• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

charon  

Wysłany: 2008-03-02, 11:27   Folk, neofolk, folk metal
   Polecający: Colorblind

Zainteresowanie tego typu muzyką na tym forum jest niewielkie, ale nie zaszkodzi założyć temat. Będzie bardziej ogólny, bo szkoda się rozdrabniać na poszczególne gatunki.

Kto z was słucha tego typu rzeczy? Co o nich myślicie?

Później może wymienię parę najciekawszych zespołów.
Eternally

last.fm

Katharsis  

Wysłany: 2008-03-02, 11:31   
   Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne

Czasami przyjemnie posluchac muzyki w tych klimatach, jednakze nie jest to moj ulubiony gatunek.

Najbardziej lubie Finntrolla i Ensiferum :) no i In Extremo, jesli zaliczacie ich do metalu ;)
Finntroll - Trollhammaren, polecam wszystkim.

charon  

Wysłany: 2008-03-02, 13:09   

No to pora na opis najciekawszych zespołów.
Zacznę od folku folk metalu, Nori parę wymienił i nie będę ich powtarzać:

Тінь Сонця (Tin Soncja)
Ukraiński zespół, grający folk metal z elementami heavy, power i doom, opisujący swój styl jako kozacki rock. Wpadająca w ucho, bardzo klimatyczna i melodyjna muzyka, która niezwykle szybko mną zawładnęła.
Козаки (słaba jakość)
Козача Могила (również kiepska)

Аркона (Arkona)
Nie mylić z polskim zespołem o tej nazwie. Rosyjski zespół grający znacznie ostrzejszą i szybszą muzykę, niż poprzedni.
Сквозь туман веков
Русь

Volkolak
Pochodzą ze wschodniej Rosji. Część to black metal (słaby), część to świetny, czysty folk.
Slava Yarile

Żywiołak
Polska kapela mająca bardzo interesujący styl, lecz niestety miałem okazję zapoznać się tylko z czterema utworami (dostępne na last.fm)

Týr
Już inny klimat, bo nordycki. Pochodzą z Wysp Owczych. Mi się podobają tylko utwory po farersku. Po angielsku im słabiej idzie.

Falkenbach
Projekt gościa z Islandii. Kolejny ciekawy viking metalowy projekt.
For as long as winds will blow

Teraz zespoły neofolkowe.

The Moon and the Nightspirit
Węgierski zespół, z którym parę osób zdążyło się już zapoznać.
Regő Rejtem

Carved in Stone
Niemiecki projekt. Mam jeden album. Bardzo przyjemna, nastrojowa muzyka z ładnym, żeńskim wokalem.
Warrior and man

Cawatana
Kolejny zespół z Węgier.
Kilka utworów dostępnych jest na last.fm

Sol Invictus
To jeden z najbardziej znanych i najstarszych projektów w tym nurcie.
Against the modern world

Von Thronstahl
Ten zespół tworzy coś, co jest połączeniem stylów martial industrial i neofolk.
Molti Piu Onore!

Liholesie
Rosyjski projekt grający muzykę z pogranicza neofolk i ambient. Doskonała muzyka do zasypiania, bardzo spokojna.
Kilka utworów na last.fm

Kraina bez Wiatru
Nagrali tylko jeden album. Tak, to polski zespół i do tego bardzo dobry. Niestety nie mogę nic znaleźć do posłuchania w sieci.

Piorun
Kolejny polski projekt.
Nadburzański zmierzch (tekst Ignacego Kraszewskiego)
Stajemy jak ojce

Wszystko to mam u siebie (przynajmniej jeden album każdej grupy), więc jak komuś się bardzo spodoba i chce mieć, to najlepiej na SB na last.fm lub przez forumową PM da mi znać. Wtedy wyślę.
Eternally

last.fm

lolinka  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-03-02, 22:12   

no ja oczywiście uwielbiam te klimaty , co zreszta juz sie rozwodziłam na ten temat z charonem i mi sie juz pisac nie chce ale nadmienię ze zapomniałeś o Corvus Corax, Otyg, The Ukrainians czy świetnej Kapeli Ze Wsi Warszawa ;p Grup tego typu jest wiele a dobrym punktem rozpoczynającym zabawe z ta muzyka jest wspomniany last.fm gdzie wpisując nazwe grupy mozna zobaczyć grupy podobne i odsłuchać utwory.

pomóż zwierzakom w Twoim mieście!

charon  

Wysłany: 2008-03-02, 22:18   

Tyle tego jest, że naprawdę trudno nie zapomnieć.
Dodam jeszcze folkowy Stille Volk z południa Francji. Tutaj jest ich koncertówka.

Jeszcze jeden. Jak mogłęm zapomnieć o hagalaz' Runedance. Tutaj jest jeden kawałek.
Eternally

last.fm

Colorblind  

Wysłany: 2008-03-02, 22:40   

O proszę nawet się okazało, że z tego zestawu, co podaliście i ja czegoś słucham, a mianowicie zespołu Kapela ze Wsi Warszawa ;]
charon napisał/a:
Sol Invictus
bardzo mi się nazwa spodobała, chyba się zagłębię w ten zespół ;p

'W głowie mi się przepaliły wszystkie bezpieczniki, szlag trafił święty spokój, roztrzaskał lczniki' :luka:

wszystko gra

lolinka  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-03-02, 22:47   

charon napisał/a:
Jeszcze jeden. Jak mogłęm zapomnieć o hagalaz' Runedance. Tutaj jest jeden kawałek.

najsss ... jak masz jakis album to mozesz kopsnąć ;p :DDD

pomóż zwierzakom w Twoim mieście!

charon  

Wysłany: 2008-03-02, 22:50   

Znalazłem dwa inne utwory Sol Invictusa, tym razem dobrej jakości. Jak tylko nazwa znana, to może lepiej będzie najpierw bliżej poznać styl:
We are the dead man
In days to come
Jak się spodobają, to mogę wysłać (mam 5 albumów). Napisz wtedy na PW.

Hagalaz' pójdzie w najbliższym czasie. Jeden z trzech albumów, jakie mam (i jakie nagrali).

Myślę, że ten temat niech posłuży do dyskusji i wymiany opinii o muzyce. Prośby najlepiej będzie kierować na PW, by nie zaśmiecać.
Eternally

last.fm

one-hand-bandit  

Wysłany: 2008-03-20, 13:50   

Jeśli o folk metal chodzi- to bardzo lubię. Do zespołów wyżej wymienionych mogę dodać Eluveitie (świeże spojrzenie), oraz Aes Dana (francuski projekt). A z czystego folku- Cultus Ferox.

Bandycki last.fm

bro  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-03-20, 15:17   

najpierw zacznę od mniej więcej kapeli z moich rodzinnych okolic

Dikanda - folkowe granie, śpiewa na kilka głosów, koncertowo rewelacja (sorry, ale ja nie umiem pisać na temat kapel ;] ) http://www.dikanda.com/ w dziale muzyka/mp3 są utwory do posłuchania

Kapela Ze Wsi Warszawa - genialne!

Orkiestra Św. Mikołaja - chcecie posłuchać legendarnych przyśpiewek polskich, wczuć się w "klimat folkowy"? Nie ma lepszego polskiego zespołu! Na koncertach poubierani w ludowe stroje (bez butów nawet ;]), posłuchajcie, zrozumiecie. Dla zainteresowanych polecam magazyn Ferment, w jednym z ich wydań była nowa płyta Mikołajów oraz powiedzmy taki "best of" za 24,50 (cena wielce przystępna)

carantuhill - tak jak Anglicy z The Ukrainians zawojowali folk ukraiński, tak Polacy z carantuhill zwojowali folk irlandzki, na darmowe koncerty zapraszam na woodstock ;] W innym nr fermentu dwie płyty za 18.50

z zagranicznych polecam The Trojans, a konkretnie ich jedną płytę "Celtic Ska". Jak sam tytuł sugeruje jest to połączenie muzyki ska z muzyką celtycką, ciekawe, inspirujące, oszałamiające.
Ostatnio zmieniony przez bro 2008-03-21, 12:20, w całości zmieniany 1 raz  

sis  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-03-21, 12:12   

Aż się dziwię, że bro nie wspominał o nich, bo na laście ma ich dosyć wysoko :luka: :
Värttinä - fiński zespół folkowy, nagrywający najpierw nowe aranżacje ludowych pieśni karelskich, zaś od 1991 roku własne kompozycje. Fantastyczne damskie wokale. Osobiście uwielbiam.

Do tego może jeszcze :Hedningarna - szwedzka grupa folkowa tworząca starodawną, skandynawską muzykę w nowoczesnym wydaniu. Słowa ich utworów opierają się na dawnej kulturze, wierzeniach i tradycjach.
I: Afro Celt Sound System - też folkowo; interesujące połączenie nowoczesnej muzyki tanecznej (trip hop, techno, itp.) z wpływami muzyki celtyckiej i afrykańskiej.
Z moich prywatnych odkryć ;]

"czasem mam ochotę ich wszystkich obrzygać"

grlało, matulu

charon  

Wysłany: 2008-03-21, 12:20   

Värttinä też mam jeden album i byłem nawet nieco zaskoczony widząc ten zespół u niektórych.

Daemonia Nymphe - parę osób już ich zna. Zespół z Grecji próbujący odtworzyć antyczną muzykę. Grają na odtworzonych instrumentach z tamtego okresu.

Orphaned Land - tym razem aż z Izraela. Połączenie metalu i tradycyjnej muzyki żydowskiej.

Lumsk - norweski folk metal.
Eternally

last.fm

Sol  

Wysłany: 2008-03-25, 21:39   

Czas i na mój wpis.

Co prawda, słucham chyba tylko jednego zespołu grajacego folk metal, ale kompletnie mnie porywa. Skyclad, bo o nim piszę, to moje osobiste odkrycie z ostatniego półrocza, mają żywe, melodyjne utwory, a połączenie instrumentów jest co najmniej ciekawe. Na co najbardziej warto zwrócić uwagę - teksty, teksty!

need a hug.
anyone?

sis  

Wysłany: 2008-04-04, 22:29   

charon napisał/a:
Żywiołak
Polska kapela mająca bardzo interesujący styl, lecz niestety miałem okazję zapoznać się tylko z czterema utworami (dostępne na last.fm)
Po wczorajszym koncercie mogę ich również gorąco polecić, bo na żywo wypadają świetnie. Duży plus to fantastyczne, czyste (także na żywo!) damskie wokale. A do tego niesamowita energia. Jestem pod silnym wrażeniem, mogę iść składać pokłony Swarożycowi ;]

"czasem mam ochotę ich wszystkich obrzygać"

grlało, matulu

wolf6ram  

Wysłany: 2008-04-05, 21:41   

Hedningarna-popieram, super poprostu

Odpowiedz do tematu