Wysłany: 2007-03-10, 00:45
Ja zacząłem od książki, to chyba bardziej obiektywne no i przyznam się, że film zrobiony jest całkiem ciekawie, ale bez rewelacji. Pewnie przez tą książkę. Czytanie jakoś bardziej wpływa mi na wyobraźnie. Zachęcam do obejrzenia filmu, na przeczytania książki nalegam!
byłam na filmie, książke przeczytać muszę (ale narazie brak czasu)... film był fajny, choć przydługi... momentami ma się wrażenie, ze to 'neverending story'... ponad 2 h... za długo w kinie... koniec trochę dziwny, ale chociaż wiadomo dlaczego Paryż uważany jest za miasto miłości... fajnie pokazany był proces uzyskiwania zapachu... początek był obrzydliwy, jak to dziecko w tych śmieciach, robalach, łbach ryb i w ogóle leżało... fajny był tekst początkowy, że 'jego pierwszy krzyk skazał jego matkę na szubienicę'... okropna była też scena jak te dzieci w sierocińcu chciały go udusić... jadłam sobie chipsy, ale w tym momencie odechciało mi się jeść... fajny był moment jak on przyszedł do pracowni tego perfumiarza i zrobił mu te perfumy... moment egzekucji trochę dziwny, ale fajne było jak ojciec tej 13 dziewczyny mówi do niego 'synu'... w sumie spodziewałam się czegoś innego, ale w sumie mile się zaskoczyłam..
_________________ "Jesteśmy tym, co robimy, jesteśmy naszymi tajemnicami. Ja jestem sumą moich grzechów, tak właśnie! Chcesz poznać mnie, musisz poznać moje grzechy." T.Dekker
film polecam,
książkę również,
widziałam, czytałam.
_________________ __
Biec pod słońce, kochać mocniej, chłonąć każdy dzień,
przed horyzontem znaleźć spokój pod koronami drzew.
Spocząć na chwilę i znów szczęście nieść.
Wiedzieć, że żyję - cieszyć się.
Wysłany: 2007-04-30, 13:11
czytałam książkę, ale chyba do mnie nie dotarła, bo nie doszukałam się w niej niczego, co wyróżniałoby ją spośród setek podobnych książek. napisana fajnym, lekkim językiem, więc czytało się szybko i przyjemnie. ;> aczkolwiek żeby była jakaś szczególna? niee.
filmu nie widziałam i póki co się za niego nie zabieram. ;P
_________________ 'w porównaniu z chmurami życie wydaje się ugruntowane omal że trwałe i prawie że wieczne.'
czytałam książkę, ale chyba do mnie nie dotarła, bo nie doszukałam się w niej niczego, co wyróżniałoby ją spośród setek podobnych książek. napisana fajnym, lekkim językiem, więc czytało się szybko i przyjemnie. ;> aczkolwiek żeby była jakaś szczególna? niee.
tez tak uważam. Wręcz uznałam ja za ksiązkę oryginalna, ciekawą ale banalną i nudną.
masa opisów, akcja momentami monotonna i dziwna. Koniec najfajnieszy książki
ja widzialem film. poczatek jest troche niesmaczny, szczegolnie jak sie kupilo popcorn w kinie tak jak ja. ale ogolne wrazenie bardzo pozytwne. moim zdaniem koniec najgorszy z calego filmu.
Czytalam ksiazke a potem ogladalam film i tak szczerze to film nawet nie umywa sie do ksiazki...okropnie nudny i nieciekawy za to ksiazka naprawde wciagajaca:)polecam
_________________ Ambicja spotyka się z uznaniem i zachwytem
Wyrzeczenia są tutaj jedynym zgrzytem
Priorytetem Ha I Pe Ha O Pe
eN I Gie De Igrek eS Te O Pe
Książki Patrica Suskinda nie czytałam i z tego powodu nie czekałam jakoś specjalnie na ten film z entuzjazmem – był mi dość obojętny – mogę napisać nawet kolokwialnie, że coś mi śmierdziało w tym, że ten film ma być o zapachach. Kolejna historia seryjnego mordercy – tyle mi się kojarzyło z tym filmem. Nawet nie śpieszyło mi się do obejrzenia tegoż oto filmu. W ręce wpadł mi niechcący - i bardzo dobrze. Ta fabuła mnie zaskoczyła. Co mi się w tym filmie podobało? Przede wszystkim gra kamery. Te celowe zbliżenia na nos bohatera, a potem na źródło zapachu. Jak na film to zapachy zostały genialnie ukazane. Muzyka, która zmieniała się w zależności od zapachu ukazywanego w filmie, przepełniona ona była emocjami pozytywnymi, negatywnymi – wprowadzała w nastrój filmu. Poza tym dobra gra aktorów. Podoba mi się ten ukazany naturalizm, to ukazanie degradacji człowieka. Jak dla mnie bardzo dobry film, ten film może wzruszyć, a nawet mrozić krew w żyłach.
_________________ "Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!"
'A ja lubię zapach narkozy, a najbardziej - gdy jest męska' wszystko gra
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum