hej, mam 22 lata i we wrzesniu planuje jechać do anglii najlepiej do Liverpool- starsznie sie boję bo tak wyszło ze mam jechac sama. dlatego też szukam jakiejs towarzyszki, która tez planuje wyjazd a nie ma z kim- razem zawsze raźniej. Jesli ktos ma jakieś fajne rady lub informacje o pracy lub zakwaterowaniu za granica chetnie wysłucham piszcie !!!
katarzynka22 wiesz calkiem mozliwe ze ja bede sie wybierac w temate strony =.="
no ale jakos wydaje mi sie ze najpierw to powinnas znalesc jakas odpowiednia posadke, najlepiej po znajomosciach sie tam dostac bo inaczej nie polecam
Wysłany: 2006-08-01, 13:55
Polecający: bierdonka
a ja mam dojscia do pracy jako au-pair w Irlandii. Praca polega na opiekowaniu sie dziecmi w wieku 4, 7, 9 i 10 . Dzieci maja zajecia w szkole od 9 - 15 więc wtedy ma sie czas wolny, oprócz tego jakis tenis, pianino , i drobne pomoce przy nauce. Ma sie swój własny pokoj, łazienke , a zarabia sie ok 100 na tydzien . Jesli chcecie sie dowiedzieć więcej, to piszcie na ten adres - agruszka@tenbit.pl . Praca rozpoczyna sie od wrzesnia. Dziewczyna jest tam juz i poprostu potrzebuje kogos na swoje miejsce , więc szuka dziewczyn z Polski , bo wie ze duzo osób mogłoby byc chętnych, bo kazdy wie jaka jest sytuacja w Polsce z pracą . Więc piszcie śmiało
lolinka oferta nawet ciekawa, ale do tego musisz znac na perfekt ang zeby np pomoc tym dzieciaka w odrabianiu prac domowych i chyba wiekszosc sie tego obawia ^^
np ja z ang nie mam problemow jezeli chodzi o zrozumienie ale jezeli chodzi o odpowiedz to juz kicha =.="
moze najpierw by sie przydala jakas praca w jakiejs hurtowni, czy przy maszynach zeby przyzwyczaic sie do jezyka a pozniej szukac czegos konkretniejszego bo ten ang ktorego nasz ucza w szkolach to jest nic w porownaniu z tym co sie tam wyprawia ^^ jak dla mnie to anglicy za duzo skrotow uzywaja =.="
no właśnie przydała by sie praca w fabryce ale myśle ze jak by się miało mieszkanie to można posiedzieć z 2 tyg bez pracy i czegoś szukac. Jak sie zna język (ja ma licencjat z filologi angl) to może nie jest to az taki problem. Ale właśnie dlatego szukam towarzyszki do wyjazdu bo ciezko bedzie chodzić tak samemu.
_________________ This is my right
A right given by God
To live a free life
To live in freedom...
no wiesz tam nie wartos iedziec w domu bo kasa ucieka a mala to ona nie jest ... przynajmniej jak dla nas..... ale jechac tam na slepo to troche ryzykowne bo juz nie jedna osoba tak pojechala a teraz nie ma jak wrocic do karaju bo ja na to nie stac
a ty masz coś nagrane? bo wiesz ja pisałam do kilki firm i odpowiedz dostałam że ewentualnie jak bym była na miejscu to mogli by mi szukać pracy ale zanim nie bede w anglii to nic z tego bo nie mam pozwolenia na legalny pobyt i prace. Mam zamiar podzwonić po pracodawcach przed wyjazdemi popytać alt o nic pewnego a wyjechać i tak wyjade bo co, mam tu zostać i być nauczsycielką za 800zł? masakra. niesety ja nie mam kogoś kto by mi nagrał pracę a przynajmniej narazie się nie zapowiada więc moge liczyć tylko na siebie a nie dostane pracy niebedąc w angli...takie zamkniete koło
A right given by God
To live a free life
To live in freedom...
Wysłany: 2006-08-01, 15:42
a ja własnie myslę , ze praca u jakiejs rodziny jest lepsza na początek , wbrew pozorm oni nie wymagają prywatnego nauczyciela , tylko opiekunke , podstawy jezyka i tyle. Oni tez maja świadomośc tego ze nie jestescie perfekcjonistkami w dziedzinie jezyka angielskiego , inaczej szukaliby opiekunek w swoim kraju ;] Mysle , ze własnie domowa atmosfera takiej pracy i mozliwosc swobodnego rozejrzenia sie po miescie jest lepsza , bo w takiej fabryce to was rzuca za maszyne i każa zapieprzac ;] A język jest potrzebny wszędzie , czy to w fabryce czy nie .
No ale oczywiście , jak tam chcecie. Ale nie spodziewajcie sie kokosów i stanowisk dyrektorskich odrazu po przyjedzie ;] Mysle , ze jak na pierwszy kontakt z obcym krajem , mozna szukac czegos lekkiego , czegos co nas zaznajomi z krajem, a pozniej ewentualnie , po dobrym starcie , wynając tam mieszkanie i szukac czegos innego, na własna reke. Myśle , ze ja bym tak zrobiła.
Ja dopiero za rok sie wybieram do Anglii, bo teraz matura , ale wam zycze powodzenia .;]
Powiem wam jedno, na wyspy w wakacje nie ma sensu jechac chyba ze na 100% robote, niedawno wrocilem z 3 tygodniowego pobytu w Dublinie i najwiecej to zarobilem doswiadczenia . Co do 'pewnej' roboty to tez radze uwazac bo czasem na miejscu moze sie okazac ze jej juz nie bedzie I ogolnie odlecam Anglie i Irlandie, przepolakowienie masakryczne, jesli wyspy to raczej Szkocja gdzie jeszcze troche miejsca jest koncze studia i cos na wyspach rozkminie sobie wiec jak ktos chetny to zapraszam zabiore ze soba
ta cos tam mam, ale sama w sumie nie wiem co to bedzie za praca ^^
chociaz z tego co slyszalam to w tym miescie jest fabryka perfum ^^
no widzisz czyli ty masz jakies doswiadczenie jezeli chodzi o ang, a ja taowego nie posiadam wiec moze powinnas skozystac z oferty Lolinki
CiscoKid
tak wiem slyszalam o tym i nawet o tym ze w irlandi mamy wlasne miasto ^^
no ale coz na to poradzic skoro sie w kraju nie ma szans na pozadny zarobek =.="
Ja się oczywiście zgadzam że fajnie by było pojechać jako "au pair" ale na jakieś 3 miesiace- nie wiecej bo w sumie to ja tam chcę jechac po "kokosy" a nie siedzieć z dziećmi za marną kase tyle ze oczywiście ma sie mieszkanko i spokojną głowę doświadczenie z dziećmi mam ale... w gronie rodzinnym wiec zadnych referencji a to już problem. A ta twoja koleżanka, Lolinko, na ile chce zeby ją zmienić? i w jakiej jest miejscowości? wiesz coś dokładniej?
- aaa ma ktoś może spis stron internetowych angielskich agencji pracy? typu reeds czy gumtree?
A right given by God
To live a free life
To live in freedom...
Wysłany: 2006-08-01, 20:29
ona mi napisała ze teraz sama przyjezdza do Polski , bo bedzie sie tutaj dalej kształcić , ale jej hostrodzina poszukuje kogos na jej miejsce , więc tak pewnie od wrzesnia. Skontaktuj sie z nia , napisz do niej mejla , wyjasni Ci wszystko dokładnie , bo mi tylko opowiedziała mniej wiecej o co biega , a jesli bedziesz zainteresowana to zaznajomi Cie w szczegołach.
Mysle ze kontaktując sie z rodzina mozesz przedstawic swoje warunki , ze np mozesz sie opiekowac dziecmi przez 3 miechy bo pozniej zamierzasz robic cos innego , byc moze im bedzie odpowiadac a Ty sobe zarobisz pare groszy na start w Anglii lub innym kraju.
zastanawiam sie dlaczego szukając pracy w tych job centre itp znajduję same wysokie stanowiska normalnie nie ma jak pracy "normalnej" (lekkiej) na początek znaleźć. Mogła bym np pracować jako pomocnik kuchenny przez jakiś czas ale na takowego trzeba mieś doświadczenie!!!!
nie orientujecie sie np jak jest z pracą w fast foodach? typu mc donalds pizza hut czy kfc? można dostać taką pracę ? jakie są warunki i wynagrodzenie? szukałam w necie na ich stronach ale pisze tylko że jeśli chce sie starać o prace w teamie a nie jak menadżer itp to trzeba sie osobiście pojawić w knajpce. Może ktoś ma jekieś wtyki w kuchniach angielskich ??? i pomógłby w szukaniu pracy... a tym co już coś napisali serdecznie dziękuję... wszystko się może przydać
A right given by God
To live a free life
To live in freedom...
jak jest z pracą w fast foodach? typu mc donalds pizza hut czy kfc?
Hyhy szukalem i w takich miejscach 90% miejsc obstawione przez Polakow
katarzynka22 napisał/a:
"normalnej" (lekkiej)
Cos w stylu sprzatanie, mycie garow itp? Jest juz wszystko obstawione oczywiscie w wiekszosci przez Poalkow, niestety takie wlasnie latwe stanowiska zajeli Ci ktorzy byli na wyspach wczesniej. Hymm jak jakies cos jeszcze CIe interesuje to mozesz pomeczyc mnie na gg jak bede wolny
Na samym początku wakacji moja siostra wyjechała do Anglii. Jest już 6 sierpień i wciąż nie może znaleźć żadnej pracy...podobno strasznie teraz trudno. Bardzo dużo polaków w tym roku przyjechało. Pojechał z nią chłopak. Załapał się do jakiejś pracy przy rozładunku no, a dla niej nie ma miejsca...
_________________ "Sznuruja mi usta paragrafami
Wiaza mi rece ustawami
Zaslaniaja oczy kodeksami
Demokracja w czarnych okularach
Ciagle ktos stoi za moimi drzwiami"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum