• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

filipius89 

Wysłany: 2008-06-12, 20:14   Studia humanistyczne

Witam , chciałem zapytać o kierunki studiów o profilu czy to humanistycznym czy społecznym itp. które są w miarę dające perspektywy jeśli chodzi o zarobek. Wiem, że wiele zależy od moich osobistych preferencji i paru innych czynników jednak myślę, że dałoby się może wymienić parę najbardziej rozsądnych spośród których można by dopiero wybierać. I nie musi nikt wspominać, że humanistów jest za dużo i najlepiej wybrać się na politechnikę, to akurat wiadomo, jednak to nie wchodzi w grę :P . Myślę że nie tylko ja mam ten dylemat, więc chyba taki temat się przyda.

Jestem po maturze, moje typy to jak narazie psychologia, anglistyka i socjologia, choc dopiero wstepne, co myslicie o tych kierunkach? Czy daja dobre perspektywy zarobkowania? z gory dzieki za jakies info ;)

Cameron  

Ostrzeżeń:
 5/3/5

Wysłany: 2008-06-13, 09:38   

filipius89 napisał/a:
socjologia

Socjologia to jeszcze byłaby ok, ale tylko gdy się człowiek nie boi matematyki. Ale coś mi się widzi, że Ty to raczej jesteś "humanistą" i od matematyki to się trzymasz z daleka.

filipius89 napisał/a:
Myślę że nie tylko ja mam ten dylemat, więc chyba taki temat się przyda.

Do wojska już nie biorą, a jak chcesz dobrze zarabiać to zostań glazurnikiem. Naprawdę niepotrzebny jest nam następny polito czy też antropolog. Oczywiście jeżeli będziesz dobry to dobrze zarobisz, ale dobrzy psychologowie, socjologowie czy też angliści nie biorą się stąd, że ktoś ze strachu przed matematyką lub fizyką nie idzie na politechnikę tylko szuka innych dobrze płatnych zawodów.

filipius89 

Wysłany: 2008-06-13, 10:26   

Jeśli chodzi o przedmioty humanistyczne to wydaje mi się, że mam coś w rodzaju talentu, lubię to, więc tylko o strach przed matą bynajmniej tu nie chodzi. Choc faktem jest, ze nie jestem dobry z matematyki i jeśli miałoby jej być dużo na socjologii to niedobrze ; ]

Jedi Majster 

Ostrzeżeń:
 3/3/5

Wysłany: 2008-06-13, 10:27   

Zawsze można zostać nauczycielem, ale trzeba być twardym.

pooziomka  

Wysłany: 2008-06-14, 12:54   
   Polecający: sama je odnalazłam :D

no wiesz dużych pieniedzy to Ty na tym nie zrobisz,ale jest jeszcze praca socjalna, nauki o rodzinie.. psychologia ( psychologów od groma,ciezko sie dostac,bo masa ludzi na to idzie), anglistyka jak najbardziej ale tylko jako tlumacz,chyba ze masz powolanie i chcesz byc nauczycielem, socjologia... wykresy itp ale te czesc matematyki chyba zniesiesz,nie jest az tak strasznie...zycze dobrego wyboru z ktorym ja juz sobie poradzilam :)

"Ten, kto przestaje szukać, przegrywa życie."

filipius89 

Wysłany: 2008-06-14, 13:04   

A co wybrałaś? I jeszcze pytanie o pracę tłumacza - jak oceniacie możliwosci zarobkowania w tym zawodzie, interesowalo by mnie tez stworzenie wlasnego biura tlumaczen, akurat jesli chodzi o kapital poczatkowy to dam rade, ale jakie sa szanse na rozwoj itp.?

Backspace  

Wysłany: 2008-06-24, 18:53   

Humanistom w Polsce nie będzię łatwo. I z tym się musisz liczyć idąc na społeczny kierunek. Z tego co wymieniłeś to anglistyka wydaje się najsensowniejsza. Do tego jakbyś zrobił drugi kierunek ekonomiczny, to już będzie ładniej wyglądać w CV... ale to już inna sprawa :)

Co do tłumaczeń to koleżanka coś ostatnio mi wspominała, że jeśliby chciała mieć uprawnienia na tłumeczenia (egzamin państwowy) to by musiała mieć około 10.000 zł

Wg mnie bardziej opłaca się teraz tłumaczyć inne języki, np ukraiński, rosyjski, hiszpański, arabski, chiński. Niestety takie prawa rynku :P Jest dużo tłumaczy angielskiego...

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-06, 08:56   

Jak człowiek jest dobry w tym co robi to po każdych studiach sobie poradzi i dlatego lepiej kierować się własnymi zainteresowaniami, a nie perspektywami. Co więcej rynek pracy może się szybko zmienić. Dziś mówią, że kogoś brakuje, ale kto wie co będzie za 5 lat?

Anika_85 

Wysłany: 2008-07-11, 12:06   

"Socjologia to jeszcze byłaby ok, ale tylko gdy się człowiek nie boi matematyki. Ale coś mi się widzi, że Ty to raczej jesteś "humanistą" i od matematyki to się trzymasz z daleka. "

Nie zgadzam się z tym, że z socjologią wiąże się matematyka. Sama niedawno skończyłam socjologię i jeśli chodzi o przedmioty "matematyczne" to przez rok mięliśmy logikę i przez następny rok statystykę, sama jestem z tego cieńka i wykładowcy wiedzieli że tak jest z większością studentów socjologii, dlatego patrzyli na nas przez palce :)

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-07-11, 13:11   

Anika_85 napisał/a:
wykładowcy wiedzieli że tak jest z większością studentów socjologii, dlatego patrzyli na nas przez palce
To tylko nie najlepiej świadczy o wykładowcach.

need a hug.
anyone?

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-11, 13:17   

Źle świadczy o wykładowcach, jeszcze gorzej o studentach. Raz, że trzeba było patrzeć przez palce, dwa, że bez skrępowanie o tym rozpowiadają.

A ta socjologia to pewnie kończona w jakiejś wyższej szkole drylowania wiśni.

Leilah  

Wysłany: 2008-07-13, 00:20   

myślę,że najkorzystniejsza w tym momencie była by dla Ciebie anglistyka,tłumacze dosyć sporo zarabiają.jeśli język będziesz znała perfekt,możesz się nawet(chyba)zatrudnić w jakimś konsulacie za granicą:P

kochanica Karczocha^^

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-13, 10:07   

Im więcej anglistów tym mniej będą zarabiać jako tłumacze. Z tego co widzę, to anglistyka dzisiaj jest postrzegana jako atrakcyjny kierunek, za kilka lata może być naprawdę dużo anglistów.

sis  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2008-07-13, 12:07   

Leilah napisał/a:
anglistyka,tłumacze dosyć sporo zarabiają
Ale też ze względu na to, że wszyscy tłumnie uderzają teraz na anglistykę, konkurencja jest coraz większa, więc pracodawcy mogą sobie powybrzydzać i wybierać tych, którzy są rzeczywiście najlepsi.
Poza tym angielski znają dziś perfect nawet ci, którzy anglistyki nie kończyli. Jeśli chce zbijać kokosy na tłumaczeniu, niech wybierze język mniej popularny. Albo uzupełni angielski jakimś dodatkowym.

"czasem mam ochotę ich wszystkich obrzygać"

grlało, matulu

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-13, 12:22   

No i nie zapominajmy, że jak się chce być tłumaczem to trzeba też do perfekcji opanować język polski.

Odpowiedz do tematu