Forum Ręceprecz odtybetu

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Cameron  

Ostrzeżeń:
 5/3/5

Wysłany: 2008-06-13, 13:06   

Martina napisał/a:
jest taka że wolą mieć 400 zł zasiłku niż pracować za 1000...

Co jest logiczną postawą.

Martina napisał/a:
nie chce się dupy ruszyć to się jęczy i marudzi..

A pracodawcy wolą jęczeć że nie ma pracowników zamiast zaoferować płacę za którą będzie się opłacało pracować.

absolwent07 

Wysłany: 2008-06-13, 13:27   

nie żebym bronił pracodawców, ale koszty utrzymania pracownika są ogromne:składki ZUS, zdrowotne itp. musi państwo coś zrobić zeby obniżyć te koszty, bo drugie tyle co pensja odprowadzane jest do państwa

Staszek M  

Wysłany: 2008-06-19, 14:04   

to akurat jest prawda i skandal zeby tyle kasy szło do S.P musza cos z tym zrobic. :looka:

smiley9 

Wysłany: 2008-06-19, 16:24   

moja znajoma poszukuje osób do pracy w branży finansowej. osoby ubiegające się o tą pracę można podzielić jak gdbyby na 2 grupy:
1. osoby zarabiające na rękę mniej niż 1 tys. złoty
2. osoby poszukujące 1. pracy chcące na wstępie zarabiać kokosy
koleżanka proponuje zarobki uzależnione tylko i wyłącznie od wyników w pracy (jeżeli ktoś dobrze pracuje, to może zarabiać i 10 000 miesięcznie, nie ma ograniczeń w awansach itd.).
i co się okazuje? rozumiem, że ludzie cenią sobie stabilizację i stałe wynagrodzenie, ale... znikomy odsetek ludzi chce podjąć taką pracę. nie rozumiem ani jednych (nie chcą chociażby spróbować poprawić swój los?) ani drugich (niestety pieniądze z nieba im nie spadną)
praca jest, ale pewnej części osób nie chce się po prostu pracować

Huczaj 

Wysłany: 2008-06-20, 14:54   

Ja już poszukuję pracy od jakiegoś czasu, ale głównie w Internecie. To chyba najskuteczniejsze źródło. Ostatnio wygrzebałem fajny portal pracy www.1-job.pl. Jest trochę interesujących ofert. Polecam może komuś się poszczęści i znajdzie jakąś noramlną pracę. :)

Staszek M  

Wysłany: 2008-06-24, 14:53   

ja proponuje oprócz internetu przez agencje pracy

Backspace  

Wysłany: 2008-06-24, 19:45   

smiley9 napisał/a:
moja znajoma poszukuje osób do pracy w branży finansowej. osoby ubiegające się o tą pracę można podzielić jak gdbyby na 2 grupy:
1. osoby zarabiające na rękę mniej niż 1 tys. złoty
2. osoby poszukujące 1. pracy chcące na wstępie zarabiać kokosy
koleżanka proponuje zarobki uzależnione tylko i wyłącznie od wyników w pracy (jeżeli ktoś dobrze pracuje, to może zarabiać i 10 000 miesięcznie, nie ma ograniczeń w awansach itd.).
i co się okazuje? rozumiem, że ludzie cenią sobie stabilizację i stałe wynagrodzenie, ale... znikomy odsetek ludzi chce podjąć taką pracę. nie rozumiem ani jednych (nie chcą chociażby spróbować poprawić swój los?) ani drugich (niestety pieniądze z nieba im nie spadną)
praca jest, ale pewnej części osób nie chce się po prostu pracować

Mogę zaproponować podobną pracę osobom z okolic Tych lub Katowic, zapraszam :)

Wymagania nie są wygórowane: wykształcenie średnie, komunikatywność i samodyscyplina.

sygnaturka  

Wysłany: 2008-07-03, 11:29   
   Polecający: Mr Google:)

Odpowiadając na pytanie w temacie - pracę zaczęłam na trzecim roku studiów, w kinie Silver Screen. Umowa zlecenie, sama podawałam dyspozycyjne dni, miałam sease za darmo, poznało się trochę ludzi (pracowałam na floorze i w kafejce internetowej). Nie jakieś wielkie pieniądze, ale dla mnie, mieszkającej z rodzicami i siostrą, co miesiąc 500 zł to było sporo. Załatwiłam sobie na uczelni IOS i było w porządku. W kinie przepracowałam półtora roku, od roku natomiast, czyli cały 5 rok studiów, pracuję w zawodzie.

sis  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-07-11, 23:25   

magda123 napisał/a:
A praca czeka.
Tak. Wystarczy przejrzeć ogłoszenia w necie i gazetach - czeka na cieśli, fryzjerki i panie do towarzystwa.
Mam poważne podejrzenie, że ci, którzy z radością twierdzą, jak to cudownie poprawiła się sytuacja na rynku pracy, gdzie aż roi się od ofert, nigdy nie próbowali znaleźć pracy.

"czasem mam ochotę ich wszystkich obrzygać"

grlało, matulu

Leilah  

Wysłany: 2008-07-13, 01:11   

może jeszcze nie jestem po studiach,ale przejrzałam ostatnio muultum ogłoszeń o pracę.to fakt,teraz najbardziej potrzebni są fachowcy na budowę,do spawania i innych takich ciężkich robót.co do pracy to osoby w moim wieku znajdują pracę w sklepach z ubraniami itp.dodatkowo ,dzięki znajomościom, koleżanki mają okazję pracować jako hosstessy na przeróżnych targach motoryzacyjnych,pokazach,bankietach,czy przy rozdawaniu pucharów i zgarniają za to niezłe pieniądze.wiadomo,że z tego się nie wyżyje bo to praca okazjonalna,ale jak dla dziewczyn,które nie muszą się na razie utrzymywać a jedynie zarabiają na własne przyjemności to całkowicie starcza.

kochanica Karczocha^^

bro  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-07-13, 03:44   

Leilah napisał/a:
dzięki znajomościom, koleżanki mają okazję pracować
No i to jest smutna prawda, że nadal praca jest załatwiana przez znajomości, na zasadzie "może znasz kogoś kto..." albo "może uda Ci się załatwić u Ciebie w pracy coś dla mnie?". Z jednej strony to rozumiem, z drugiej nie podoba mi się to. A pracę sezonową dla studenta w Poznaniu ciężko dorwać szczerze powiedziawszy.

sis  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-07-13, 03:50   

bro napisał/a:
A pracę sezonową dla studenta w Poznaniu ciężko dorwać szczerze powiedziawszy.
Niesezonową dla studenta również. Wszyscy pracodawcy życzą sobie zaocznych, na dziennych kręcą nosem.
I fakt - bez uruchomienia znajomości bardzo trudno cokolwiek załatwić.

"czasem mam ochotę ich wszystkich obrzygać"

grlało, matulu

dj RKNZ 

Ostrzeżeń:
 5/3/5

Wysłany: 2008-07-13, 13:29   

Leilah naprawdę dzięki znajomością można zdobyć pracę, z której się nie da wyżyć? A mimo to są ludzie, którzy narzekają na sytuację na rynku, podczas gdy wystarczy mieć znajomości i kogoś kto nas będzie utrzymywał.

Leilah  

Wysłany: 2008-07-13, 20:22   

dj RKNZ,Przeczytaj jeszcze raz co napisałam,a jak nie wystarczy to jeszcze raz,a potem jeszcze raz.
Nie przypominam sobie,bym po pierwsze-oceniała sytuację na rynku, po drugie-pisała o pracy załatwianej przez znajomości ogólnie.Podałam jedynie przykład moich koleżanek,gdzie wiem ile dostają za to czy za tamto i domyślam się,czy potrafiłyby się z tego utrzymać.Po trzecie..Powiedz mi.Oczekujesz od 18latka by utrzymywał się sam?

kochanica Karczocha^^

black C.  

Wysłany: 2008-07-22, 14:36   

Ja zaczęłam pracę już w trakcie studiów. Dzięki temu zawarłam wiele znajomości w mojej "branży". Dlatego zaraz po studiach zmieniłam bez problemu pracę, na pracę w wyuczonym zawodzie :)

Odpowiedz do tematu