ja czytalam ksiazke, tez dobra i tez okropna. ale ostatecznie to tylko ksiazka, a w rzeczywistosci na swiecie dzieje sie wiele okrponiejszych rzeczy niz pedofilia... np pedofilia polaczona z kanibalizmem.
_________________ yeah, I do like open windows
!UWAGA ZBIERAM CHĘTNYCH NA PIESZĄ WYPRAWĘ Z DUNIEKRKI DO NANTES WZDŁUŻ WYBRZEŻA, LIPIEC-SIERPIEŃ 2009; KONTAKT: PW, GG!
książki nie czutałam, po prostu na nią chyba nie trafiłam w bibliotece, ale poszukam. film... hmm... film mi się podobał ale ja się lubuję w takich dziwnych, obleśnych filmach ^^
_________________ "wierzę w Ciebie boś Ty wierna, wszechmocna i miłosierna xD" .....
Najpierw obejrzałam film, atmosfera mnie urzekła, a tematyka tak nie uderzyła. Dopiero jak zaczęłam czytać książkę to właśnie temat mnie uderzył. Nie przeczytałam do końca za pierwszym razem - zbyt wielkie obrzydzenie i sprzeciw we mnie budziła. Potem musiałam już przeczytać i zaczęłam z dystansu doceniać urodę książki. Świetny język, fabułę, sposób prowadzenia... Zaskakujące jest to, że właściwie do końca trudno jest o Humbercie myśleć jako o pedofilu, który poślubił kobietę po to, żeby dobrać się do jej dziecka, a potem molestował seksualnie swoją pasierbicę. Wzbudza sympatię i współczucie.
Świetna książka i dobrze zrealizowany film. Polecać tylko..
_________________ 'Cause all I ask for is instant pleasure
Instant pleasure, instant pleasure...
Nie przeczytałam do końca za pierwszym razem - zbyt wielkie obrzydzenie i sprzeciw we mnie budziła.
no właśnie, dlatego ta książka leży u mnie na półce
czekam na to, aż zabiorę się do tego, żeby się w nią wczytać po raz drugi.
swoją drogą to nie wiem, czy dobrze zrobiłam, że oglądnęłam najpierw film.
jezeli chodzi o tą książkę to mam jeszcze jeden uraz - pożyczył mi ją taki jeden koleś, który kompletnie mi do gustu nie przypadł ( ) , nieco starszy ode mnie, przy czym powiedział mi że to jego ukochana książka i że on czytając ją czuje się tak, jakby autor grzebał głęboko w jego psychice.
boję się go teraz trochę xD
_________________ -Dziewczyno, jak ty mostek zrobisz, to z twojej miednicy można jeść!
tak się ją czyta... szczególnie początek.. hm.. jest taka płynna
mnie zwłaszcza pierwszy akapit wziął (tzn niezupełnie akapit, a ta cześć która kończy się słowami "cierniowy splot" ). czytałam go po parę razy, analizowałam... schiz jakiś ^^
początek faktycznie płynny, miło się czyta, ale dużo w głowie zostaje takich "smaczków". w niektóre zdania musiałam się zagłębić, żeby sens zrozumieć, ale warto tylko zły to był pomysł, by pić herbatę przy tej książce, bo z 7 razy mało nie splunęłam na nią ze śmiechu, zażenowania i oburzenia.
nie pamiętam do której strony przeczytałam, w każdym razie do momentu kiedy rzuca go pierwsza żona. poczułam dziką satysfakcję, kiedy mu powiedziała, że ma innego
_________________ -Dziewczyno, jak ty mostek zrobisz, to z twojej miednicy można jeść!
Jóga, w 100% się z Tobą zgadzam
ja też najpierw przeczytałam książkę, później obejrzałam film, z tym że tą nowszą wersję z Irons'em, bo jest jeszcze starsza muzyka w tym filmie jest piękna, nie uważacie? stwarza niesamowitą atmosferę... i książka i film zostają w pamięci.
Ja najpierw widziałam film xD
A nie wiedziałam nawet, że jest starsza wersja filmu. Widziałam tylko nowszą w takim razie. A swoje zdanie wyraziłam już ^,^
_________________ 'Cause all I ask for is instant pleasure
Instant pleasure, instant pleasure...
Filmu nie widziałam, ale czytałam książkę. Gdy ktoś mnie pyta o czym to jest, to zawsze odpowiadam, że to "świetnie napisany pamiętnik pedofila". Co mnie zadziwia, to właśnie to, co napisała Jóga, że główny bohater
Jóga napisał/a:
Wzbudza sympatię i współczucie
a zazwyczaj, gdy słyszę o pedofilach, to krew mnie zalewa. Może dzieje się tak dlatego, że z Lolity też było niezłe ziółko...
_________________ Dum spiro, spero
"Życie to sen wariata, a jak się przyprawi, to wychodzi kolorowa telewizja"
Może dzieje się tak dlatego, że z Lolity też było niezłe ziółko...
no taaaak, ale po obejrzeniu filmu niesamowicie polubiłam ją, ba, pokochałam ;]
a Humberta szczerze i z całego serca nie lubię
Sol napisał/a:
Gdy ktoś mnie pyta o czym to jest, to zawsze odpowiadam, że to "świetnie napisany pamiętnik pedofila".
po przeczytaniu początku przyjaciółka się mnie zapytała "jak książka?". powiedziałam jej, że wygląda mi to na "szowinistyczny pamiętnik zboczonego pedofila, który podnieca się nimfetkami" więc nieco rozbudowana wersja stwierdzenia paniSol, aczkolwiek sens ten sam ^^
Sol, gdybyś obejrzała film, to pewnie mniej zdziwiłyby Cię słowa Jógi, chodzi mi o to że "główny bohater wzbudza sympatię i współczucie." wszystko przez to w jaki sposób Irons zagrał Humberta.;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum