Wysłany: 2008-05-14, 17:18 Jaka szkole srednią mam wybrać?? pomóżcie
Zastanawiam sie czy iść do liceum czy do technikum architektury krajobrazu. w Przyszłości myślę tez o studiach bo wiem że bez nich daleko nie zajdę . Wydaje mi sie że technikum będzie dla mnie lepszym rozwiązaniem bo po liceum nie będę miała żadnego pojęcia o architekturze. A co dopiero zdanie egzaminów wstępnych
A co wy byscie mi poradzili liceum mat-fiz-inf. czy technikum architektury krajobrazu ??
może powiem po swoim przykładzie i przykładzie moich znajomych. chodziłam do liceum ogólnokształcącego na prodfil matematyczny z marketingiem i zarządzaniem, potem studia ekonomiczne i ze znalezieniem pracy nie miałam żadnego problemu. w dzisiejszych czasach po ekonomii nie ma problemu ze znalezieniem pracy. natomiast z perspektywy czasu poszłabym również na studia ekonomiczne, ale na takie, które dałyby mi zarówno tytuł magistra, jak i inżyniera. akurat mieszkam w takim regionie, gdzie inżynierowie są dosłownie rozchwytywani i zarabiają najwięcej (natomiast niestety nie wyobrażam sobie mojej osoby na politechnice, stąd połączenie mgr+inż.).
w Twoim przypadku poszłabym raczej do technikum - rynek pracy teraz bardzo się zmienia, a jeśli architektura krajobrazu jest Twoją pasją i to właśnie z nią wiążesz swoją przyszłość... później możesz pójść na politechnikę.
p.s. daj znać, na co ostatecznie się zdecydowałaś! pozdrawiam
Wysłany: 2008-05-18, 20:30
Polecający: sama je odnalazłam :D
ja na Twoim miejscu poszłabym do technikum.. sama wybrałam liceum,bo nie miałam pomysłu na życie...a skoro Ty juz wiesz co chcesz robic to lepiej wybierz technikum... pozdrawiam:)
_________________ "- Boję się.
- To dowód, że kochasz życie."
Jeśli jesteś naprawdę zdecydowana, że chcesz wiązać zycie z architekturą to idź do technikum. Z własnego doswiadczenia jednak wiem, że 3 lata liceum potrafią zmienić plany na życie Ale co bys nie wybrała, zawsze możesz zmienić swoją drogę, tylko będzie to wymagalo troche wiecej wysiłku
To, że idziesz do technikum w sumie niczego nie przesądza, bo Cię nie ogranicza do polibudy...możesz robić dalej co se tam chcesz tyle, że może trochę lepiej jesteś przygotowana pod kątem przedmiotów związanych z zawodem. Jednak masz tego technika czyli teoretycznie jakieś tam plecy, a w zamian tylko jeden rok dłużej w szkole średniej...
Ja po takim myśleniu wybrałem technikum na kierunku mechatronika..jednak wcale nie jest powiedziane, że muszę zostać, i zostanę tym mechatronikiem... ;p
na twoim miejscu wybrałabym technikum jeśli masz już plany związane z dalsza edukacja i chcesz na taki kierunek iść dalej to w technikum bedziesz lepiej do tego przygotowana i masz no już zawód jakby nie było sama chodzę na profil ochrony środowiska bo dalsze kształcenie przewiduję właśnie w takim kierunku ^
Ciekawe pytanie, myślę że wielu uczniów zadaje je sobie w tej chwili. Myślę, że powinnaś skontaktować się z ludźmi, którzy będą mogli w przyszłości dać Ci pracę. Chyba, że planujesz własny interes. W każdym razie polecem Ci ciekawy artykuł o wybieraniu studiów - myślę, że może Cię zainteresować: http://www.trainyourbrain......51&Itemid=38 Pozdrawiam i życzę mądrej decyzji.
dziękuje wszystkim za pomoc długo sie nad tym zastanawiałam rozważyłam wszystkie za i przeciw i stwierdziłam że lepsze dla mnie będzie technikum
pozdrawiam i jeszcze raz wam bardzo dziękuję
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum