy:
Sennego dnia w królestwie mroku...''

Odpowiedz do tematu