Wysłany: 2007-09-05, 13:10 Heavy metal Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne
Heavy metal - co sadzicie o tym gatunku muzyki?
Wg mnie jest dosyc monotonny, refreny spiewane w podobny sposob przez wiele grup... nudny jest po prostu
W dodatku dobija mnie wyglad i nastawienie "True Fucking Heavy Metal" grup w stylu Manowar
Za to DragonForce, speed heavy metal, sa calkiem niezli... na albumach
Z Heavy to tylko Turbo, ale tez nie wszystko. Raczej omijam szerokim lukiem ten gatunek, fakt, ze jest on troche przestarzaly jak na dzisiejsze czasy, oczywiscie caly czas chodzi mi o nurt muzyki metalowej, a co do Manowaru, totalna kaszana (bez urazy dla fanow)
Muzyka i ten 'image' ee
Manowarrrrrrrrrrrr !!! Za dużo Herkulesa i Conana w dzieciństwie poprostu ;p
A ja bardzo lubie heavy , szczegolnie tzw.NWOBHM czyli zespoły typu Iron Maiden , Judas Priest itd a oprócz tego Motorhead , AC/DC czy Van Halen. Dla wielu to przestarzałe grupy no bo teraz w modzie jest cos typu Green Day itd ;p ( bez obrazy Nori ;p)
Wysłany: 2007-09-06, 17:06
Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne
lolinka napisał/a:
( bez obrazy Nori ;p)
Green Day slucham, bo melodyjni sa, ale brakuje im porzadnego poweru ;p
Moje statystyki, http://www.lastfm.pl/user/Rzeznin/, pokazuja wyraznie, ze wole metal ;>
no i zgadzam sie z s3t0rem, GD w modzie nie jest, nie slychac duzo o nich, nie wiem jak w Polsce, ale w Niemczech dominuje hip hop
_________________ ex-norista
Ostatnio zmieniony przez Katharsis 2007-10-05, 13:53, w całości zmieniany 1 raz
a czytać uwaznie co ? Napisałam coś w stylu Green Day, czyli wszystkie zespoły miłe , lekkie i przyjemne grające niby rocka no ale tak naprawdę to ciepłe kluchy ;] Ja tu nikogo nie osądzam , bo to nie temat o GD , słuchajcie czego chcecie ( i chwała wam za to) no ale jak Nori słusznie zauwazył , niektórym znanym zespołom brakuje poweru i tego "czegoś" co sprawia ze dany zespoł jest niepowtarzalny. Ja osobiście słucham zespołow , które swoja kariere zaczynały w latach 70/80 - to wg mnie czas prawdziwych odkryć i fenomenów muzycznych, dlatego zespoły młodsze ode mnie słabo do mnie przemawiaja i pod względem muzycznym i tekstowym i całym wizerunkiem scenicznym. No , sa wyjątki np Wolfmother. http://www.youtube.com/watch?v=sKPPnGsdh0A
Wysłany: 2007-09-06, 20:11
Polecający: to mnie polecono forum a nie forum mnie!
Heavy umiera? Chyba tak bo teraz prawie każdy "metal" nie jest wystarczająco tróóó i musi słuchac death w wykonaniu "grugoreanalhatevomitoronatora" (dobra nazwa, bo długa, zapamiętanie wymaga skupienia i dlatego jest szansa, że spora liczba osób nie będzie go znac, plus dla nas bo możemy podbudowac swoje ego). Aha... takiego zespołu nie ma ;d
A pisząc całkiem poważnie to nie wyobrażam sobie mojej płytoteki bez kilku klasyków w stylistyce heavy. Mam tu na myśli oczywiście ten prawdziwy, z lat 80, wielki jak cycek Miss Podlasia, który klimatem i energią detronizuje na starcie dzisiejsze produkcje i zespoły. Co moi mili z Saxonem? Co z Diamond Head, Accept, Judas Priest, Samsonem? Epickim Savatage? Metal Church? Angel Steel? Wspaniałe zespoły, które mają coś więcej do zaoferowania niż dziwaczne stroje czy ratowanie księżniczek uwięzionych w zamkowych wieżach. Zespoły pokroju Hammerfalla, Rhapsody, Edguy (albo gaj) Gamma Ray (wg. Nergala Ramma Gay) czy opisywanego Manowara to dla mnie kaszana, której bliżej do gejopałera niż rasowego Heavy. Więcej w tym ideologii, przebierania się, cyrku niż szczerego grania.
Dla mnie kwintesencją heavy jest również Black Sabbath. Tak... tak, zaraz pewnie ludzie zaczną krzyczec, że to hard rock. Ale wystarczy włączyc "Heaven and Hell" i zobaczycie do czego bliżej Iommiemu i spółce. Zresztą wiele grup hard rockowych znakomicie odnajdowało się w tej stylistyce na przełomie lat 80 i 90. Chocby Thin Lizzy i ich "Thunder and Lightning" z 86. Moc i energia, płyta która do dzisiaj posiada spore grono fanów czy zespołów jak chocby Kreator czy Assassin, które nie kryją uwielbienia do tej płyty i z chęcią wykonują covery na swoich wydawnictwach. O amerykańskiej Tesli też warto wspomniec.
O Iron Maiden to nawet chyba nie ma sensu pisac. To giganci, którzy są na samym szczycie i w pełni sobie zasłużyli cięzka pracą na taką pozycję a nie inną. Pięc pierwszych wydawnictw + koncertówka "Live after death" to dla mnie podstawa niczym elementarz dla każdego fana gitarowego rzemiosła.
I czemu nitk nie zna takiego zespołu jak Mercyful Fate? Diamond tam pokazał pełną klasę. Masa wspaniałych riffów, utwory rozbudowane, monumentalny i znakomity wokal. A przede wszystkim klimat. Tak moi mili, pomimo całej ekstremalnej muzy z jaką się na codzień stykam dla mnie ten zespół z "Don't break the oath" oprócz Hell Awaits (wiadomo kogo... tak? ;d) i filozofią Burzuma to najbardziej klimatyczne krążki jakie kiedykolwiek powstały na tej planecie. I nie widze tu nic przestarzałego bo jak Diamond z zespołem brzmiał rewelacyjnie tak brzmi nadal po dziś dzień.
No i polskie grupy jak Turbo, Tsa, Kreon, Lord Vader... wspaniały kawał historii.
I nie rozumiem w ogóle stwierdzenia, że to przestarzały gatunek. Dobra muzyka się nie starzeje, tak jak stare Entombed czy Asphyx gniotą jaja w death metalu od dwudziestu lat tak niektórzy wykonawcy heavy do dzisiaj zadziwiają wigorem, energią i pasją jaka bije od ich starych wydawnictw.
Uwielbiam heavy metal słucham różnych podgatunków metalu, ale jest wiele zespołów których słucham od dawna, wcale nie uważam, że zamiera
Blak Sabbath, Running wild, Saxon, Iron M., Mercyful fate same legendy, ostatnio poznałam świetną grupę heavy metalową Blind Guardian. Słucham wszystkiego co jest dobre, nawet punk rocka, ale dla legend szacunek ammi będę miała.
Alice in Chains, i wiele innych...
_________________ Albowiem taki jest człowiek, jakie myśli w jego sercu
Popularność tego gatunku spadła, ale to nie znaczy, że zamiera (zawsze znajdą się ludzie, których to będzie ruszało- np. mnie dżdżdżdżdżdżdż hhhhyeeeee). Przykładem może być muzyka klasyczna. Jej popularność ma się różnie, ale trzyma się bardzo dobrze od setek lat.
Nie powinno się także oceniać gatunku jako całości. Wszystko zależy konkretnych muzyków, którzy w nim tworzą. W każdym nurcie można znaleźć odtwórców, którzy bazują na schematach i je łoją w każdym utworze bleeeeeeeeeeee
Niemniej wybór jest coraz mniejszy (więcej odtwórców niż twórców).
_________________ "Płynie czas, płynie czas, jak morza do oceanów do gwiazd'
Z Heavy to tylko Turbo, ale tez nie wszystko. Raczej omijam szerokim lukiem ten gatunek, fakt, ze jest on troche przestarzaly jak na dzisiejsze czasy, oczywiscie caly czas chodzi mi o nurt muzyki metalowej, a co do Manowaru, totalna kaszana (bez urazy dla fanow)
Muzyka i ten 'image' ee
Turbo to Heavy? dla mnie to ledwie jakis rock. Heavu jest niezle, ale wole Balc\Death Metal, podoba mi sie takze folk metal skandynawski.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum