Wysłany: 2008-06-25, 16:28 Czym się kierujesz/będziesz kierować przy wyborze pracy.
Wiadomo każdy chciałby dużo zarabiać, mieć satysfakcjonującą pracę, miłą atmosferę, dużo wolnego łatwy itp itd. W rzeczywistości o takie idealne rozwiązanie może być ciężko. I tutaj pytanie: co dla Ciebie jest najważniejsze, a z jakich elementów swojej wymarzonej pracy będzie Ci łatwo zrezygnować?
na dzień dzisiejszy jedyna rzecz, z której nie mógłbym zrezygnować to monotonna praca (w sensie samej pracy + zachowania współpracowników) - nie wytrzymałbym siedząc na kasie w Tesco czy podobnych;
_________________ "Ja kudłaty durnowaty reperuję stare graty!!"
Piszczałka
Pracuję w bibliotece, sama to wybrałam. We wrzesniu się bronię - jestem na pięcioletnich mgr z bibliotekoznawstwa i informacji naukowej. Wszyscy wiedzą jakie pieniądze - na rękę dostaję powiedzmy 900 zł (w tym jakaś tam premia). Ale nie wyobrażam sobie innej pracy. Po pierwsze dlatego, że mnie to naprawdę interesuje, po drugie - że nic innego robić nie umiem. I nie chodzi tu o chęci - bo gdybym mogła, to chętnie wyuczyłabym się jeszcze jednego zawodu, lepiej płatnego, tak na wszelki wypadek. Ale nie mam innych zdolnosci poza humanistycznymi, a humaniście nie zarabiają wiele. Jedyne, co staram się rozwijać stale, to języki obce. Wiem, że można kochać swój zawód i nie mieć za co wyzywić rodziny, ale jak na razie jakoś sobie radzę, w perspektywie mam lepiej płatną pracę, poza tym liczę, że kiedyś dosjdę do stanowiska kierowniczego. Tylko tak można w bibliotekarstwie zarabiać.
_________________ Jestem bibliotekarzem i nic, co napisane, nie jest mi obce
W takiej mniej więcej kolejności.
1. Miejsce pracy.
2. Rodzaj pracy.
3. Zarobki.
Nie bardzo mam ochotę poświęcać trzech godzin dziennie na dotarcie do pracy lub też jeździć po całym kraju, a do domu wracać tylko na weekendy. Im praca wymaga mniejszej dyspozycyjności tym lepiej.
_________________ Unless I'm wrong, which, you know, I'm not...
człowiek honoru napisał/a:
ja nawet jak dobije do 600postów odczekam kolejny miesiąc i dopiero wtedy bede starałs ie o niebieskosc.
satysfakcja - na pierwszym miejscu. bez satysfakcji praca staje się monotonna, a zajmuje ona taki kawał życia, że jeśli człowiek z pracy nie jest zadowolony to raczej ciężko o szeroko pojmowane szczęście w życiu.
na miejscu drugim uplasowały się: zarobki, prestiż jaki daje ten zawód. nie oszukujmy się, że kasa nic nie znaczy, odpowiednie wynagrodzenie za wykonywaną pracę również przyczynia się do poziomu satysfakcji, człowiek czuje się doceniony. prestiż - dla mnie ważna kwestia w życiu zawodowym.
i miejsce trzecie - miła atmosfera w miejscu pracy oraz dojazd.
na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że jestem zadowolona z mojej pracy, i dziś czuję taką samą satysfakcję, jak na początku.
_________________ egzystuję więc myślę.
niestety to drugie nie wszystkim jest dane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum