Wysłany: 2006-10-04, 13:52 Enigma Polecający: Dzięki sobie :)
Enigma powstała w 1990 roku. Została stworzona przez Rumuńskiego muzyka Michaela Cretu, który zaangażował w ten projekt mnóstwo ludzi min. swoją żonę Sandre (znaną z dyskotekowych utworów Maria Magdalena czy Everlasting Love, tu jednak zupełnie zmieniona)
Styl New Age, Elektronika, Chorały Gregoriańskie, Muzyka Etniczna/Rock - to wszystko składa się na Enigmę.
Album MCMXC a.d z 1990 okazał się wielką nowością w świecie muzyki i ukazał nowe trendy takie jak właśnie mieszanie elektroniki z szeptami, gitarą i chorałami.
Singiel Sadeness Part 1 zna chyba każdy, który ma w domu radio.
Nie będe się zbytnio rozpisywać więc powiem krótko że po debiucie Enigma wydała do tej pory jeszcze 5 płyt (najnowsza sprzed kilkunastu dni A Posteriori) w tym wielkie dzieła jak Le Roi Est Mort...czy The Cros Of Changes ze słynnym utworem Return To Innoceace - też lektura obowiązkowa. Ostatnio Enigma podążyła w mroczniejsze klimaty elektronicznej muzyki i w jej piosenkach pojawia się coraz więcej różnorodnych sampli i dziwnych motywów (śpiewanych czy granych).
Enigma jest jedyna-oryginalna i w przeciwieństwie do takich ,,gwiazd'' jak Britney czy Shakira nie da się jej podrobić, nie ma żadnego konkurenta w szerszym świecie muzycznym.
_________________ GG - 9095191
Tlen - drunk7_13@tlen.pl
E-mail - psb-drunk@tlen.pl
Album: Fundamnetal
Piosenka: ----------
--------------------------------------
Are you gonna go to the Sodom and Gomorrah show?
Jaki jest cel tematu? Nie napisałeś o tym. Mam ocenić, podać która piosenka mi się najbardziej podoba, mam powiedzieć czy niedługo wyjdzie jakaś płyta? -.-
Nie lubię takich niewiadomych.
Mam wrażenie jednak, że moją rolą jest ocena twórcy. Otóż lubię Enigmę. Jest prosta, łatwa i przyjemna. Mogę przy niej odrabiać lekcje, uczyć się, a poza tym miło mi się kojarzy z niektórymi wydarzeniami.
_________________ "Mięśnie pod jego skórą zatańczyły Dziewiątą Symfonię, ślepia zapłonęły."
Dla mnie Enigma to głównie wspomnienia muzyczne sprzed lat. Kiedyś bardzo dużo ich słuchałem. Teraz sporadycznie.
_________________ (...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum