Mądrze prawi ta pani ;] polać!
Nad panią Katarzyną rozpływać się nie będę - wystarczy zajrzeć na mojego lasta, by stwierdzić, kto króluje na szczycie mojej top-listy, bez możliwości rychłego zdetronizowania ;]
Do listy polskich interesujących kobiecych wokali dopisałabym (kolejność przypadkowa): Korę Jackowską , Annę Marię Jopek, Renatę Przemyk, Marysię Peszek, Anję Orthodox, Dominikę Domczyk (świętej pamięci Post Regiment), może jeszcze Edytę Bartosiewicz, Justynę Steczkowską (byle nie z ostatniej miałkiej płyty) i Kayah.
lolinka napisał/a:
Kasia Kowalska na pal!
O to to ;p
Z zagramanicznych: Björk, Tori Amos, Anja Garbarek, PJ Harvey, Róisín Murphy, Lisa Gerrard, Lauryn Hill, Shirley Manson (Garbage). No. Jak mi się jeszcze jakaś niewiasta przypomni, to dopiszę.
_________________ Częściej patrzę się na wschód
Chłopiec z rysunkową teczką
Kęsy zimowego słońca
Chłopiec zjada łyżeczką
Co do Anji Orthodox się oczywiście zgodzę. Lisa Gerrard także, zarówno w solowym projekcie, jak i w Dead Can Dance, w którym niegdyś występowała.
Jeszcze zwrócę uwagę na Elisabeth Toriser z zespołów Daargard i Dominion III, której głos bardzo mi się podoba.
_________________ (...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.
oczywiście do swojej wypowiedzi powinnam dodać takie wokalistki jak: Edyta Bartosiewicz, Lisa Gerrard, Lauryn Hill, Shirley Manson - mam nadzieję, że już o żadnym wyjątkowym głosie nie zapomniałam
_________________ "Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!"
'Ooo, jak on mi strasznie pokaże!!! Ooo, jak ja okropnie zobaczę!!!' wszystko gra
Mi trudno nie zapomnieć, bo mógłbym podać jeszcze wiele przykładów. Dodam jeszcze Sonję Kraushofer z L'Âme Immortelle. Tutaj można posłuchać.
_________________ (...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.
Beyonce, Aguilera (w sumie uważam, że nie docenia się ich tak jak na to zasłużyły, bo mają świetne głosy, a często pisze się o nich jakby były tylko pustymi lalkami cóż, docenimy je za 30lat może jak będą stare i pomarszczone )
a dalej: Kasia Nosowska, Kasia Kowalska (bardziej za piosenki niż za głos jako taki ), Annę Marię Jopek też lubię, ale do jej głosu jakoś nie umiem się przekonać, zbyt łagodny a ja lubię jak ktoś 'daje' porządnego kopa
Edyta Bartosiewicz i Kayah zaliczyłabym jeszcze do świetnych polskich artystek
_________________ "wierzę w Ciebie boś Ty wierna, wszechmocna i miłosierna xD" .....
Wysłany: 2008-03-20, 11:49
Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne
MissIndependent napisał/a:
Beyonce, Aguilera (w sumie uważam, że nie docenia się ich tak jak na to zasłużyły, bo mają świetne głosy, a często pisze się o nich jakby były tylko pustymi lalkami cóż, docenimy je za 30lat może jak będą stare i pomarszczone )
Tak się promują, a ocenia się to... co się ma do oceny.
skoro tak, to czemu nie wymieniłaś chociażby wokalu Chylińskiej, ta to daje kopa, ma mocny, potężny głos, niezbyt wiele wokalistek umie w ten sposób, co ona zaśpiewać^^
_________________ "Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!"
'Ooo, jak on mi strasznie pokaże!!! Ooo, jak ja okropnie zobaczę!!!' wszystko gra
skoro tak, to czemu nie wymieniłaś chociażby wokalu Chylińskiej
bo o niej zapomniałam wybaczcie, dopiero się budzę przy kawie....
Nori napisał/a:
Tak się promują, a ocenia się to... co się ma do oceny.
to, że są całkiem ładne i tym to wykorzystują nie znaczy, że powinniśmy przemilczeć to, że jednak mają głos i talent. może nie zauważyłeś, ale na samej 'promocji' długo się nie utrzymasz w tej branży.... tak, jak mówiłam: docenimy nowszych artystów dopiero za wiele wiele lat...
oh, zapomniałam jeszcze o Maryli
_________________ "wierzę w Ciebie boś Ty wierna, wszechmocna i miłosierna xD" .....
Ogólnie nie lubię damskiego wokalu, chyba jedyny który mi nie przeszkadza to Chylińskiej, ale tez jej nie słucham sama z siebie i nie mam jej utworów, chodź chyba by było trzeba to zmienić.
Jak mówi tytuł piosenki "w imieniu dam " śpiewa Kasia Nosowska, ponadto Renata Przemyk, Maria Peszek, Ewa Demarczyk, Agnieszka Chylińska... to tak po polsku:D
jej... przeciez jeszcze Ostrowska! Toż to klasyka!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum