Wysłany: 2008-07-05, 10:54 Jaki profil w liceum wybrać.
Witam! Zacznę od tego, że po liceum chciałbym studiować na kierunku Ekonomika i Zarządzanie, a w razie gdyby się nie dostał na ten kierunek chciałbym studiować Geologię. Zdecydowałem się na najlepsze liceum w mieście i tu moje pytanie - jaki profil pozwoli najlepiej przygotować mi się do tych studiów?
A oto profile w wybranym przeze mnie liceum:
- matematyczno-fizyczny
- matematyczno-biologiczny
- biologiczno-chemiczny
- matematyczno-geograficzny
- humanistyczno-językowy
- humanistyczno-dziennikarski.
Priorytetem są dla mnie studia Ekonomiki i Zarządzania. Jeszcze jedno pytanie. Czy po studiach Geologicznych mógłbym robić coś związanego z geodezją?
A teraz na poważnie: Mat-Geo to dla Ciebie chyba najlepszy wybór, ale powinieneś po prostu sprawdzić jakie przedmioty są wymagane na uczelniach na które chcesz się wybrać.
Poprzedni post to był żart, co wydawało mi się rzeczą oczywistą.
_________________ Unless I'm wrong, which, you know, I'm not...
człowiek honoru napisał/a:
ja nawet jak dobije do 600postów odczekam kolejny miesiąc i dopiero wtedy bede starałs ie o niebieskosc.
Ok, dowiedziałem się, że przedmioty potrzebne na ten kierunek to matematyka, geografia, historia i j. obcy.
Teraz doradźcie jaki profil wybrać. Nie bierzcie pod uwagę j. obcego, bo chodzę na angielski prywatnie, więc z tym nie powinno być problemu.
biorąc pod uwagę te przedmioty to najlepszym profilem będzie ten matematyczno-geograficzny, ewentuallnie humanistyczno-językowy ze względu na rozszerzoną historię. Ale i tak lepszym rozwiązaniem będzie profil ścisły.
_________________ "Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!"
'A ja lubię zapach narkozy, a najbardziej - gdy jest męska' wszystko gra
Ostatnio zmieniony przez Colorblind 2008-07-06, 12:42, w całości zmieniany 1 raz
moge prosic linka do strony gdzie znalazles wymagania na interesujacy cie kierunek (bo nawiasem mowiac szczerze watpie, zeby wymagano az tylu przedmiotow, prawdopodobnie wybor jest opcjonalny...)
jak juz ktos wyzej wspomnial w liceum prawdopodobnie zmienisz plany, ale na dzien dzisiejszy mat-geo to najlepszy wybor.
_________________ yeah, I do like open windows
Go forth on your path, as it exists only through your walking.
na dole tekstu są "najczęściej spotykane egzaminy" i wydaje mi się, że właśnie te przedmioty są najbardziej brane pod uwagę.
Egzaminów wstępnych nie ma już od paru lat, więc zamiast szukać informacji na jakichś tam portalach, wejdź na stronę uczelni, która Cię interesuje i sprawdź co Ci potrzebne u źródła.
to po pierwsze
po drugie - to lista egzaminow najczesciej zdawanych/wymaganych ogolnie, a nie twoj konkretny kierunek.
swoja droga - profil wybrany w liceum nie decyduje koniecznie o twojej przyszlosci i na twoim miejscu zaczelabym sie cieszyc beztroska mlodosci a o maturze zaczela myslec za jakies dwa lata. znam naprawde wielu ludzi ktorzy po biolchemach i matfizach konczyli na filologiach a po humanach poszli na chemie... coprawda musza sie troche bardziej niz inni przylozyc w trzeciej klasie, ale w liceum a nie - w gimnazjum
powodzenia.
_________________ yeah, I do like open windows
Go forth on your path, as it exists only through your walking.
Ale pewnie niedługo wrócą, bo nie wiem czy uczelnie długo jeszcze wytrzymają z maturami, która są dostosowywane do uczniów, żeby nie było kompromitacji. Tak na przykład ma być z obowiązkową maturą z matematyki.
cotopaxi napisał/a:
znam naprawde wielu ludzi ktorzy po biolchemach i matfizach konczyli na filologiach a po humanach poszli na chemie...
Po matfizie można bez bólu na filologię iść, ale po humanie na studia techniczne to nie polecam, więc ja bym nie lekceważył wyboru profilu w LO.
cotopaxi napisał/a:
coprawda musza sie troche bardziej niz inni przylozyc w trzeciej klasie,
Biologii czy chemii to pewnie można się wkuć w jeden rok, ale znowu z matematyką takiej operacji bym nie polecał.
_________________ Unless I'm wrong, which, you know, I'm not...
człowiek honoru napisał/a:
ja nawet jak dobije do 600postów odczekam kolejny miesiąc i dopiero wtedy bede starałs ie o niebieskosc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum