Jeśli ktoś chce wyjechać do pracy za granicą musi unikać okazji jakich pełno w ogłoszeniach. Większość to zwykła ściema. Przestrzegam także przed pracą w Grecji. Polecam za to Szwecję. Wyjeżdzam od 6 lat i trochę temat już przerobiłam. Szczegóły na mojej stronie.
Pozdrawiam Ewa
A ja mieszkam w szkocji. pojechalam tam do chlopaka, on juz wczesniej jechal tez na pewniaka. Oczywiscie ze wolelibysmy mieszkac w polsce, nawet sobie nie zdajecie sprawy jak barzdo, ale niestety nie mamy tutaj wielkich szans na przezycie. w tej chwili jestesmy w polsce na wakacjach i dopuki sytuacja sie tu nie poprawi pozostaniemy"na wygnaniu". tesknimy strasznie za rodzina, znajomymi za polskim jedzeniam, za wszystkim, ale co zrobic, tam zyjemy normalnie. Ciesz sie ze na tym forum nikt nie krytykuje polakow za granica bo czesto na roznych forach sie to zdaza, ludzie pisza ze wyjechali ci gorsi, glupsi, ci co sobie tunie daja rady itp, a to wcale nie prawda, to nasz kraj, nasz rzad do tego doprowazdil, przecierz jakby w polsce bylo tak rozowo to by nikt nie wyjezdzal!!! Przeciez to takie oczywiste!
aa no i racja oczywisce ze nie wolno jechac w ciemno, nigdy nie wiadomo na kogo sie trafi.
Znam to co mówisz z autopsi. Mało kto z wyjeżdzających robi to z wyboru. Jedzie poprostu bo musi. A jacyś cwaniacy co mają załatwioną robotę przez ciocię gadają głupoty że to ludzie co nie umieją sobie poradzić itp . Ja wyjeżdzam i zostawiam córeczkę, koszmar ale co zrobić? Mamy taki system. Prowadzę tą stronkę o oszustach i codzienie dostaję conajmniej jednego maila od oszukanego. To też jest tragedia dla tych co szukają zatrudnienia za granicą i łapią się na tanie chwyty.
Pozdrawiam Ewa
No nie wiem czy to tak sytuacja ludzi do tego zmusza... . W czasie wakacji wielu znajomych wyjechało do Anglii nie tyle, żeby zarobić, co żeby ciekawie spędzić wolny czas, podszkolić się z języka, zobaczyć coś innego.
Znajoma jest w jakieś mieścinie obok Oxfordu. Twierdzi, że spotyka w Anglii ogrom młodych Polaków, którzy nie ciułają, ale pracują i wydają. Mają niezbyt ciężką pracę, to co zarobią to wydają. Taki styl życia... .
_________________ Gość chcesz dowiedzieć się więcej o wilkach? Strona dla miłośników przyrody:
www.wilk.boo.pl
No nie wiem czy to tak sytuacja ludzi do tego zmusza... . W czasie wakacji wielu znajomych wyjechało do Anglii nie tyle, żeby zarobić, co żeby ciekawie spędzić wolny czas, podszkolić się z języka, zobaczyć coś innego.
Znajoma jest w jakieś mieścinie obok Oxfordu. Twierdzi, że spotyka w Anglii ogrom młodych Polaków, którzy nie ciułają, ale pracują i wydają. Mają niezbyt ciężką pracę, to co zarobią to wydają. Taki styl życia... .
No nie powiesz mi że to główny motyw ludzi którzy jadą za granicę. Zrobić sobie wakację i przy okazji popracować trochę oraz podciągnąć się z języka to jedno a względy ekonomiczne to drugie. Proporcję są pewnie jak 1 do 10. Nie neguję tego że młodzież robi sobie wakację ale to tylko cząstka ogółu. Mi chodziło o tych co mają na głowie dom, rodziny itp i nie w głowie im ciekawe spędzanie czasu tylko normalne zapewnienie egzystencji swoim rodzinom. No i jedno nie przeszkadza drugiemu.
Je bardzo bym chciała gdzies pojechac za granice pracować bo umiem ang i niem nawet wiec z komunkacja niebyloby problemu ale boje Sie jechac tak w ciemno.
Tym bardziej ze teraz to ani nie jest proste ani bezpieczne ;/
_________________ I'm strong on the surface... not all the way through...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum