Nie przeczytałam wiele jego książek, ale faceta lubię. Pisze bardzo ciekawie Za sobą mam już 'Miasteczko Salem', 'Zieloną milę', 'Skazanych na Shawshank', 'Bezsenność' i 'Wielki marsz'. Teraz poluję na 'Lśnienie', ale nigdzie nie moge znaleźć. Generalnie książek Kinga mi nie brakuje. Mój brat jest ich wielkim pasjonatem, więc mam całe dwie półki zapełnione twórczością Kinga, ale akurat 'Lśnienie' komuś pożyczył i już nie odzyskał...
_________________ Kiedy wrócę tu - jeśli wrócę kiedyś,
Kiedy znajdę to, po co szedłem wtedy,
Jeśli zapytacie, to odpowiem Wam:
Żyję, kocham, ufam i prawdę i już znam...
Wysłany: 2006-08-25, 13:43
Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne
Z ksiazke Kinga przeczytalem...:
- cala sage Mrocznej Wiezy, od tego momentu cierpie na sayndrom 19.
- Miasteczko Salem (standart...)
- Cujo (wybitne)
- Rok wilkolaka (slaba ksiazka! Krotka a rozdzialy sa malo powiazane)
- Wielki Marsz (mam mieszane uczucia)
- Zielona mila
Na polce mam kilka pozyczonych ksiazek do przeczytania... tytuly to... eee, ide sprawdzic ;D
- Shining - Lsnienie, napisane po niemiecku, czyli bezuczuciowo to odbiore xD
- Nachts - Nocami... ale watpie, zeby tak brzmial tytul polski... Niemcy zawsze dziwnie tlumacza. Tytul oryginalny: THE LIBRARY POLICEMAN i THE SUN DOG z FOUR PAST MIDNIGHT (cztery po polnocy)
Ostatnio zmieniony przez Katharsis 2006-08-31, 12:55, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2006-08-31, 10:54
A tam gadacie jak dzieci w przedszkolu kto co przeczytał. Ja nie chwaląc się w wieku lat 18 zapoznałem się już z całą twórczością Kinga. Jednak szokiem była dla mnie książka "Danse macabre" czyli książkę omawiającą i impretującą horror jako sztukę w ujęciu nie tylko literackim ale i filmowym. Szczerze polecam, zwłaszcza zagorzałym fanom tego gatunku. Laikom i koneserom odradzam chociaz pewnie i tak by nie dali rady jej przebrnąć bo jest dość ciężka.
_________________ "Sialalala zrób mi dobrze w rytmie ska"
SKA RULEZ!
Wysłany: 2006-09-02, 20:04
Chętnie przczytałabym Miasteczko Salem i Misery (oraz inne ;P ) ale niestety pomyslalby kto, ze w wojewodzkiej bibliotece w Gdansku sa moze ze 3 ksiazki tegoz pana
Hehe to ja sobie odkopię stary temat
King jest świetnym pisarzem, ale czasami takie chłamy zdarza mu się stworzyć, że aż głowa mała. Mi najbardziej przypadły do gustu jego tomy z opowiadaniami, smaczne i treściwe.
Natomiast co niektóre książki typu Bezsenność i Carrie bardzo źle wspominam i tylko cud sprawił, że doczytałam do końca.
_________________ By przeszłość poszybowała ku chmurom, pozwól wiatrom przyszłość nieść
Przeczytałem kilka pozycji Kinga i szczerze mówiąc najsłabsze z nich było chwalone tutaj "Miasteczko Salem". Nie wiem czemu ale ta powieść wydała mi się nieco nudna.
Natomiast bardzo polecam "Serca Atlantydów" i "Skazanych na Shawshank".
Cały czas poszukuję "Bastionu" i chyba pozostał mi już tylko zakup tej książki. Zastanawiam się jednak czy warto? Może ktoś z Was to czytał??
_________________ "Tylko spokój nas może uratować"
ja ostatnio oglądałam fil na podstawie książki kinga..." desperacja" czy jakoś tak..nie pamiętam dokładnie; nie wiem czemu ale film momentami mnie śmieszył, może dlatego, że książki nie czytałam..
_________________ Potrzeba dwóch lat, aby nauczyć się mówić; pięćdziesięciu, aby nauczyć się milczeć.
Ja chciałam przeczytać Bastion ale w bibliotece jest tylko wersja bez kilkunastu kartek Ale słyszałam od znajomych że jest strasznie nudna... no ale trzeba samemu spróbować. Ja bym na Twoim miejscu Smooth, nie kupowała, tylko jeszcze poszukała, może by ktoś jednak miał pożyczyć.
_________________ By przeszłość poszybowała ku chmurom, pozwól wiatrom przyszłość nieść
Czytałam "Bastion" i książka mi się spodobała. Jest dłuuuuuuga i znajduje się w niej sporo nawiązań do innych powieści Kinga, więc nie polecam jej komuś, kto dopiero zapoznaje się z twórczością tego autora.
Jeśli mniej więcej zna się dorobek autora, to mozna się z "Bastionem" zmierzyć, bywają może nieco nudnawe fragmenty, ale ja uważam, że to jedna z ciekawszych książek Kinga jakie czytałam i polecam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum