• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Colorblind  

Wysłany: 2008-07-07, 15:16   

Sol napisał/a:
Egzaminów wstępnych nie ma już od paru lat
są egzaminy wstępne, sama uczestniczyłam w takowym - chociaż miałam nową maturę, wszystko zależy od kierunku, uczelni i od tego, jaki poziom zdawało się na maturze.

'A ja lubię zapach narkozy, a najbardziej - gdy jest męska'
wszystko gra

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-07-07, 15:18   

Colorblind napisał/a:
są egzaminy wstępne, sama uczestniczyłam w takowym
Bo Ty byłaś pierwszy rocznik z nowa maturą ;p teraz egzaminy wstępne są zakazane ustawą, a uczelnie muszą respektować nową maturę.

need a hug.
anyone?

Colorblind  

Wysłany: 2008-07-07, 15:32   

Sol napisał/a:
teraz egzaminy wstępne są zakazane ustawą, a uczelnie muszą respektować nową maturę.
szczerze to nie interesowałam się tym dokładniej, ale skoro są egzaminy dla starych maturzystów, to myślałam, że Ci z nowej też mogą brać w nich udział - ale skoro teraz takiej opcji nie ma, no cóż, to trzeba się dobrze zastanowić nad profilem klasy - chociaż i to nie jest problemem - w liceum nie miałam języka niemieckiego, ale to i tak nie przeszkodziło mi w zdawaniu go na maturze - wystarczy tylko się zawziąć i popracować samemu, uczestniczyć w jakiś kołach, zajęciach pozalekcyjnych itp.

wszystko gra

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-07, 17:17   

Colorblind napisał/a:
, ale skoro są egzaminy dla starych maturzystów

Chyba teraz jest tak, że starzy piszą wybrane arkusze z nowej.

Colorblind  

Wysłany: 2008-07-07, 17:21   

dj RKNZ napisał/a:
Chyba teraz jest tak, że starzy piszą wybrane arkusze z nowej.
wiele uczelni ma właśnie egzaminy wstępne, chociażby UAM

dlatego autor tematu powinien szczegółowo się zainteresować tym wszystkich, chociaż nie zdziwię się, jak za trzy lata to wszystko się zmieni.

wszystko gra

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-07, 17:27   

Najprędzej to się zmieni autorowi, bo kierunek "zarządzanie" to raczej nie jest efekt jakiś specjalnych przemyśleń.

BabciaKartoflanka  

Wysłany: 2008-07-07, 18:34   
   Polecający: Google ;p

taak, ciezko jest decydowac o swojej przysżłosci w wieku 16 lat ;| Sama 3 lata temu wybierajac szkołe i profil byłam tym wszytkim przerazona, co bd , co wybrac, zeby na tym dobrze wyjsc. Bo nigdy nie wiadomo na jakie specjalizacje bd najwieksze zapotrzebowanie. Osobiscie interesowałam sie tym co mnie najbrdziej interesuje, bo nie widze sensu w tym, zeby pozniej robic cos co nas nie intersuje.

Plastik NIE jest fantastik.

Kruszon  

Wysłany: 2008-07-07, 18:50   

Zgadzam się. Wybór profilu nie decyduje o studiach od razu to prawda.
Ja jestem na profilu hist-pol-ang a na boku robie kurs sędziowski :D a po szkole sredniej chcialbym studiowac administracje lub kryminologię ;) To się nazywa "szerokie zainteresowania" hehe. Pozdrawiam!

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-07-07, 18:53   

Kruszon napisał/a:
Ja jestem na profilu hist-pol-ang
Kruszon napisał/a:
a po szkole sredniej chcialbym studiowac administracje
Kruszon napisał/a:
To się nazywa "szerokie zainteresowania" hehe.
No, niespecjalnie. To normalne, że po takim profilu wybiera się np. administrację, do której naczęściej wymagana jest matura z WOSu i historii ;]

need a hug.
anyone?

BabciaKartoflanka  

Wysłany: 2008-07-07, 18:55   
   Polecający: Google ;p

Ja byłam na ang-geo, a na maturze zdawąłam hist, a teraz wybieram sie na parwo;p takie troche zboczenie z trasy ;p poczatkowo chciałam isc na pol-hist-wos, ale słyszałam, ze starsznie tepili z wosu i faktycznie tak było, ludzie najwiecej własnie wkuwali z tego przedmiotu, bo był rozszezony i gosc wymagał od nich czasem rzeczy z kosmosu ;p ale na ang zle nie wyszłam, chociaz ta geografia mi od poczatku nie podchodziła to jakos dałam rade ;]

Plastik NIE jest fantastik.

michal890 

Wysłany: 2008-07-07, 19:41   

No jak niektórzy mają marzenie zostać piłkarzem to ja mam takie, żeby studiować na Oxfordzie. Tylko nie myślcie, że jakiś inny jestem, bo w piłkę też dobrze gram. Normalny jestem tylko tak mi się właśnie marzy. No tak według mnie to szanse na spełnienie tego są jakieś 0,5%, papiery złożę na pewno, bo może się fartnie. A podajcie może jakieś uczelnie na dolnym śląsku, na których mógłbym studiować wybrany przeze mnie kierunek.

cotopaxi  

Wysłany: 2008-07-07, 20:56   

Cytat:
Po matfizie można bez bólu na filologię iść, ale po humanie na studia techniczne to nie polecam, więc ja bym nie lekceważył wyboru profilu w LO.

nie chce sie klocic, ale moim zdaniem (i wg doswiadczenia) jest zupelnie inaczej.

Cytat:
Biologii czy chemii to pewnie można się wkuć w jeden rok, ale znowu z matematyką takiej operacji bym nie polecał.

to pewnie kwestia wzgledna. posluze sie przykladem ukazujacym to, ze nie zawsze jest tak jak mowisz: kolezanka, ktora od kiedy pamietam chciala isc na farmacje lub kosmetologie (od kiedy pamietam=od pierwszej gimnazjum) i od zawsze kula chemie i biologie podchodzila do matury i w zeszlym i w tym roku. przecietne wyniki z zeszlego roku ledwo poprawila. co do matmy - moj najlepszy kumpel w humanie od poczatku lo mial troje z matmy, a mature zdal lepiej niz polowa mat-infa z naszego liceum, bo sie przylozyl w trzeciej klasie.

teraz przyklad z doswiadczenia tylko i wylacznie wlasnego: angielskiego do matury rozszerzonej przygotowywalam sie poltora roku (w gimnazjum ani wczesniej nie mialam angielskiego, na prywatne zajecia tez nie chodzilam w tym czasie), w polowie 2.klasy lo stwierdzilam ze chce isc na lingwistyke i zabralam sie za angielski a na zajecia do przygotowujace do matury z ang chodzilam tylko w 3.klasie. i zdalam lepiej niz ludzie z certyfikatem advance.
jak widac - wszystko jest mozliwe jesli sie ktos zabierze. nie mowie, zeby olewac cale liceum, ale mi sie udalo zdac mature lepiej niz chcialam olawszy pierwsze dwie klasy. i dostalam sie tez tam gdzie chcialam, na oblegany zreszta kierunek.

cieszcie sie wakacjami, co?

Go forth on your path, as it exists only through your walking.

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-07, 21:19   

cotopaxi napisał/a:
co do matmy - moj najlepszy kumpel w humanie od poczatku lo mial troje z matmy, a mature zdal lepiej niz polowa mat-infa z naszego liceum, bo sie przylozyl w trzeciej klasie.

Pytanie czy on napisał tak dobrze, czy ta połowa mat-infa tak słabo? Zresztą tym przykładem wykazałaś tylko, że po humanie jak się postarać to można osiągnąć wynik z matmy na poziomie przeciętnego ucznia mat-infu, czyli pewnie takiego który za bardzo się nie starał.

cotopaxi  

Wysłany: 2008-07-07, 22:03   

rozszerzona 72%, wiec niezle jak na matme. tak mysle. srednia z mat-infow w mojej szkole byla 70%. jeden z lepszych uczniow mat-infu w mojej szkole (sadzac po ocenach) napisal na 60%. najwyzszy wynik z matmy - 83% (nie wiem czy z mat-inf czy z jakiejs innej klasy). wiec chodzi o to, zeby w odpowiednim czasie odpowiednio ocenic swoje mozliwosci.

Cytat:
po humanie jak się postarać to można osiągnąć wynik z matmy na poziomie przeciętnego ucznia mat-infu, czyli pewnie takiego który za bardzo się nie starał.

"jak sie postarac" - w rok, wczesniej napisales ze to trudne.
poza tym mozesz mi wierzyc, ze czlowiek w mat-infie w naszej szkole, ktory sie "nie staral", nie przetrwalby pierwszej klasy:]
pozdrawiam

Go forth on your path, as it exists only through your walking.

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-07, 22:12   

cotopaxi napisał/a:
rozszerzona 72%, wiec niezle jak na matme.

Czyli tylko nieźle. Jakby miał przez 3 lata rozszerzoną matmę to jest duże pole do poprawy.
cotopaxi napisał/a:
srednia z mat-infow

Lepsza byłaby mediana.
cotopaxi napisał/a:
"jak sie postarac" - w rok, wczesniej napisales ze to trudne.

Jeżeli trzeba się starać to znaczy, że łatwe nie jest. Jeżeli trzeba się starać, żeby mieć przeciętny wynik to już można powiedzieć, że jest to trudne.
cotopaxi napisał/a:
poza tym mozesz mi wierzyc, ze czlowiek w mat-infie w naszej szkole, ktory sie "nie staral", nie przetrwalby pierwszej klasy:]

A wyniki takie sobie. Kiepscy uczniowie czy nauczyciele?

Odpowiedz do tematu