Wysłany: 2007-01-20, 20:19 fizyka - wielkie problemy
mam 3 zadania do zrobienia:/ na kole mi nie poszły i mamy je poprawic:/ chyba jedna osoba odemnie z grupy rozumie fizyke - niestety nie ja...
Zad. 1
a)
Podać macierz transformacji Lorentza dla przypadku gdy: układ ruchomy O' porusza się względem układu nieruchomego O wzdłuż wspólnej osi z.
b)
w układzie O' z punktu a spoczywa pręt o długości lo w położeni podanym na rysunku:
^z'
|
| /
| /
| / ) pi/4
|/_ )___________>y'
Znaleźć długość pręta w układzie O jeżeli prędkość ruchu w układzie O' wynosi 4/5 c.
Zad. 2
Połóżenie początkowe oscylatora harmonicznego wynosi x(0)=x0/Pierwiastek z 2, zaś prędkość początkowa - pochodna x(0)=-wx0/pierwiastek z 2 gdzie x0 jest amplitudą, w-czestość oscylatora. Spodządzic wykresy x(t) oraz pochodna x(t) dla t<[0,T] gdzie T=2pi/w.
Zad. 3
Wyznaczyć wartości j(r), E(r), H(r), S(r), We(r), Wm(r) dla walca z prądem w punktach zadanych przez: r=a(-i+j), r=1ai/2.
Nad litekami: r, j, E, H, S, We, Wm powinny być jeszcze oznaczenie: "->". jako, że to są wektory.
bardzo prosze o pomoc, od tego zalezy moje zaliczenie...:(
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum