brak pracy, którego nie powinno się usprawiedliwiać.
Pewnie. Do wszystkich, którzy nie mogą znaleźć przyzwoitej pracy dłużej niż 3 miesiące, powinno się z miejsca strzelać. Niech sobie nie myślą, darmozjady, że będą żyć na koszt ludzi, którzy w przeciwieństwie do nich ciężko pracują. Starców i ludzi z rozmaitych przyczyn niezdolnych do pracy też powinno się eliminować. Wszak braku pracy usprawiedliwiać nie wolno.
_________________ Częściej patrzę się na wschód
Chłopiec z rysunkową teczką
Kęsy zimowego słońca
Chłopiec zjada łyżeczką
brak pracy, którego nie powinno się usprawiedliwiać.
no to skoro tak, to wyjasnij czemu nie powinno sie usprawiedliwiać? Mam nadzieje, ze weźmiesz pod uwagę każdy przypadek i nie będziesz upraszczał, uogólniał.
_________________ "Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!"
'Ooo, jak on mi strasznie pokaże!!! Ooo, jak ja okropnie zobaczę!!!' wszystko gra
Ale się narobiło, he he. Oczywiście już wyjaśniam. Nie napisałem nic, co mogłoby obrazić osoby starsze albo niezdolne do pracy z przyczyn losowych, zdrowotnych tudzież innych tym podobnych. Kiedyś oni pracowali na innych, teraz powinni sobie odpocząć jak najbardziej, osobom z różnymi choróbskami itp zostaje mi tylko współczuć. Zwolnione z obowiązku pracy są też małoletnie dzieci, niech maja jeszcze trochę z tego życia. Usprawiedliwiać natomiast nie wolno i nigdy nie będę bezrobotnych którym sie nie chce, bo zasiłek wystarczy a jak nie to dorobią na czarno, amatorów budki z piwem którzy ten czas mogliby wykorzystać do szeroko pojętych prac fizycznych, których teraz nie brakuje i innych zawodowych opier... którzy zamiast wziąć się za uczciwą pracę wolą narzekać że dla nich nic nie ma, a w Polsce to tylko dobrze zboże rośnie.
(za psią kasę niestety, 1400 brutto).
Do pierwszego ledwo starcza, ale cóż... nie można mieć wszystkiego;)
Jaka praca? Nauczycielem jestem;)
Staszek M napisał/a:
Pewnie dopiero zaczynasz?
początkujący nauczyciel zarabia około 700 zł netto, albo troszkę mniej. tak było 2 lata temu, przed podwyżką. ostatnio była mała podwyżka, także pewnie troszkę więcej te zarobki teraz wynoszą, ale na pewno nie więcej niż 800 zł netto
_________________ egzystuję więc myślę.
niestety to drugie nie wszystkim jest dane.
początkujący nauczyciel zarabia około 700 zł netto, albo troszkę mniej. tak było 2 lata temu, przed podwyżką. ostatnio była mała podwyżka, także pewnie troszkę więcej te zarobki teraz wynoszą, ale na pewno nie więcej niż 800 zł netto
Ale masz jakieś wsparcie?
Bo z rzeczywistością to się mijasz.
No ba, dodatki są, za wychowawstwo chyba nawet koło 30 pln miesięcznie;)
A nadgodziny... to zależy od szkoły, przedmiotu. Ja mam 7/6 etatu.
Okienka naturalnie płatne nie są.
Ale masz jakieś wsparcie?
Bo z rzeczywistością to się mijasz.
zwróć uwagę na napis netto, nie brutto.
a na Twoje pytanie, odpowiadam Tak, dobrze wiem co piszę. a Ty jak długo jesteś nauczycielem? krócej niż dwa lata?
aha, pragnę dodać, że wynagrodzenie podane przeze mnie jest wynagrodzeniem n-ela bez stopnia mgr.
absolwent07 napisał/a:
Chyba ze to tylko podstawa, sa jakieś dodatki, godziny nadliczbowe, okienka itp...
dodatki? dodatek motywacyjny w wysokości 5 % wynagrodzenia. strasznie dużo.
godziny nadliczbowe - jak dyrektor przyzna to masz, jak nie pracujesz tylko czysty etat.
_________________ egzystuję więc myślę.
niestety to drugie nie wszystkim jest dane.
Ostatnio zmieniony przez thinker 2008-09-10, 22:15, w całości zmieniany 1 raz
Mając licencjat plus odpowiednie uprawnienia pedagogiczne też możesz uczyć w szkole.
Tak, np. po filologii licencjat z uprawnieniami pedagogicznymi umożliwia pracę w gimnazjum lub podstawówce, magister może też w liceum.
_________________ "Śniada cera, kocie oczy z tęczówkami w kolorze gorzkiej czekolady, nieduże, pełne usta i burza czarnych włosów. [...] Na dodatek szczęściara chrzani odchudzanie. Bezczelnie wcina wszystko, na co ma tylko ochotę..." Taka już jestem...
Statystyka kłamie A np. korepetycje? Wydaje mi się ze bedac nauczycielem można troche dorobic na boku – korepetycje, jakies szkoly językowe?? Jak to wyglada w praktyce?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum