W tym roku skończyłam gimnazjum. Cały czas się zastanawiałam gdzie pujść do szkoł
no i wybrałam LP socjalne. Wszystko było ok. myślałam już długo o tym ze po tym liceum pujdę na jakieś studium i zostanę ratownikiem medycznym. No ale jak to bywa, zainteresowania moga się zmienic z dnia na dzień:/ Zaczęłam rozmyślać co tak naprawde chciałabym robic w życiu i czy dokonałam dobrego wyboru. Do tego jeszcze doszły moje kol. które zaczęły mówić abym sie szybko przeniosła do liceum ogólnokształcącego. Moja mama wręcz naciska żebym tam poszła. Mozna by powiedzieć żebym robiła to co ja czuje a nie to co mi ktoś doradza. Ale spotkałam się z wieloma opiniami na temat LP i w 99% były one negatywne. Chciałabym sie dobrze wykształcić i iść na dobre studia a po socjalnym nie mam wielu możliwości. Po takim liceum mogłabym w sumie jedynie zostać pracownikiem socjalnym albo iść na psychologie ( a to mnie wogóle nie kreci!). Pytałam się nauczycielki która prowadzi ten oddział i powiedziała mi że moge iśc potem w kierunku ratownictwa medycznego. Ale ja wiem jaka jestem i za rok moje poglądy moga się zmienić, a nie chce żałowac moich wyborów i robić w życiu cos co nie sprawia mi radości a jedynie dobija. Nie wiem czy mam się przepisać do LO. Zawsze myślałam że nie poradze sobie tam. W gim. nie uczyłam się najgorzej ale i nie najlepiej. Z przedmiotów które mi sie by liczyły do liceum humanistycznego albo mat-inf no i do socjalnego mam 4, a reszta to nieliczne piatki i same tróje. Z testów miałam 80p. Ale czy to wystarczy? Nie chce w liceum mieć dopów. Moi znajomi mówią zebym nie patrzyła na swoje oceny tylko wzieła się do roboty. Mówia też że jestem inteligentna i sobie napewno poradze, ale ja w to nigdy nie wierze. Może powinienam uwierzyć w siebie i spróbowac? Tylko jak to zrobić. Zawsze chciałam byc kimś w życiu, pociągały mnie jakies ekstremalne zawody. Moim marzeniem było zawsze zostanie archeologiem. To by była świtna praca, chociaż sama do końca nie wiem czy sprawiałaby mi satysfakcję. No tak... LO, trzeba by było biegle znać conajmniej dwa języki, i świetnie się uczyć. Ale jestem niezdecydowana.... Napiszcie co o tym sądzicie jeśli możecie.
_________________ Yann Tiersen "Comptine d'un autre ete"
Myślę, że jeśli chcesz dalej gdzieś iść, powinnaś pójść do LO. Licea profilowane nie przygotowują tak do matury a poza tym zaniżają poziom nauczania, więc jeśli chcesz iść na studia, zdecydowanie LO. Na pewno w ciągu tych trzech lat zdecydujesz się co chcesz w przyszłości robić.
A poza tym:
Azmka napisał/a:
pujść
pójść
_________________ Była to jedna z tych nocy, w których nie ma nadziei na świt.
Po takim liceum mogłabym w sumie jedynie zostać pracownikiem socjalnym albo iść na psychologie ( a to mnie wogóle nie kreci!).
wiec po co idziesz tam do szkoly? szkole wybiera sie z mysla o przyszlym zawodzie...
Azmka napisał/a:
Z przedmiotów które mi sie by liczyły do liceum humanistycznego albo mat-inf no i do socjalnego mam 4, a reszta to nieliczne piatki i same tróje.
liczy sie to co masz w glowie a nie na swiadectwie...fakt,ze pomimo takich ocen mialas jednak te 80pkt.jednak o czyms swiadczy prawda?:)
Azmka napisał/a:
Mówia też że jestem inteligentna i sobie napewno poradze, ale ja w to nigdy nie wierze.
uwierz w siebie nie taki diablel straszny jak go maluja
Azmka napisał/a:
Może powinienam uwierzyć w siebie i spróbowac?
z cala pewnoscia powinnas bardziej uwierzyc i w siebie i we wlasne umiejetnosci
Azmka napisał/a:
LO, trzeba by było biegle znać conajmniej dwa języki, i świetnie się uczyć. Ale jestem niezdecydowana....
wcale nie trzeba sie super uczyc..w moim przypadku w gre nie wchodzila zadna inna szkola poza LO ale wybor profilu na jakich mialam isc byl straszny!do dzisiaj nie wiem czy dobrze wybralam coz,zobaczymy we wrzesniu jak to bedzie
a Ty uwierz w siebie i zastanow sie pozadnie nad tym co bys chciala w zyciu robic...problem moze byc jeszcze przy przenoszeniu ze szkoly do szkoly
_________________ bez najmniejszych szans w pijackim szale rujnując cały świat... ^^
Po co Ci szkoła:P Zrób sobie uprawnienia na koparkę, mój kumpel zarabia 20 zł na godzinę za taką robotę. Pluję sobie w twarz, że zachciało mi się dobrego liceum
Azmka napisał/a:
Po takim liceum mogłabym w sumie jedynie zostać pracownikiem socjalnym albo iść na psychologie ( a to mnie wogóle nie kreci!).
wiec po co idziesz tam do szkoly? szkole wybiera sie z mysla o przyszlym zawodzie...
W sumie to masz rację, a przynajmniej tak powinno być, ale przecież w tym wieku większość ludzi jeszcze dobrze nie wie co chce w przyszłości robić. Wybiorą jakieś dziwaczne szkoły (czyt. LO profilowane, technika), w których poziom nauczania często jest poniżej poziomu a kiedy przychodzi czas zdecydowania co chce się robić, okazuje się, że jednak to nie to, dlatego w takim wypadku najlepsze jest LO.
_________________ Była to jedna z tych nocy, w których nie ma nadziei na świt.
po Liceum Ogólnokształcącym praktycznie nic nie masz poza ukończeniem danej szkoły. natomiast LP są dla osób, które mają juz bardziej sprecyzowane plany zyciowe i mają węższe kregi w danym zawodzie. Po ukonczeniu LP mozesz zrobic kurs technika itp. jeżeli nadal jestes niezdecydowana to radze ci Ogólniaka, lecz musisz sie liczyc z tym, że po ukonczeniu tej szkoly chca nie chca musisz isc na studia. jezeli nie czujesz zainteresowania w LP to szkoda twojej pracy, bo tam jakby nie patrzac jest trudniej z powodu wiekszej ilosci przedmiotow, a po co sie meczyc skoro i tak nie interesuje cie dany kierunek po tej szkole ??
Hejka! mam małe pytanie. Po skończeniu gimnazjum wybieram się do LP, tylko nie wiem jeszcze dokładnie na jaki profil. Myślałam o matematyczno informatycznym. Proszę o radę czy to dobry wybor no i jak to jest na takim profilu. czy trudno i w ogole
Hejka! mam małe pytanie. Po skończeniu gimnazjum wybieram się do LP, tylko nie wiem jeszcze dokładnie na jaki profil. Myślałam o matematyczno informatycznym. Proszę o radę czy to dobry wybor no i jak to jest na takim profilu. czy trudno i w ogole
To zależy w czym jesteś dobra i co lubisz robić. To jasne, że ktoś kto ma zerowe pojęcie o komputerach nie rzuci sie przeciesz na głeboką wodę i nie wybierze Profilu matematyczno-Informatycznego.
_________________ ''Gdy zapytają mnie, co lubiłam najbardziej,
odpowiem, że Ciebie...''
MA
no wiesz, gdybym się komptelnie na komputerach nie znala nawet bym o tym nie myślala. Z informatyki mam 5 i teraz chcę poprostu dowiedzieć się, jak jest w takich szkolach. Czy jest trudno i w ogole czy trzeba mieć jakieś wyjątkowe zdolnosci czy tak średnio
Liczę na pomoc
[ Dodano: 2007-08-26, 23:25 ]
Tak jakby co to chodzi mi głównie o informatyke bo z resztą wiadomo jakos da się rade
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum