Temat z dupy wyjęty, śmieszny autor chciał zaszokować - gówno z tego wyszło.
Weź się lepiej za temat Landser'a, nie Honoru, jeśli chcesz zrobić wrażenie,.
Aż 120 gumowych kul wystrzelili w stronę pseudokibiców policjanci ochraniający wczorajszy mecz Pogoni Lebork z Gryfem Słupsk. Rannych zostało pięciu policjantów.
Moim zdaniem piosenki honoru (niektóre) nie są złe tylko po prostu trzeba dobrze je posłuchać i kilka piosenek a nie jedną. Fakt obrażają inną rasę itd ale to nie wszystkie są takie. W niektórych to nawet nie ma nic o nienawiści do innych, tylko jest o miłości do ojczyzny itp. A jak sie słucha piosenek zespołu np Lady pank to jedna piosenka wam sie podoba a druga już nie to znaczy że już ich nie słuchacie?? Najpierw trzeba zrozumieć teksty żeby później krytykować.
co sie dziwisz, ze o faszyzmie i rasizmie skoro to nazistowskie kapele? akustycznie mi sie podoba ale nie to co probują człowiekowi przekazac.
To zależy od interpretacji... najczęściej o tego typu muzyce piszą ludzie którzy nie mają o niej najmniejszego pojęcia i to jest żenujące. Wszystkie kapele o różnym zabarwieniu narodowym wrzucane są do jednego worka o nazwie faszyzm i nazizm (najśmieszniejsze jest to że co niektórzy to nawet znaczeń tych słów nie znają a dostają histerii w każdym temacie gdzie mowa jest o muzyce narodowej czy nacjonalizmie). To tak jakby wyciągnąć gościa z imprezy techno i wrzucić go na koncert rockowy hehehehehe
I jeśli jakieś słowa krytyki to może konstruktywne i z jakimiś argumentami.
Ideologicznie tego typu kapele kompletnie mi nie podchodzą. Jednak nie oznacza to, że ich nie sprawdzałem. Sprawdzałem choćby po to, by móc wyrobić sobie zdanie na ich temat.
Muzycznie niektóre kawałki Konkwista 88 ma ładne (choć większość jest bardzo słaba). Teksty o wyższości białej rasy są dla mnie śmieszne. Honor pod żadnym względem mi się nie spodobał.
Na przykład Szwadron 97 nie ma nazistowskich czy rasistowskich tekstów, a mówi jedynie o patriotyzmie. Przynajmniej w tych utworach, które słyszałem. Takie teksty już nie rażą i nie wywołują śmiechu, więc do posłuchania są OK. Sporadycznie zdarza mi się ich słuchać mimo znacznej różnicy poglądów (nie jestem nacjonalistą).
_________________ Strong like the grass
Tall like a tree
Free like the wind
Eternally
Ideologicznie tego typu kapele kompletnie mi nie podchodzą. Jednak nie oznacza to, że ich nie sprawdzałem. Sprawdzałem choćby po to, by móc wyrobić sobie zdanie na ich temat.
Muzycznie niektóre kawałki Konkwista 88 ma ładne (choć większość jest bardzo słaba). Teksty o wyższości białej rasy są dla mnie śmieszne. Honor pod żadnym względem mi się nie spodobał.
Na przykład Szwadron 97 nie ma nazistowskich czy rasistowskich tekstów, a mówi jedynie o patriotyzmie. Przynajmniej w tych utworach, które słyszałem. Takie teksty już nie rażą i nie wywołują śmiechu, więc do posłuchania są OK. Sporadycznie zdarza mi się ich słuchać mimo znacznej różnicy poglądów.
Ciekawe czemu śmiechu nie wywołują teksty czarnoskórych raperów, którzy ciągle narzekają jak to czarny człowiek jest dyskryminowany i uciśniony.... z drugiej strony sposób przedstawiania białego człowieka jako zdrajcę albo nieudacznika a białe kobiety jako dziwki. W tego rodzaju muzyce nikomu to nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie co gorsza nawet niektórzy biali bezmózgowcy przejmują tę "retorykę". Przechodząc do sedna sprawy chciałem tu zauważyć, że "rasizm" jakby to niektórzy określili w muzyce narodowej jest niczym w porównaniu do tego co możemy usłyszeć z ich ust. No i ten etos gangstera - chociażby pod tym względem RAC jest lepszy.
Czarnego rapu (ani żadnego innego) w ogóle nie słucham i wcale nie pisałem, że tamte teksty są lepsze. Masz rację, że takie rzeczy jak nazywanie białych kobiet dziwkami, bo są białe można również uznać za rasistowskie.
_________________ Strong like the grass
Tall like a tree
Free like the wind
Eternally
z drugiej strony sposób przedstawiania białego człowieka jako zdrajcę albo nieudacznika a białe kobiety jako dziwki
Jak dla mnie takie postępowanie w rapie nie jest właściwe i w żaden sposób nie usprawiedliwia tekstów rasistowskich "u białych" jeśli w ogóle jest sens dzielić w ten sposób teksty muzyczne.
_________________ czasem jeszcze w nocy krzyczę, ale poza tym dobrze
z drugiej strony sposób przedstawiania białego człowieka jako zdrajcę albo nieudacznika a białe kobiety jako dziwki
Jak dla mnie takie postępowanie w rapie nie jest właściwe i w żaden sposób nie usprawiedliwia tekstów rasistowskich "u białych" jeśli w ogóle jest sens dzielić w ten sposób teksty muzyczne.
Nie na to chciałem zwrócić uwagę... chodzi mi o to z jaką wściekłością jest atakowana muzyka narodowa podczas gdy nie widać żadnych negatywnych komentarzy w stosunku do tekstów jakie można usłyszeć w rapie. Jeśli nie porusza się o wiele bardziej rasistowskich zachowań i muzyki ze strony czarnych to kwestii rasizmu na Europejskiej scenie narodowej w ogóle nie powinno się poruszać.
nie widać żadnych negatywnych komentarzy w stosunku do tekstów jakie można usłyszeć w rapie.
cóż, ja już się nauczyłem by nie ufać wszechogarniającym mediom i ich zdaniu; po prostu tak jest (co mi się nie podoba) a najważniejsze by w swoim środowisku myśleć i poruszać tę problematykę, by ludzie zwracali na to uwagę pomimo tego co jest im serwowane (bardzo dobrym podsumowaniem, ale dotyczącym mediów za komuny to Smoleń - Na chorobowym, piosenka o spikerze telewizyjnym)
Wracając do tematu jeśli ktoś jest sceptyczny to nie musi zaczynać od takich kawałków jak Honor - narodowy socjalizm (jak dla mnie jest świetny), wystarczy że posłucha Konkwisty88 takie kawałki jak "Honor i wierność" czy "Biały Honor, Biała Duma". I nie ma w nich żadnego rasizmu (chyba, że teraz rasizm to bycie dumnym z tego kim się jest).
chyba, że teraz rasizm to bycie dumnym z tego kim się jest).
Jeżeli duma ma wynikać z takiej rzeczy jaką jest kolor skóry, która w żaden sposób nie wpływa na zdolności człowieka i jego wartość, to z mojej perspektywy jest to rasizm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum