Ostatnio czytałam "Pachnidło" P.Suskind'a i "Kod Leonarda da Vinci" Dana Brown'a.
Bardzo mi sie podobały.
Polecam Zwłaszcza najpierw przeczytać książkę a potem dopiero na filmik.
Nie jestem zapalonym molem książkowym. Dopiero na studiach wzięło mnie na czytanie. A zwłaszcza przed jakimiś zaliczeniami
_________________ Pamiętaj, że minuta gniewu odbiera Ci 60 sekund szczęścia......
tak jak przedmówczyni bardzo mi się podobał Kod Leonarda. ale ulubiona książka to "Żyjąc wsród himalajskich Mistrzów" Swami Ramy oraz tomik Elżbiety Nowosielskiej "Pięć stron mojego świata".
_________________ Na początku była pustka wypełniona nieskończoną ilością możliwości, z których ty jesteś jedną...
NIck Cave "And the ass saw the angel"
Wapaniała groteska, w której Cave przdstawia świa okrutny i mroczny. Ozdabia powieść licznymi metaforami, aluzjami parafrazami, zapełnia karty ludźmi chorymi, ułomnymi, dla których treścią są podłe żądsze. W tym siwecie jest miejsce na miłość klątwę, zemstę i - przede wszystkim śmierć, tę najdoskonalszą wybawicielkę...
wydana po polsku byała kila lat temu pod tytułem "gdy oślica ujrzała anioła', ale bardzo trudno obecnie to wydanie dostać
_________________ come to the dark side
we have cookies
Wysłany: 2006-11-01, 18:40
Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne
oo, tak, Mroczna Wieza to swietna saga
dneeht, przeczytalas cala serie? Wszystkie XII? Te dwie ostatnie sa dla mnie troche zbyt fantasy, ale ujda ;p Druga i piata czesc sa najlepsze Jakie jest Twoje zdanie?
oczywiscie, wszystkie siedem. dodam, ze bardzo szybko, tak mnie wciagnelo ;)
powolanie trojki i wilki z calla zdecydowanie najlepsze ;] jednak wszystkie uwazam za cos wspanialego ;]
co sadzisz o zakonczeniu? mnie nieco zaskoczylo, moze rozczarowalo, sama nie wiem. nie tego sie spodziewalam. ale to w koncu S. King ;) podziwiam go, przeczytalam wiele ksiazek, wiele jego autorstwa. ostatnio skonczylam Stukostrachy (ostatnio = jakies dwa miesiace temu ;p) chwilowo Terry'm Pratchett'em zajeta jestem ;]
Wysłany: 2006-11-02, 14:44
Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne
Zakonczenie mi sie nie podobalo Liczylem na to, ze King wyjasni o co chodzi w tym swiecie itd., nic takiego sie niestety nie zdarzylo
Zauwazylas duzo podobienstw do Wlady Pierscieni?
- spadajacy Jake - Gandalf, oboje wstali ;p
- sama Mroczna Wieza - we Wladcy Pierscieni tez tam byla ;p Sauron w niej mieszkal...
- Karmazynowy Krol - Sauron
jest tego wiecej?
spadajacy Jake. wstal... wrocil, ale w jaki sposob ; )
sama Mroczna Wieza i Karmazynowy Krol... wielu podobienstw moznaby sie doszukac, jednak watek jest zupelnie inny, akcja inna, inny swiat, bohaterowie ; )
wszystko ma powiazania z Mroczna Wieza, od kiedy swiat poszedl naprzod :}
Jest ich sporo...np. "Ciała i dusze" - autor Meersch Maxence van der.Jest to powieść z okresu międzywojennego , w której głównymi bohaterami są lekarze...
"Faraon" - B.Prus (przeczytałem kilka razy)
Ja uwielbiam Carrolla - wyroznie jego "Drewniane morze", pierwsza ksiazka tego autora, ktora przeczytalam i od razu go pokochalam. Z niecierpliwoscia czekam na nastepne jego dziela
Niedawno odkrylam Kellermana - az sie ciesze ze taki z niego "plodny" pisarz Przeczytalam 5 ksiazek z glownym bohaterem Alexem Delaware i ciagle mi malo
Oczywiscie nie mozna zapomniec o Cobenie i Brownie (wg mnie "Anioly i demony" lepsze od "Kodu...").
No i mistrz Bulhakov i jego "Mistrz i Malgorzata"
Grisham ...
I tak dalej ...
"Cierpienia młodego Wertera" Johann Wolfgang Goethe
Lubię ogólnie książki na podłożu psychologicznym, gdzie można zagłębić się w psychikę bohatera, obserwować jak się zmienia. Czytałam troszkę książek, ale ta na zawsze zostanie w mojej pamięci...
Toksyczna miłość ukazana w niej w pewnym momencie nie jest już na pierwszym planie. Zaczyna tworzyć tło, widzimy jak umysł Wertera stacza się powoli na samo dno ciągnąc nieubłaganie za sobą "nosiciela". Aż w końcu jego tak wyczuwalny ból istnienia zwycięża... Kocham ja
Może ktoś może polecić jakieś ciekawe podobne książki?? Była bym zainteresowana wręcz takimi troszkę psychodelicznymi klimatami
Byłabym wdzięczna
_________________ ...::: Carpe diem. Quid sit futurum cras, fuge quaere :::...
(Chwytaj dzień. Nie pytaj o to, co przyniesie jutro)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum