Wysłany: 2008-05-16, 22:14 pytanie dotyczące charakterystyki
witam
chciał bym sie dowiedziec czy popelnilem blad? Na lekcji mielismy do napisania charakterystyke wybranej postaci literackiej i napisalem charakterysteke Shreka. Po tygodniu nauczycielka oddala mi prace i powiedziala ze jest nie na temat. przeciez jest ksiazka shrek i chyba powinna mi to uznac?? prosze aby ktos mi to wytlumaczyl.
pozdro
Po tygodniu nauczycielka oddala mi prace i powiedziala ze jest nie na temat. przeciez jest ksiazka shrek i chyba powinna mi to uznac??
A skąd niby mamy wiedzieć, co było w Twojej pracy? To, że jest "nie na temat" to trochę zbyt lakoniczne stwierdzenie, by orzec, co z nią było nie tak, nie sądzisz?
Poza tym - do czyjej książki "Shrek" się odwoływałeś? Hellen Weiss czy Williama Steiga?
_________________ Częściej patrzę się na wschód
Chłopiec z rysunkową teczką
Kęsy zimowego słońca
Chłopiec zjada łyżeczką
[ Dodano: 2008-05-16, 23:46 ]
własnie nie wiem dlaczego nauczycielka napisala nie na temat. bo nie bylo mnie dzisiaj w szkole. ale koledzy mi mowili ze ona mowila ze niema ksiazki shrek
'nie ma'
I w tym wypadku miała rację - książka, którą czytałeś, jest literacką adaptacją filmowego scenariusza. A polecenie wyraźnie mówiło, że ma to być charakterystyka postaci literackiej. Więc praca jest nie na temat.
Książka "Shrek" owszem, istnieje, napisał ją William Steig, tyle, że jest to książka dla dzieci, z której twórcy filmowi zaczerpnęli jedynie postać plus kilka elementów, pozwalając sobie na daleko idące modyfikacje.
_________________ Częściej patrzę się na wschód
Chłopiec z rysunkową teczką
Kęsy zimowego słońca
Chłopiec zjada łyżeczką
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum