właśnie skończyłam czytać "Zmierzch" i "Księżyc w nowiu" Stephanie Meyer...
właściwie to pochłonęłam te książki! Fantastyczne! Zrobiły na mnie niesamowite wrażenie! Teraz czekam do 15.04. aż wyjdzie trzecia część!
Zdecydowanie polecam te książki!!
Ostatnio wybrałam się do kina na Juno.. słyszałam dużo o tym filmie i postanowiłam sama zobaczyć o co tyle krzyku..
Powiem tak: Zasłużył na Oskara! Świetny film! Fajne ujęcie dość ciężkiego tematu. Warto zobaczyć ten film!
też oglądałam ten film, gdy ostatnio leciał w telewizji, mocno naiwny, ale i tak mnie urzekł, było parę niedociągnięć, których to ja nawet nie zauważyłam, bo tak byłam przejęta, gdy oglądałam batmana w akcji, ale pewna osoba przez esy mnie uświadomiła o tych niedociągnięciach. Ale i tak film mi się podobał no i zainspirował mnie do bycia batłumen ;]
_________________ 'jesteśmy jak bratki pośród pola chwastów'
'W głowie mi się przepaliły wszystkie bezpieczniki, szlag trafił święty spokój, roztrzaskał lczniki'
"Mechaniczna pomarańcza" - książka interesująca, dająca do myślenia, ciekawa także pod względem językowym. Nieco ciężko się ją czyta właśnie ze względu na nowomowę stworzoną specjalnie dla tej powieści, aczkolwiek słowniczek dołączony na końcu pomaga się wciągnąć i po kilkunastu pierwszych stronach da się czytać w miarę płynnie. Nie nadaje się dla tych bardzo wrażliwych, bo przemoc odgrywa tu znaczącą rolę.
Warto wspomnieć, że "Mechaniczna pomarańcza" wyszła w Polsce w dwóch wersjach - z neologizmami pochodzącymi z rosyjskiego i z angielskiego.
ja ostatnio ogladalem film'choc goni nas czas 'i polecam naprawde ciekawa produkcja i wyroznia sie na tle dudnowatych filmow o niczym he gleboki dajacy do myslenie poruszajacy kawalek dobrego kina he a o czym:
Dwóch śmiertelnie chorych mężczyzn ucieka z izolatki dla chorych na raka i wyrusza na przejażdżkę, z listą życzeń do zrobienia przed śmiercią.naprawde polecam
[ Dodano: 2008-04-20, 19:07 ]
a mam taka prosbe moglby mi ktos podac autora kasiazki mechaniczna pomarancza?
Film opowiadający historię niewolników uprowadzonych nielegalnie z Afryki i transportowanych przez Kubę do Hiszpanii. Bunt, wiatry i statek trafia do USA, gdzie zaczyna się proces o prawo do wolności. Historyczny zarys i oczywiście 'jak to Amerykanie sprzeciwili sie niewolnictwu'.
Film mnie wzruszył, świetna obsada, świetne role. Przytłacza prawdziwością historii (wyjmując z tego patetyczną nutę typowo amerykańskiego patriotyzmu).
_________________ Be kind to me, or treat me mean.
I'll make the most of it, I'm an extraordinary machine
a mam taka prosbe moglby mi ktos podac autora kasiazki mechaniczna pomarancza?
Anthony Burgess
"Anna i król" - film osadzony w okresie brytyjskiego kolonializmu, ale cała akcja rozgrywa się w Syjamie. Oparty na faktach, przedstawia losy nauczycielki, Anny Leonowens, na dworze tamtejszego władcy.
Świetnie napisane dialogi (zwłaszcza te między Anną a królem), przepiękna oprawa wizualna, zgrabnie skonstruowana akcja, dobre aktorstwo. Na mnie film wywarł bardzo pozytywne wrażenie.
Jak na Swiat Dysku to malo smieszne ale nadal zabawne. Fabula nawet niezla ale jak na Swiat Dysku slaba. W sumie srednio czyli jak na Swiat Dysku to slabo.
_________________ I nie za szybko tylko powoli
szybko nie wolno bo lapa boli
Ostatnio oglądałam "Ostatnie kuszenie Chrystusa"..Co mogę powiedzieć o tym filmie?Jest długi(trwa ok.3h), po 1.5h rodzi się myśl o bezsensownym przedłużaniu go(przedłużanie jak się okaże w przedostatniej minucie filmu nie było bezsensowne,była to faktyczna jego treść i cały sens jego).Fabuła nawet ciekawa,na pewno nie przewidująca,ale pod względem treści religijnych-nie raz uznana za bezsensowną i prowokacyjną.
Ostatnią książkę,którą czytałam były "Ostatnie drzwi przed niebem".Autor książki nazwany jest mistrzem słowa-i chyba nie bezpodstawnie.Książka napisana w mistrzowski sposób,ciekawy i humorystyczny:)Jedyne co nie podobało mi się do końca w tej książce to przeważająca ilość opisów,treści a zbyt mało dialogów.Czasem dialog pojawiał się dopiero po kilku dobrych kartkach.Ale nie należy się tym zrażać,ani też grubością książki."Ostatnie drzwi przed niebem" oceniam jak najbardziej na plus;]
_________________ człowiekiem jestem i nic co słodkie nie jest mi obce
Właśnie obejrzałam "Wojnę światów". Film skrajnie beznadziejny, pozbawiony wszelkiej logiki, sprzeczny, obrażający inteligencję każdego, kto próbuje to "dzieło" obejrzeć. Nic się tam kupy nie trzyma, przez cały film nie dopatrzyłam się jakiejś sensownej przyczyny wszystkich zdarzeń, ani tym bardziej sensu nie uświadczyłam w przyczynie końca zdarzeń. Koszmarek.
Z napisów dowiedziałam się, że to film na motywach powieści Herberta Welles'a. Nie wierzę, że ten autor popełnił coś tak beznadziejnego, będzie to trzeba skonfrontować.
i ja to oglądałam, zrezygnowałam ze spania na rzecz tego filmu, niestety, film nie okazał się zbytnio dobrym, więc czas źle wykorzystałam, ten film mnie po prostu dobił ^^ - sprzeczny, dziwaczny, nielogiczny, nudny i taki po prostu nie do oglądania ;/
_________________ 'jesteśmy jak bratki pośród pola chwastów'
'W głowie mi się przepaliły wszystkie bezpieczniki, szlag trafił święty spokój, roztrzaskał lczniki'
"Wojnę Światów" oglądałem już dość dawno temu. Nie miałęm ochoty tego robić drugi raz. Jedyne, co zapamiętałem to totalnie naciągane, pozbawione sensu zakończenie zdradzające brak weny twórczej reżysera.
Film bez sensu, ale oglądało się zabawnie. Z rosyjskim dubbingiem (i napisami oczywiście) miał specyficzny klimat
_________________ Strong like the grass
Tall like a tree
Free like the wind
Eternally
Oglądałam wczoraj "Wyznanie Gejszy".Odnoszę wrażenie,że film został troszkę przereklamowany.Fabuła na początku ciekawa,potem jakoś tak patrzało się,bo patrzało.I wątek miłosny niezwykle banalny..Nie jestem całkowicie na nie,ale jakoś zawiodłam się..
_________________ człowiekiem jestem i nic co słodkie nie jest mi obce
Ogólnie za autora nie przepadam. Przyciągnął mnie tytuł.
Książka pozostawia miłe wrażenie. Lekko się czyta, choć dotyka cięższych tematów (a przynajmniej sie stara).
W skrócie - typowa grocholanka. Miła, ciepła, romantyczna.
I o dziwo, podobała mi się bardzo.
_________________ Be kind to me, or treat me mean.
I'll make the most of it, I'm an extraordinary machine
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum