Wysłany: 2007-08-07, 15:58
Polecający: Google =D
Ja już nie muszę czytać lektur,ale jak musiałam to przeważnie brałam do ręki lekturę. Muszę się jednak przyznać że przeczytałam streszczenie "Potopu", który był później na maturze Zdecydowanie lepiej jak się czyta lekturę zamiast streszczenia
_________________ .:: In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on ::.
Ja oczywiście czytałam wszystkie lektury, no prawie Jedyną jakiej nie przeczytałam byli Chłopi, ale resztę jak najbardziej czytałam. Ogólnie większość lektur mnie nie przerażała. Uważam je za mądre i wartościowe książki a pomysły Giertycha są karygodne...
_________________ Była to jedna z tych nocy, w których nie ma nadziei na świt.
Zdecydowanie lektura. Streszczeniami ratowałam się w sytuacji, gdy brakowało mi czasu na skończenie książki. Albo przed sprawdzianami, dla szybkiego przypomnienia treści
Swięte słowa Sol. Najpierw książka, potem streszczenie. Ja pomimo że nie musze już czytac lektur, teraz przerabiam " Zbrodnie i kare" Dostojewskiego. Nadrabiam zaległości.
Wysłany: 2007-08-07, 22:11
Hmm czasami to a czasami tamto, zalezy co musimy czytać. Jak jakiś nudny badziew to wole czytać streszczenie a jak coś ciekawego noto wiadomo ze wole cala ksiązke przeczytać.
Wysłany: 2007-08-08, 07:27
Polecający: myszka mi poleci(a)ła...
Wolę pełną wersję niż okrojone wycinki, bo, jak to mówią, "diabeł tkwi w szczegółach".
Owszem, streszczenie przydatną rzeczą jest, ale nic nie zastąpi książki.
_________________ "Mądry nie jest ten, który martwi się z powodu niedostatku, lecz ten, który cieszy się z tego co ma."
Lubię internet, bo w internecie nikt nie wie, że jestem psem
Per aspera ad astra...
...wszędzie można dojść na piechotę
a ja w tym roku bd miała maturę i modlę się żebym się nie wyłożyła mam uraz do lektur, zawsze najpierw czytam streszczenie, ew. oglądam film, a potem dopiero zabieram się za książkę od razu czytanie lepiej mi wtedy idzie:)
_________________ "wierzę w Ciebie boś Ty wierna, wszechmocna i miłosierna xD" .....
Staram się zawsze przeczytać lekturę, ale kiedy jest wyjątkowo nudna dla mnie i czytając i tak nie skupiam się na treści wolę przeczytać streszczenie Ale zdarzają się czasem ciekawe lektury, choć niestety to rzadkość
Dziękuję mu i chwalę go
każdym życia momentem.
Lektura. Bo strzeszczenie jest po to, zeby z niego zciągać na klasówce.
cóż, ja lektury czytuję na ogół TYLKO po to, by napisać z tego jakąś przyzwoitą klasówkę... ale jak już nie mogę jakiejś książki zdzierżyć to biorę się jednak za strzeszczenie i jakoś żyję normalnie jestem molem książkowym, o ile to nie jest właśnie lektura. wiecie kiedy przeczytałam "Anię z Zielonego Wzgórza"? w gimnazjum dopiero
_________________ "wierzę w Ciebie boś Ty wierna, wszechmocna i miłosierna xD" .....
Wysłany: 2007-08-08, 20:27
Polecający: google.pl --> forum wielotematyczne
Wszyscy robicie inaczej ode mnie . Ja ciągle używam streszczeń, bo nie lubię czytać książek pod przymusem. Choć czasem źle na tym wychodzę to jednak nie potrafię się zmusić do przeczytania jakiejś książki tylko dlatego, że nauczyciel tego ode mnie żąda. Czasami, gdy książka jest lekturą, a interesuje mnie jej treść to uda mi się ją przeczytać, jeśli znajdę odpowiednią motywację .
Oczywiście, że wybiorę lektury - streszczenia mnie ograniczają poza tym w niektórych streszczeniach jest tyle nieścisłości, błędów, że wolę omijać takowe "ułatwienia" - szkoda czasu, albo czytam książkę, albo jej nie czytam.
_________________ "Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!"
'A ja lubię zapach narkozy, a najbardziej - gdy jest męska' wszystko gra
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum