ForumNasze.Net Strona Główna

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

ogame

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

charon  

Wysłany: 2008-05-03, 19:42   
   Polecający: Colorblind

Nori, od Ciebie spodziewałem się bardziej sensownych tematów. Ten równie dobrze można by zapisać jako "który zespół jest najbardziej tróó". Śmierdzi na kilometr przepychankami i prowokacją i musisz być bardzo naiwny oczekując sensownej odpowiedzi. Nie będę się rozpisywał dlaczego, bo Colorblind to już nieźle ujęła.

Nori napisał/a:
Jaka jest Twoim grupa reprezentatywna dla metalu?

Te pytanie ma już jakiś sens i można odpowiedzieć. Podobnie jak większość ludzi powyżej, zaproponowałbym coś z klasyki gatunku.
Eternally

last.fm

morfina 

Wysłany: 2008-05-03, 19:42   

Cytat:
ciekawe stwierdzilam tylko ze te kapele, te konkretne plyty bo do tego sie odnosilam warto przesluchac i poznac
Ponieważ? Wymagasz ode mnie argumentów, a sama nie przedstawiłaś żadnego. O ironio.
Wszystkie przez Ciebie wymienione wydały po kilka przyzwoitych płyt i na tym koniec, zmieniły styl grania, nie ma nad czym się rozwodzić. Idąc gatunkami - cztery pierwsze albumy sepultury nawet nie umywają się do debiutu Slayera; Samael mógł lizać stopy swoim rodakom z Celtic Frost; których fakt faktem nie można jednoznacznie skojarzyć z black metalem, co na tamte czasy nie powinno nikogo dziwić; wreszcie Tiamat; który z marnego okresu zapoczątkowanego Treblinkę, na debiucie postanowił pójść bardziej w stronę deathu, w czym raz zostawili za dużo ze starego grania, dwa wyszło im to wystarczająco bezjajecznie aby zaczęli stopniowo przechodzić do lżejszego grania w przyszłości (co w sumie im się opłaciło). Wystarczy posłuchać elementarnych szwedzkich kapeli death metalowych - Entombed, Unleashed, Grave, Dismember, Carnage, Necrophobic i masa innych, nawet taki Therion w death'owych klimatach lepiej się sprawował.

Cytat:
Powieście mnie, wypatroszcie, ale Nevermore również mi pasuje do tego tematu.
Nie no luz, nic do nich nie mam, poza tym, że to stosunkowo młoda kapela.
Cytat:
Czy chcecie podziału na główne podgatunki?
Niekoniecznie podgatunki, ale jeżeli nie wkleisz tego z wikipedii to z miłą chęcią, proszę.
Swoją drogą dziwię się, że nikt np. o takim Motörhead nie wspomniał; bo to wg mnie najbardziej "metalowa" kapela, jeżeli ktoś wie o czym mowa.

Nori  

Wysłany: 2008-05-03, 20:42   
   Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne

Dyskutanci! W zaktualizowanym pierwszym poście tego tematu poszczególne gatunki metalu pozostały podzielone. Proszę o wypełnienie.

Moja lista:

Black: Marduk. Za popularność od wielu lat i muzykę na wysokim poziomie.
Death: Cannibal Corpse. Osobiście nie przepadam za nimi aż tak bardzo, ale ten zespół to legenda sama w sobie. Cannibal Corpse są najbardziej znanym zespołem death metalowym... i w przeciwieństwie do black metalowego Dimmu Borgir grają porządnie.
Doom: /
Electronic/Industrial: /
Folk/Viking: Finntroll
Gothic: /
Heavy: Iron Maiden
Orchestral/Symphonic: /
Power: /
Progressive/Math: oczywiście Meshuggah ;)
Speed/Thrash: Slayer. Metallica osłabła, a Megadeth jest za grzeczny... poza tym Slayer ma lepsze notowania ;p

/ = nie znam na tyle gatunku, żeby wyrazić moje zdanie
Reality fragmented in beliefs

http://www.lastfm.pl/user/Infocalypse/

morfina 

Wysłany: 2008-05-03, 21:35   

Tzn. może byśmy zmienili temat; na jakie wg nas są najlepsze albo które najbardziej lubicie, bo z tą metalowością to trochę przesada; jeżeli chodzi o moją listę; to też można by jeszcze bardziej to podzielić.

Black - z pierwszej fali Venom i Celtic Frost; druga - Mayhem; miast Marduka Dissection; i oczywiście coś z ukochanej Finlandii - Impaled Nazarene. Sporo mało znanych kapeli; których nie będę wymieniał, skoro i tak nikt nie skojarzy. Proponuję podział wedle scen państwowych.
Death - Possessed; Death, Carcass, Morbid Angel, Obituary, Deicide, Sathanas, God Dethroned; w/w szwedzkie; i cały szereg technicznych kapeli (j/w głębszy podział potrzebny)
Folk/Viking - ... Myrkgrav, Taunusheim; kiedyś lubiłem Amon Amarth (znowu ten podział też niespecjalnie mnie cieszy; można tu władować kapele death i black metalowe...)
Gothic - Type O Negative za Bloody Kisses; Celtic Frost za znany album; Poisonblack za ostatni z Laihiala na wokalu (znowuż Sentenced z L. przy gałce); Virgin Black za całokształt i to tyle bo bardziej deathrock i goth mnie interesuje.
Heavy - Motörhead; Helloween, Judas Priest; Metal Church, W.A.S.P. z PL TSA, Turbo, KAT
Orkiestra/symfonika - bezapelacyjnie Virgin Black
Power - Helloween, Blind Guardian, Running Wild (pomijając wymienione - nie znoszę power metalu... )
Progressive - nie będę wymieniał, bo są dziesiątki, które grają progresywnie, acz do tego "gatunku" nie należą;
Math - n/d
Speed - to co w power; plus motorhead; venom;
Thrash - ... konkretne państwo; tematyka, okres czasu? Za bardzo bliski; aby tak spłycać...

Wyróżnienie dla Necrodeath, a trudno mi ich przypisać do jednego gatunku.
Cytat:
Slayer. Metallica osłabła
Slayer też osłabł... może nie do tego stopnia, ale i owszem. Takie drobne pytanie; czy znasz tylko te 3 kapele; że tak Twój wybór się ogranicza? :>

Nori  

Wysłany: 2008-05-03, 22:48   
   Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne

morfina napisał/a:
Slayer też osłabł... może nie do tego stopnia, ale i owszem. Takie drobne pytanie; czy znasz tylko te 3 kapele; że tak Twój wybór się ogranicza?
Te trzy to te najbardziej znane. Osobiście słucham tylko tych trzech, chociaż znam więcej - tak to jest, jak sie nie może muzyki ściągać z internetu, a kieszonkowe nie wystarcza na kupno wszystkich życzonych płyt ;p

morfina napisał/a:
jeżeli chodzi o moją listę; to też można by jeszcze bardziej to podzielić.

Ja listę zaczerpnąłem z http://www.metal-archives.com/browseG.php
może poznasz kilka ciekawych grup dzięki tej stronie ;)
Reality fragmented in beliefs

http://www.lastfm.pl/user/Infocalypse/

morfina 

Wysłany: 2008-05-03, 23:57   

pardon; już chciałem o industrial się pytać; a nie zauważyłem elektroniki...

mały update:
Industrial: Naturalnie Ministry i Godflesh, z bardziej ekstramalnej półki Berzerker;

Co do metal archives; doskonale znam tę witrynę; jednak do szperania jako takiego bardziej nadaje się last.fm;

Co do kieszonkowego i ściągania z netu - przecież możesz słuchać rozgłośni radiowych, możesz pobierać darmowe mp3 i słuchać muzyki na oficjalnych stronach kapeli (tudzież na myspace lub last.fm; dodatkowo, tak ode mnie, polecam darmowego zina ancient ceremonies, którego możesz pobrać wraz z płytą cd, składanką wielu kapeli; wpisz w google). Co do popularności - jak już zabrakło Anthraxa; razem z wymienionymi tworzyli wielką czwórkę; poza tym trudno mi uwierzyć, żeby ktoś kto słucha muzyki metalowej nie znał takich kapeli jak Kreator, Exodus, Sodom, Destruction, Overkill, Testament czy Onslaught, które grają do dzisiaj. A przecież to dopiero wierzchołek góry lodowej.

Ad_Absurdum 

Wysłany: 2008-05-04, 08:26   

Black: - Emperor
Death: - Vital Remains
Doom: - Candlemass
Electronic/Industrial: - Kovenant
Folk/Viking: - Borknagar
Gothic: nie slucham z wiadomych przyczyn ;)
Heavy: nie slucham z wiadomych przyczyn ;)
Orchestral/Symphonic: Anorexia Nervosa
Power: Pantera
Progressive/Math: Meshuggah
Speed/Thrash: Slayer

Dorzuce swoje 5 gr do dyskusji - wg mnie muzyka Metalowa powinna być ekstremalna, agresywna, brutalna, bezkompromisowa. Nie każdy "odłam" muzyki metalowej znajduje swoje odzwierciedlenie w tych 4 hasłach - jedynie Black/Death/Thrash pozostaja nieskazitelnie "czarne" :)

Pamietajmy, że Metal to Muzyka, Wokal, Teksty :cwaniak:

lolinka  

Wysłany: 2008-05-12, 22:45   

morfina napisał/a:
że nikt np. o takim Motörhead nie wspomniał; bo to wg mnie najbardziej "metalowa" kapela, jeżeli ktoś wie o czym mowa.

to jest czysty rock 'n roll !! ;p and sex and drugs ... ;p

Black: Burzum
Death: Morbid Angel, Death,
Doom: Anathema , Katatonia
Electronic/Industrial: Ulver
Folk/Viking: - Korpiklaani , Bathory, Otyg, Fintroll
Gothic: Paradise Lost, Type O Negative
Heavy: Iron Maiden, Judas Priest, AC/DC, Motorhead, Black Sabbath, TSA, KAT dlugo by wymieniac ;p
Orchestral/Symphonic: dawny Nightwish ;p
Power: Iced Earth
Progressive/Math: Green Carnation
Speed/Thrash: Pantera, Overkill, Sepultura , Slayer, Testament

borowy 

Wysłany: 2008-05-23, 01:13   

a ja lubię krajowe granie i:
Progressive/Math: NYIA, Kobong, Neuma, Riverside
Gothic: Illuminandi, stare Artrosis, Via Nocturna
Electronic/Industrial: Thy Disease, Agresiva69, Jesus Christer Suicide
Death: Trauma
Folk/Viking: Żywiołak

Tak 

Wysłany: 2008-06-24, 18:18   

morfina napisał/a:
trudno mi uwierzyć, żeby ktoś kto słucha muzyki metalowej nie znał takich kapeli jak Kreator, Exodus, Sodom, Destruction, Overkill, Testament czy Onslaught, które grają do dzisiaj.
Tankard człowieku, Tankard. Jedna z niewielu kapel, których kazda kolejna płyta jest lepsza od poprzedniczki.

borowy napisał/a:
Trauma
Piwo masz za to.

morfina napisał/a:
Sporo mało znanych kapeli; których nie będę wymieniał, skoro i tak nikt nie skojarzy.
A jednak dawaj. Jeśli nie odstają za bardzo popularnością od takiego Mordhell czy innej Mgły, to jednak parę osób powinno skojarzyć.

Z deathu wymieniłbym jeszcze Pungent Stench, bo to zajebista muza jest, no i Akercocke (w swym zeschizowaniu (przeklinac nie można, dlatego dziwnie to słowo tu brzmi) to jednak znacznie bardziej death niz black, przynajmniej obecnie).

Odpowiedz do tematu