Wysłany: 2007-11-15, 11:51 Nightwish Polecający: bierdonka
Tak mnie natchnęło coś do stworzenia tego tematu i poruszenia dosyć ciekawej moim zdaniem kwestii zmiany wokalistki. jestem ciekawa waszych opinii i ogolnej oceny tego zespołu.
Ale na początek dla niezaznajomionych z tematem :
Nightwish – fińska grupa muzyczna założona w 1996. Ich muzyka składa się z połączenia ostrych gitarowych riffów, wyraźnego dźwięku klawiszów oraz kobiecego głosu Tarji Turunen (pierwsze 5 płyt) a następnie Anette Olzon. Muzykę graną przez zespół definiuje się jako połączenie symfonicznego metalu, power metalu oraz opery (opera metalu). Grupę cechują poetyckie teksty utworów nawiązujące m.in. do astrologii, świata astralnego i fantasy, w większości napisane przez instrumentalistę zespołu Tuomasa Holopainena.
a tu nowy skład
Dyskografia :
First Demo • Angels Fall First • Oceanborn • Wishmaster • Over the Hills and Far Away • Century Child • Once • Dark Passion Play
A teraz odnośnie wokalistek ... jak dla mnie Tarja to jeden z najlepszych głosów , tak charakterystycznych i ciekawych , to ona wniosła w ten zespoł ten wyjątkowy klimat operowy a jednoczesnie nie banalny i nie raz dający kopa jak nie jedna heavymetalowa grupa ;p Jak dla mnie zespoł Nightwish rozpadł sie wraz z odejściem Tarji , a na pewno uleciało z niego to co mi sie zawsze podobało i pewnie nie tylko mnie , czyli niepowtarzalny klimat. Nowa wokalistka jest dobra , ma ciekawa barwe ale sądze ze nie w tym zespole ;p Jest wg mnie zbyt popowa , choc spiewa niezle.
Moznaby sie czepiac ze zespoł powinien sie zmieniac i nie stac w miejscu , no ale nie wiem czy to dobry kierunek zmian.
nie powiem, żeby to był mój klimat, ale znam kilka kawałków (w tym ten nowy, z nową wokalistką). szczerze mówiąc, wolałam ten gotycki nastrój jaki był "za Tarji", bo głos tej nowej brzmi trochę zbyt popowo jak dla mnie teraz nie rozróżniłabym Nightwisha od jakiegokolwiek innego rockowo-metalowego zespołu.
_________________ "wierzę w Ciebie boś Ty wierna, wszechmocna i miłosierna xD" .....
Wysłany: 2007-11-15, 14:55
Polecający: baba jaga ;P
MissIndependent napisał/a:
teraz nie rozróżniłabym Nightwisha od jakiegokolwiek innego rockowo-metalowego zespołu.
o to to ;/
zmiana wokalistki w ich przypadku to zabojstwo dla zespolu. Jak chceli mogli nazwe zmienic, bo teraz to ma tyle wspolnego z Nightwishem co ja z disco polo ... czyli nic ;p
jakos nigdy nie przepadalam specjalnie za tym zespolem, ale nie da sie nie kochac tego glosu, umowmy sie to jest najlepszy glos w tych klimatach ^^
Tak się zawsze dzieje, jak zespół zmienia wokalistkę.
Raczej im chodziło, żeby tym razem odnieść się do wszytskich więc zrobili z siebei pseudo.
Tylko boli, ze ja Nighwisha słuchałam przez bardzo długi czas,a tutaj taka przykra niespodzianka..
Przez niedługi okres dość namiętnie ich słuchałem. To był jeden z tych zespołów, od których zaczynałem przygodę z metalem. Teraz w ogóle mi się ich muzyka nie podoba. Może kilka utworów, nic więcej. Widać mój gust muzyczny uległ dalszym zmianom.
_________________ Strong like the grass
Tall like a tree
Free like the wind
Eternally
Czasem słucham Nightwish, może nie szaleję za nimi, ale od czasu do czasu włączę. Fakt, głos Tarji to było coś, co ich odróżniało - od razu wiedziało się, że to właśnie ten, a nie inny zespół. Gdy pierwszy raz usłyszałam w radiu nową piosenkę z nową wokalistką, to już miałam problem z odróżnieniem ich od innych zespołów grających podobną muzykę. Ale nie będę tak surowa w ocenie jak pozostali - nadal da się ich posłuchać. Nigdy nie bedzie "tak jak kiedyś", ale to czy się podoba czy nie, to już indywidualne podejście. W końcu zawsze znajdą się i tacy, co stwierdzą, że Nightwish skończył się na "Kill'em all" ;]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum