• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

cotopaxi  

Wysłany: 2008-07-08, 10:27   

Cytat:
A wyniki takie sobie. Kiepscy uczniowie czy nauczyciele?

nie pisalam juz, ze wyniki matury czesto so nieadekwatne do wiedzy/staran/czasu przygotowan? chyba ci umknelo...

nauczyciele dobrze nauczajacy, acz tylko pozornie wymagajacy. uczniowie przekonani o tym, ze skoro udaje im sie niezle wychodzic na sprawdzianach, nie musza sie przygotowac za duzo do matury. stad czesto z polskeigo (wcale nie tak latwego do zdania po scislym profilu, wywiad srodowiskowy) dostawali relatywnie sporo punktow. to samo z jezykow obcych (czesto zdawanych na poziomie rozszerzonym). tak jest w mojej szkole w mat-infach i mat-fizach. zdarzaja sie genialne wyjatki ktore strzelaja z wynikiem 90z kawalkiem z fizyki. ale nie dlatego ze sie uczyli w lo.

Go forth on your path, as it exists only through your walking.

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-08, 12:11   

cotopaxi napisał/a:
nie pisalam juz, ze wyniki matury czesto so nieadekwatne do wiedzy/staran/czasu przygotowan?

Ale nie są też losowane. Jeżeli ktoś się starał i poświęcał czas to nie gwarantuje jeszcze dobrego wyniku, bo potrzebny jeszcze jest dobry nauczyciel i talent do matematyki. Czego zabrakło mat infom z Twojej szkoły?

A skoro uważasz wynik z matury za nieadekwatny to nie możesz równocześnie używać tego wyniku jako potwierdzenie tego, że można się w rok nauczyć matematyki.

cotopaxi  

Wysłany: 2008-07-08, 16:11   

Cytat:
Ale nie są też losowane. Jeżeli ktoś się starał i poświęcał czas to nie gwarantuje jeszcze dobrego wyniku, bo potrzebny jeszcze jest dobry nauczyciel i talent do matematyki.

wyniki nie sa losowane. z powyzszych postow wnioskuje, ze zaden z czynnikow nie jest wazniejszy od innych. matura to przypadek. a co do dobrego nauczyciela... ten czynnik wogole nie wplywa na wyniki matur, ale to tylko moim skromnym zdaniem.

Cytat:
Czego zabrakło mat infom z Twojej szkoły?
raczej czego mieli w nadmiarze - pewnosci siebie.

Cytat:
A skoro uważasz wynik z matury za nieadekwatny to nie możesz równocześnie używać tego wyniku jako potwierdzenie tego, że można się w rok nauczyć matematyki.

nieadekwatny - zalezy do czego. nie do wiedzy, staran, poswieconego czasu, wybranego profilu. adekwatny do umiejetnosci oceniania swoich mozliwosci. nie zawsze, tylko jesli ktos patrzy na to realistycznie.
over.

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-08, 17:37   

cotopaxi napisał/a:
matura to przypadek.

cotopaxi napisał/a:
adekwatny do umiejetnosci oceniania swoich mozliwosci.

To może się w końcu na coś zdecyduj.

michal890 

Wysłany: 2008-07-10, 09:37   

A gdybym chciał iść na studia informatyczne to lepiej, żeby poszedł do lepszego liceum do klasy mat-geo/fiz/bio czy do gorszego na mat-inf?

Jeszcze takie pytanko. Może wg was głupie :hyhy: Czy geografia jest przedmiotem ścisłym? Pytam, bo jak patrzę na wymagania angielskich uczelni (tak tylko z ciekawości) to widzę, że dużo ma w wymaganiach na studia informatczyne: podstawowe - matematyka, rekomendowane - "A science or further mathematics". Tego po angielsku nie mogę rozgryźć nawet za pomocą słownika.
Ostatnio zmieniony przez michal890 2008-07-10, 10:53, w całości zmieniany 2 razy  

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-10, 09:43   

Dużo zależy od tego na jaką uczelnię.

Jeżeli przy rekrutacji nie będzie wymagana matura z informatyki, to lepiej iść tam gdzie Cię lepiej nauczą matematyki, a informatykę potraktować w czasie liceum jako hobby. Takie jest moje zdanie.

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-07-10, 12:34   

michal890 napisał/a:
do gorszego
michal890 napisał/a:
do lepszego liceum
To pojęcie względne. W ogólnym rankingu liceum może wypadać słabo, ale np. profil ścisły mieć naprawdę dobrze obstawiony, jako jeden z niewielu.
michal890 napisał/a:
"A science or further mathematics".
Musiałbyś poczytać o systemie edukacji w GB. U nich to trochę inaczej wyglada niż u nas. Pod pojęciem "Science" mieszczą się u nich szeroko rozumiane nauki przyrodnicze. "further Mathematics" - jak sądzę, chodzi o matematykę zdawaną na egzaminie SAT. Tyle tylko pamiętam i mogę wyjaśnić w tej chwili, żeby lepiej wszystko zrozumieć poszukaj w internecie informacji o ichniejszym systemie edukacji;)

need a hug.
anyone?

michal890 

Wysłany: 2008-07-10, 21:31   

A jeśli byś mogła Sol napisać jakie nauki przyrodnicze mieszczą się pod tym Science? Jakoś tak nie moge zrozumieć w czym na informatyce mogłaby przydać się, np. biologia.

Sol  

Wysłany: 2008-07-10, 21:36   

michal890 napisał/a:
jakie nauki przyrodnicze mieszczą się pod tym Science?
Chyba chodzi tu o fizykę i chemię. Ale nie jestem pewna, a nie chcę Cię wprowadzać w błąd.

need a hug.
anyone?

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-10, 21:45   

michal890, nigdy nic nie wiadomo. Nie chcę Ci nakłamać, więc jeszcze sprawdzę, ale biologia może Ci się przydać.

[ Dodano: 2008-07-10, 22:52 ]
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bioinformatyka

Sol  

Wysłany: 2008-07-10, 21:52   

Zresztą, moim zdaniem nie masz się co sugerować tymi wymaganiami. Dla obcokrajowców zapewne są ustalone osobne ze względu na różnice w systemie edukacji.

need a hug.
anyone?

cotopaxi  

Wysłany: 2008-07-11, 12:04   

Cytat:
cotopaxi napisał/a:
matura to przypadek.

cotopaxi napisał/a:
adekwatny do umiejetnosci oceniania swoich mozliwosci.

To może się w końcu na coś zdecyduj.

matura to przypadek - zadania sa przypadkowe, nigdy nie wiesz na co trafisz. chocbys sie staral od urodzenia, moze sie trafic taka rzecz, ktorej akurat nie rozumiesz albo ktora wychodzi ci tylko czasami. chocbys mial najlepszego nauczyciela, zawsze sie znajdzie cos takiego, czego tobie akurat nie potrafi wytlumaczyc.

adekwatny do umiejetnosci oceniania swoich mozliwosci - jesli wiesz napewno na co cie stac, a jak wysoko nie powinienes siegac, wynik z matury cie nie zaskoczy. chyba ze milo, ale to rzadkosc. jesli nie umiesz oceniac swoich mozliwosci i od poczatku albo sie przeceniasz, albo twierdzisz, ze ci nie pojdzie, wynik nie bedzie wysoki.
to z doswiadczenia. ale dobrze wiedziec, ze ktos ma inne.
czytaj ze zrozumieniem, moze sie przydac.

Cytat:
Zresztą, moim zdaniem nie masz się co sugerować tymi wymaganiami. Dla obcokrajowców zapewne są ustalone osobne ze względu na różnice w systemie edukacji.

napewno sa osobne wymagania, ale nie przesadzalabym z 'nie sugerowaniem sie' wymaganiami uczelni. podejrzewam, ze jednak maja cos wspolnego z kierunkiem ;]

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-11, 13:01   

cotopaxi napisał/a:

matura to przypadek - zadania sa przypadkowe, nigdy nie wiesz na co trafisz. chocbys sie staral od urodzenia, moze sie trafic taka rzecz, ktorej akurat nie rozumiesz albo ktora wychodzi ci tylko czasami. chocbys mial najlepszego nauczyciela, zawsze sie znajdzie cos takiego, czego tobie akurat nie potrafi wytlumaczyc.

Zadania nie są przypadkowe. One są układane na podstawie programu z liceum. Regularna i uczciwa nauka, poparta zdolnościami i człowiek nie trafi z matematyki na zadanie, którego by nie rozumiał. Ale to trzeba się uczyć przez 3 lata, a nie przez rok, a potem ściemniać, że 70% to dobry wynik.
cotopaxi napisał/a:
jesli nie umiesz oceniac swoich mozliwosci i od poczatku albo sie przeceniasz, albo twierdzisz, ze ci nie pojdzie, wynik nie bedzie wysoki.

Co za piramidalna bzdura. Znam wiele osób, które przed każdym testem są przekonane, że pójdzie źle, a idzie dobrze.
Ostatnio zmieniony przez dj RKNZ 2008-07-11, 13:07, w całości zmieniany 1 raz  

Sol  

Wysłany: 2008-07-11, 13:03   

cotopaxi napisał/a:
napewno sa osobne wymagania, ale nie przesadzalabym z 'nie sugerowaniem sie' wymaganiami uczelni. podejrzewam, ze jednak maja cos wspolnego z kierunkiem ;]
Przypomniało mi się, że jeden mój znajomy też chciał składać papiery na zagraniczną uczelnię jakiś czas temu. Pierwsze, co od niego wymagali, to certyfikat językowy co najmniej na stopniu advanced i co najmniej (bodaj) na B zdany. Więc i tak w pierwszej kolejności zaczęłabym się martwić tym ;]

need a hug.
anyone?

michal890 

Wysłany: 2008-07-11, 13:14   

Na angielski chodzę po szkole i na razie jestem na stopniu pre-intermediate 1, także trochę nauki przede mną :D

Odpowiedz do tematu