Wysłany: 2008-07-12, 13:54 Jak ludzie widzą architekta?
Hej
Piszę pracę o komunikowaniu architekta z użytkownikiem. Jak społeczeństwo widzi architekta? Jest to jedno z zagadnień które poruszam w pracy.Proszę Was o pomoc, czyli wypełnienie bardzo szybkiej ankiety, która umożliwi mi dotarcie do końca pracy :-) Z góry Wam dziękuję.
Przejrzałam tę ankietę, ale te pytania są dziwaczne i nie sposób na nie odpowiedzieć. "Cechą architektów jest UCZCIWOŚĆ"?? Albo "SOLIDNOŚĆ"? " SZCZEROŚĆ"? "DOŚWIADCZENIE"?
Przecież to cechy indywidualne, które nijak nie mogą być przypisywane konkretnej grupie zawodowej.
_________________ Częściej patrzę się na wschód
Chłopiec z rysunkową teczką
Kęsy zimowego słońca
Chłopiec zjada łyżeczką
Trudno postrzegać członków jakiejkolwiek grupy zawodowej jako ludzi szczerych, solidnych czy uczciwych, skoro to indywidualne cechy charakteru, które nijak się mają do ich zawodu. Rozumiem, o co chodziło autorce, ale moim zdaniem pytania w tej ankiecie są źle sformułowane.
A to:
Cytat:
"Cechą architektów jest DOŚWIADCZENIE"
jest szczególnie głupie.
Kęsy zimowego słońca
Chłopiec zjada łyżeczką
"Dużo osób" to jednak nie to samo, co "wszyscy" - dla mnie istotnie jest to cecha indywidualna, więc odpowiedzieć nie umiem. Podobnie, jak nie potrafię odpowiedzieć na pytanie, czy lekarze słuchają jazzu, kierowcy są kreatywni, a fryzjerki dowcipne, bo - jak już pisałam - w moim odczuciu indywidualne cechy członków danej grupy zawodowej nie mają przełożenia na sposób postrzegania grupy jako całości. Więc nawet ten zawarty na wstępie wymóg pewnego uśrednienia w myśleniu do mnie nie przemawia.
(na marginesie - ten błąd ortograficzny we wstępie można by jednak poprawić ;p)
Kęsy zimowego słońca
Chłopiec zjada łyżeczką
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum