Wysłany: 2006-08-16, 16:03 Prywatne czy publiczne?
Jak oceniacie jakie szkoły są lepsze prywatne czy publiczne? Wiadomo, że jak ktoś ma mało kasy to nie pójdzie do prywatnej szkoły, ale pomińmy tę kwestię
ja myslę, że w szkole prywatnej zdasz (bo rodzice zapłacą) a w szkole publicznej sie nauczysz (bo zdasz czy nie, im to ani nie szkodzi ani nic nie daje)...
no chyba, że chodzi tu o szkołe prywatną dla dzieci szczególnie uzdolnionych (tzw. geniuszy)... to już inna brocha... ale chodzi chyba jednak o zwykłą szkołe...
_________________ "Jesteśmy tym, co robimy, jesteśmy naszymi tajemnicami. Ja jestem sumą moich grzechów, tak właśnie! Chcesz poznać mnie, musisz poznać moje grzechy." T.Dekker
ja myslę, że w szkole prywatnej zdasz (bo rodzice zapłacą) a w szkole publicznej sie nauczysz (bo zdasz czy nie, im to ani nie szkodzi ani nic nie daje)...
i tu sie mylisz
wlasnie skonczylem studia prywatne i moge powiedziec ze napewno tak nie jest
a ktore sa lepsze trudne powiedziec to tylko zalezy od kadry ktora Cie naucxa
_________________ Chwal się sam - bo zaczną chwalić cię inni, którzy się gówno znają.
Uważam, że to już różnice się zacierają. Na prywatnych uczelniach poziom jest taki sam jak nie lepszy niż na państwowych. Tak naprawdę to wszystko zależy od podejścia. Ja jestem na prywatnej i nauki mi nie brakuje. Mam nawet chyba normalniejszych wykładowców niż na państwowej, bo po prostu znają się na rzeczy
Na prywatnej są niemal ci sami wykładowcy co na państwowych uczelniach. Program na podobnych kierunkach jest bardzo podobny. Inna sprawa ze zdawaniem. Jeżeli na państowej nie ma czegoś takiego jak przepychanie studenta, to na prywatnych jest to praktykowane, bo student to kasa, a brak studenta to brak kasy.
Prywatne mają jeszcze jedną cechę. Kumpel opowiadał, że zdziwił się mocno jak połowa grupy nie mogła zaliczyć egzaminu. Ostatecznie facet ich oblał, a że byli na III semestrze, to nikt nie będzie się tak łatwo poddawał, bo to i czasu szkoda i pieniędzy. Wykupili warunek, który ich kosztował więcej jak 200 zł. Zatem moi drodzy, nie jest to tak, że na prywatnych studiach siedzi się z palcem w nosie, wyjmuje gile, a w indexie same bardzo dobre.
_________________ Gość chcesz dowiedzieć się więcej o wilkach? Strona dla miłośników przyrody:
www.wilk.boo.pl
Ja jestem zdecydowanie za prywatnymi. Patrząc na to co się dzieje w naszym kraju i jak władze ingerują w szkolnictwo, to bardzo się cieszę, że jestem na prywatnej.. i nauczycieli też mam lepszych.. normalnych!!!
Na prywatnych wykładowcy mają zupełnie inne podejście - zdają sobie sprawę, że od tego, jak traktują studentów zależy ich zarobek. Nie wymagają mniej, ale wymagajac są ludźmi, nie olewają, tak jak często zdarza się to na państwowych. Zdecydowanie pod tym względem prywatne górują nad państwowymi.
Prywatne szkoły są dobre, ale dzieci nie są tam "wolne", kładzię się wiekzy nacisk na naukę, niz w szkołach publicznych, ale mimo wszystko ja bym wolała chodzić do szkoły publicznej [także chodze ]
Twój wybór, Moja Droga Ja jednak wyznaję zasadę - teraz pracuję więcej, by w przyszłośći zarabiać lepiej..Ot takie małe motto. Poza tym, płacąc pieniążki narzuciłem sobie sporą dyscyplinkę i muszę przyznać, ze przez to, że muszę pogodzić naukę z pracą i życiem towarzyskim czuję, że pęłniej wykorzystuje dany mi czas:)
ave !
Dobre uczelnie można policzyć na palcach. Całkowitym nieporozumieniem są studia zaoczne, to tylko ściąganie kasy od rodziców z dużymi aspiracjami wobec swoich dzieci. Naprawdę zdolni przechodzą przez sito selekcji na uznanych uczelniach i studiują. Taki dyplom ma wartość i mają pracę już na 3 roku w kieszeni. Reszta studiuję na jakiś anonimowych pseudouczelniach których teraz pełno. Myślą że łatwiej będzie o pracę. Oczywiście mocno się rozczarowują. Co do prywatnych to jest kilka dobrych i na wysokim poziomie nauczania uczelni i tam się dostać też nie jest prosto. Inne przyjmują hurtowo aby tylko opłacić wstępne i potem regularnie opłacać czesne. Kadra to pracujący tam na doczepkę profesorowie z państwowych szkół którzy chcą sobie dorobić. O poziomie nauczania to nawet nie ma co dyskutować. Nie może być za wysoki bo spadnie liczba studentów a co za tym idzie wpływy do kasy.
Rankin według WPROST Najlepsze 5 państwowych uniwersytetów
1 Uniwersytet Warszawski
2 Uniwersytet Jagielloński
3 Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
4 Uniwersytet Wrocławski
5 Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Najlepsze państwowe ekonomiczne
1 Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
2 Akademia Ekonomiczna w Krakowie
3 Akademia Ekonomiczna w Poznaniu
4 Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
5 Akademia Ekonomiczna w Katowicach
Najlepsze prywatne niebiznesowe:
1 Collegium Civitas w Warszawie
2 Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej w Warszawie
3 Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
4 Centrum Kształcenia Menedżerów przy Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego
5 Polsko-Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych
Najlepsze prywatne biznesowe
1 Wyższa Szkoła Biznesu - National-Louis University w Nowym Sączu
2 Wyższa Szkoła Handlu i Prawa im. Ryszarda Łazarskiego w Warszawie
3 Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Zarządzania im. Leona Koźmińskiego w Warszawie
4 Wyższa Szkoła Zarządzania - The Polish Open University w Warszawie
5 Akademia Finansów w Warszawie (d. Wyższa Szkoła Ubezpieczeń i Bankowości w Warszawie)
Duża liczba prywatnych szkół sprawiła że otworzyła się droga do wykształcenia dla wszystkich kogo tylko stać. Kiedyś trudno było znaleźć studenta wsród osób po skończonej szkole średniej, teraz trudno znaleźć osobę która nie studiuję. Ale chociaż średnia osób z wyższym naszego kraju się podniesie.
Wysłany: 2006-09-16, 13:00
Cytat:
heh dlatego ja chce albo agh albo ae
No to widać, że nie siedzisz na bieżąco w sprawach studenckich a zwłasza krakowskich... powszechnie się mówi, że z AGH poki co zostaje tylko dobrze zapamiętana nazwa... bo szkolnictwo w AGH od kilku lat upada... i to niestety brutalnie.
_________________ You could be the wind beneath my wings...
Wysłany: 2006-09-17, 16:55
Cytat:
mozesz te mysl rozwinac bardziej bo ta sprawa mnie interesuje troche bardzo co tzn ????
Tzn. ze powszechnie sie slyszy ze studia w AGH bardzo latwo teraz skonczyc, bo troche ze tak powiem "olewa sie tam sprawe". Mozesz nie przyjsc np na pierwszy termin a do drugiego i tak cie dopuszcza... sciaganie jest tam teraz powszechne a wykladowcy przymykaja na wszystko oko. D o tego stopnia ze ludzie np na 3 roku na kierunku zwiazanym z chemia maja problemy z jej podstawami <co jest po prostu katastrofą edukacyjną>...
Tak ze obecnie AGH jest rajem dla leserów i obiboków.
A co do AE to popieram wybór. Porzadna i wymagająca uczelnia.
_________________ You could be the wind beneath my wings...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum