_________________ Jutro, gdy zabraknie poezji,
Jutro dziwne słońce nauki zmrozi krew,
Jutro przestaniemy być piękni,
Jutro! Lecz dzisiaj ostatni chwalmy dzień..
Nie chcę wyjeżdżać z grubej rury, no ale... Sienkiewicz :x, z zagranicznych Agatha Christie. Ulubioną poetkę mam jedną: Szymborska. Z klasyków: Mickiewicz, Norwid.
_________________ Gitara jest w porządku Johnie, ale grając na niej nie zarobisz na życie...
zdecydowanie Jonathan Carroll Facet potrafi wprowadzic Cie w kompletnie wyimaginowany swiat i przetrzymac w nim do ostatniego slowa...odkladajac ksiazke chce sie do niej natychmiast wrocic...lubie tez czytac jego blogg ( http://www.jonathancarroll.com/blog1/2006/05/ )
Wharton, Lem, Sapkowski - do nich dorosłam dopiero na studiach, ale jak to mówią lepiej późno niż wcale
King, Koontz, Masterton, Cook - teraz czytam już ich rzadziej, bo muszę czekać na nowe pozycje, niestety nie piszą tak szybko, jak ja czytam
Wiśniewski - całe szczęście, że to co napisał przeczytałam jak już wsiąkłam w net (co u mnie nastąpiło dopiero na piątym roku studiów )
Szwaja, Grochola, Matuszkiewicz i inne z tej półki oraz Chmielewska - lubię chichotać przy czytaniu
Poeci: Tadeusz Różewicz, Maria Pawlikowska - Jasnorzewska, Jonasz Kofta, William Blake, Naomi Replansky, Edgar Alan Poe.
Pisarze: Michał Bułhakow, Fiodor Dostojewski, Zbigniew Herbert, Witold Gombrowicz, Bolesław Prus, William Seward Burroughs, Marion Zimmer Bradley, Dorota Terakowska, Małgorzata Musierowicz, Joanna Chmielewska, Mario Puzo, William Wharton, Stanisław Lem.
_________________ don't cry strange little girl. there's no reason to give your soul to devil. choose life.
Malborski Przegląd Muzyczny
Tołstoj!! Tyle że nie Lew tylko Aleksiej zauroczyl mnie koles "Rodziną wilkołaka" (swoja droga polecam 'groze i niesamowitosc w prozie rosyjskiej XIX i poczatku XXw' z owym opowiadaniem i wieloma innymi - tytul moze dziwny, ksiazka tez ale boska, na serio:D)
Poeci - Rainer Maria Rilke, Edward Stachura , Andrzej Waligórski
Pisarze - Edgar Alan Poe , Ferdynand Ossendowski , Josef Toman , Stefan Żerommski , Rabindranath Tagore , Erich Maria Remarque
nie napisał/a:
poeci: ... Edgar Alan Poe.
Poeta i nowelista , jest również prekursorem powieści kryminalnej ("Morderstwo na Rue Morgue).
hania-k1 napisał/a:
Tołstoj!! Tyle że nie Lew tylko Aleksiej
I słynna trylogia "Droga przez mękę" - czytałem i oglądałem film.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum