• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

suchoparek  

Wysłany: 2007-10-09, 16:35   

Nad niemnem - 'żgroza'
Pan Tadeusz
nudne ksiazki, ktore guziczek mnie obchodzily gdy cza bylo je przeczytac :]

NieLubieKawy  

Wysłany: 2007-10-09, 17:47   

"Cierpienia młodego Wertera". Razem z Werterem cierpiałam.

mmmasha  

Wysłany: 2007-10-09, 20:01   
   Polecający: olenkaa1690

oh.. nie przepadam za Sienkiewiczem :P nic do gościa nie mam ale książki Jego są strasznie długie:P i nudne :]

Cytat:
"Cierpienia młodego Wertera". Razem z Werterem cierpiałam.

muszę przeczytać.. :/ ale trochę boję się tego bólu :/ :P P

Glory, glory... Manchester United

onusia heh:))) 

Wysłany: 2007-10-20, 16:38   

"Lalka". To dopiero jest tragedia... Piętnaście stron opisu czegoś tam, potem 20 następnych, które śmiało można by zatytułować : Izabela myśli. Następnie pojawia się cudownie beznadziejny Pamiętnik Rzeckiego i jakby tego było mało, żeby jeszcze dodać odrobinę badziewia, pojawiają się rozmyślenia Wokulskiego, na następne 10 stron. I znów opis, Rzecki, Izabela i tak w kółko. Tragedia!!! Po pierwszym kwadransie się poddałam. A streszczenie przemogłam z bólami.

GuyFromTheCity  

Wysłany: 2007-10-28, 08:38   

Wojna Polsko-Ruska, Boss Bossów i ostatnia część HP. Wymienione pozycje były po prostu tragiczne! Podczas czytania Wojny zatrzymałem się na jakiejś 10 stronie, Boss Bossów na czterdziestej a Harry'ego Pottera doczytałem do końca. Teraz naprawdę tego żałuję - mogłaby Rowling tego nie kończyć, jakiś wypadek przy pracy czy coś...

Dragonfly  

Wysłany: 2007-12-15, 00:30   

"Lalkę" i "Nad Niemnem" czytałam z czystą przyjemnością. Podczas sudiów jedną z utrapionych ksiązek była ks. Torquata Tassa - "Gofred albo Jerozolima wyzwolona". Tragiczna.... :przestraszony:

[ Dodano: 2007-12-15, 00:32 ]
"Lalkę" i "Nad Niemnem" czytałam z czystą przyjemnością. Podczas sudiów jedną z utrapionych ksiązek była ks. Torquata Tassa - "Gofred albo Jerozolima wyzwolona". Tragiczna.... :przestraszony:

sis  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2007-12-15, 00:37   

"Średniowieczna pieśń religijna polska" - cudo rodzimego piśmiennictwa, opatrzone sadystycznym wstępem pana M. Korolki. Kto przez to przebrnął, jest w stanie przeczytać już chyba absolutnie wszystko.
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

charon  

Wysłany: 2008-03-02, 11:11   
   Polecający: Colorblind

Jakiś czas temu zachęcony Wywiadem z wampirem i Wampirem Lestatem kupiłem inną książkę Anne Rice - Servant of the bones i muszę stwierdzić, że czegoś tak nudnego jeszcze nie miałem chyba w ręku. O ile na początku jest jeszcze znośna, mniej więcej w połowie się robi taka, że chyba 100 stron przed końcem ją rzuciłem i do teraz nie skończyłem.

Ja po prostu tak mam, że jak czegoś nie muszę czytać, a mnie nudzi, to tego nie skończę.
(...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.

ciastko z dziurką  

Wysłany: 2008-11-20, 21:49   

Ubawionam. Latarnik i Gloria victis. Te DZIEŁA wspólnie nie przekraczają pięćdziesięciu stron. :zdziwko: Skoro to są tragedie literackie, to co mówić o Potopie... ;P

Dla mnie największą siermięgą i najnudniejszą książką ever jest Lord Jim. I nikt mnie nie przekona, że jest inaczej. Czytałam tenże wolumin dwa razy i trzeci raz się już nie podejmę. Nuda wierutna i bałamutna. ( Wszystkich obrońców Józka Conrada ubiegam - autor rzeczywiście talent miał, niemniej do mnie on nie przemawia, ot co : P).

Zaraz po nim plasuje się Żywot człowieka poćciwego niejakiego Reja i Tragedyja o Scylurusie Polskim ;]

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-11-21, 00:33   

ciastkozdziurką napisał/a:
to co mówić o Potopie... ;P
Że to świetna książka.

Aktualnie dla mnie największą tragedią jest "Robinson Crusoe" w oryginale. Męczę się z tym... tym... czymś już dłuższą chwilę i zmeczyć nie mogę.

need a hug.
anyone?

ciastko z dziurką  

Wysłany: 2008-11-21, 11:55   

Sol napisał/a:
Że to świetna książka.

Z całym szacunkiem i uznaniem, ja Sienkiewicza nie znoszę.
Za mitomanię i rozwlekłość.
Ewentualny plus ma za Bohuna ;P

Psycho Krusher  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-11-21, 12:08   

Sienkiewicz wielkim pisarzem był! A całą Trylogię to mogę czytać setki razy i niech mi ktoś tylko powie, że to "tragedia literacka"... to nie będę go lubił :P

Sienkiewicz potrafił stworzyć naprawde realistyczny świat, a co najważniejsze kolorową gamę postaci, które na zawsze w pamięc zapadają. I za to cenie go najbardziej.

Chociaż "Quo Vadis" to tak średnio lubię ^__^' Głownie za tego słodziachnego Winicjusza.

Tró

ciastko z dziurką  

Wysłany: 2008-11-21, 12:13   

Psycho Krusher napisał/a:
Sienkiewicz wielkim pisarzem był!

Wielkim pisarzem to był ten, którego parafrazę tu uprawiasz. :P

A całą Trylogię to mogę czytać setki razy

O_o

Sienkiewicz potrafił stworzyć naprawde realistyczny świat, a co najważniejsze kolorową gamę postaci, które na zawsze w pamięc zapadają. I za to cenie go najbardziej.

Też mi sztuka tworzyć świat realistyczny... Kolorowa gama postaci? Mówisz o tym standardowym układzie dwóch panów i pani, ktoś prawy, ktoś zły, ktoś zza granicy i ktoś wskrzeszający mit Polaka-wojownika? No niech Ci będzie. ;P

Rozumiem, niemniej ja jestem na wielkie i słodkie NIE.
Ostatnio zmieniony przez ciastko z dziurką 2008-11-21, 12:13, w całości zmieniany 1 raz  

Psycho Krusher  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-11-21, 12:18   

Wielkim pisarzem to był ten, którego parafrazę tu uprawiasz. :P
Jak tam sobie chcesz. Ja przekładam klasyczną literature na "upupianie" :P

Też mi sztuka tworzyć świat realistyczny... Kolorowa gama postaci? Mówisz o tym standardowym układzie dwóch panów i pani, ktoś prawy, ktoś zły, ktoś zza granicy i ktoś wskrzeszający mit Polaka-wojownika? No niech Ci będzie. ;P
Nie chodzi o schematy ale o to jak ładnie postacie zostały napisane, ich charaktery i osobowość.

Tró
Ostatnio zmieniony przez Psycho Krusher 2008-11-21, 12:19, w całości zmieniany 1 raz  

ciastko z dziurką  

Wysłany: 2008-11-21, 12:22   

Psycho napisał/a:
Jak tam sobie chcesz. Ja przekładam klasyczną literature na "upupianie"

Chcę. Od pozytywizmu i literatury realizmu uchowaj mnie Panie. :P

Psycho napisał/a:
Nie chodzi o schematy ale o to jak ładnie postacie zostały napisane, ich charaktery i osobowość.

Ale co znaczy ładnie? Czy to jest takie samo (realistyczne) "ładnie" jak u Orzeszkowej? Czy magiczne, piękne, zdobne i wielopoziomowe jak u Schulza?
Ostatnio zmieniony przez ciastko z dziurką 2008-11-21, 12:23, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu