Wysłany: 2007-01-08, 20:01 Pomocy - matura ustna z polskiego
Na mature ustną z polskiego wybrałem sobie temat: "Sceny batalistyczne w literaturze i malarstwie. Analizując wybrane przykłady, zaprezentuj różne sposoby ich przedstawiania". Może ktoś miał podobny temat?? Proszę o pomoc. Z góry serdecznie dziekuję!
_________________ Szukasz filmów i gier??
www.bimbrownia.go.pl - zapraszam Cię Gość
Ja mam temat wybrany w pospiechu...brzmi cos jak " Przedstaw funkcjonowanie motywu przyrody tatrzanskiej w literaturze Mlodej Polski"....damn...nie wiem jak sie za to zabrac myslalem ze bedzie latwiej....
_________________ I am not the best ...but I'm the best that I can be !!
Ja mam temat: "Topos tułacza (pielgrzyma) w literaturze i sztuce malarskiej. Omów i zinterpretuj zjawisko na wybranych przykładach." Literature już zebrałem, mam takie cuś:
LITERATUTA PODMIOTU
1. Biblia, Księga wyjścia
2. Homer, Odyseja
3. Norwid Pielgrzym
4. Sienkiewicz H., Latarnik
5. Leśmian B. Wyruszyła dusza w droge...
6. Coelho P. Pielgrzym
LITERATURA PODMIOTU
1. Termer J., Miłkowski T., Słownik pisarzy i lektur, s. 92, 180, 234, 241,
Gorzej mi idzie ze sztuką malarską
Mam tylko 3 obrazy:
1 Mallord J., Turner W., Odysseus verspottet Polyphem
2 Friedrich C. D., Wędrowiec
3 Bosch H., Syn marnotrawny
Pomóżcie jeśli możecie.
a mój to "poeci przeklęci w literaturze. omów na wybranych przykładach"... wybrałam Wojaczka, Bursę i Baudelaire'a... ogólnie fajny temacik... czytanie o tym, że poeta to nie tylko uduchowiony koleś a także i może być alkoholik, narkoman, dziwkarz, chory psychicznie itp.itd. ...
Pawluch, a jeśli chodzi o twój temat... to jedyne co mi przychodzi do głowy... to "Potop"... przecież ta książka to jedna wielka scena batalistyczna... no i piszesz jak zostały przedstawione bitwy, że wywyższa się Polaków... że pokazuje sie Polskie zwycięstwa a o porażakch są tylko krótkie wzmianki i takie tam.... a w malarstwie to widzę jedynei Matejkę i jego "Bitwę pod Grunwaldem"... to tyle ile przyszło mi do głowy tak na szybko...
_________________ "Jesteśmy tym, co robimy, jesteśmy naszymi tajemnicami. Ja jestem sumą moich grzechów, tak właśnie! Chcesz poznać mnie, musisz poznać moje grzechy." T.Dekker
Wysłany: 2007-02-12, 19:06 Re: Pomocy - matura ustna z polskiego
Pawluch napisał/a:
Na mature ustną z polskiego wybrałem sobie temat: "Sceny batalistyczne w literaturze i malarstwie. Analizując wybrane przykłady, zaprezentuj różne sposoby ich przedstawiania". Może ktoś miał podobny temat?? Proszę o pomoc. Z góry serdecznie dziekuję!
Hm Literatura :
-Krzyżacy
- Cała Trylogia Sienkiewicza. Potop, Ogniem i mieczem, Pan Wołodyjowski.
Więcej szczerze mówiąc nie wpada mi do głowy, może jeszcze Kamienie na Szaniec, hm.
A malarstwo hm poszykaj u Matejki on lubiał takie tamaty.
_________________ Nie mam probelu z piciem, piję, upijam się, a potem walam pod stołem.
"Spalcie ich wszystkich. Bóg rozpozna swoich"
"Od czego umarł ? Od nadmiaru ołowiu kaliber 7.62 w potylicy."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum