Tym razem temat nie będzie związany z jakimś konkretnym gatunkiem muzyki. Chodzi o to, byście się z resztą forum podzielili swoimi najnowszymi odkryciami muzycznymi. Jeśli jesteście po pierwszym (lub drugim) odsłuchaniu czegoś, co się wam bardzo spodobało, napiszcie.
Oprócz zespołu i ewentualnych tytułów dobrze by było dodać przynajmniej jedno zdanie komentarza na ich temat.
Jeśli chodzi o mnie, to:
Skyclad - aż dziw bierze, że dopiero teraz ich poznałem. Co prawna przeczytałem o tej kapeli już dość dawno temu, ale nie mogłem nic dorwać i zapomniałem. Dzięki Sol (z którą mam na last.fm zgodność "fatalnie") udało mi się to w końcu i bardzo mi się podoba. Zespół uważany jest za prekursorów folk metalu.
Sentenced - pogrzebałem tym razem w profilu Colorblind i znalazłem zespół, którego nazwa brzmiała znajomo, ale muzyki nie miałem wcale. Nie było trudno się dobrać do całej dyskografii i przesłuchać. Również polecam. Styl najbardziej przypomina doom metal.
Deathspell Omega - tym razem black metal. Bardzo interesujący: chwilami agresywny, chwilami spokojny. Znalazłem na last.fm w profilu jakiegoś nieznanego gościa, miał ich na 1 miejscu.
Unheilig - niemiecka kapela grająca coś, co określają nako "neue deutsche haerte" (pewnie coś pokręciłem przy pisowni). Nie słucham takiej muzyki zbyt wiele, ale od czasu do czasu...
A co wy ostatnio odkryliście?
_________________ Strong like the grass
Tall like a tree
Free like the wind
Eternally
Wysłany: 2008-03-19, 20:05
Polecający: google it!
hmm...no wlasciwie to codziennie cos nowego sie znajdzie ale jak ktos lubi mroczne klimaty to polecam Kammarheit , moim zdaniem ciekawy projekt i interesujaca oprawa graficzna
Jak można nie pokochać tej kapeli? Grają porządną, spokojną muzykę. Znam niestety tylko ich dwa utwory... mimo to już jestem oczarowany grupą. Grupa gra neofolk.
Jeśli chodzi o moje najnowsze odkrycia to przede wszystkim Diary of Dreams, a wszystko zaczęło się niewinnie od przesłuchania piosenki o takim samym tytule, jak mój nick, a teraz szaleję zarówno za samą piosenką "Colorblind", jak i za zespołem.
Następnie The Moon and the Nightspirit, przesłuchałam dwie płyty, które mnie totalnie urzekły ;]
_________________ 'jesteśmy jak bratki pośród pola chwastów'
'Jeśli masz do siebie zaufanie i wierzysz w swe marzenia i podążasz za swoją gwiazdą...
...to i tak pobiją Cię ludzie, którzy ciężko pracują, uczą się i nie leniuchują. Do widzenia.'
Podobnie jak kolezanki i kolegi - The Moon And The Nightspirit - świetne dzwięki, ambitna muzyka , dobry wokal i ogolna aranżacja bardzo mi przypadła do gustu.
A już całkowicie do gustu mi przypadło Hagalaz' Runedance - projekt Andrei Haugen , która inspiruje sie kultura poganską , czego wpływy mozna usłyszeć i niemalże poczuć.
a wszystko to dzięki charonowi - dzieki Ci składamy :DDD
http://www.myspace.com/tonearminst "instrumentalne" (nie wiem jakiego określenia użyć) d'n'b, koleś z Rosji, bardzo przyjemna muzyczka, niestety są tylko 4 utwory
A ja ostatnio rozkminiam kilka albumów T.I.'a... Doszedłem do wniosku, że gdy bliżej mu się przyjrzeć to całkiem ciekawa osobowość (czytaj OG )... No i kawałki ma na prawdę niezłe....
_________________ Tuck in your chain put your watch in your pocket
Here come the Braveheart straight out the projects
We live the life where the blood spills
Same thing that get you cats nigga, get you killed
Komety
Dla wielu na tym forum bardzo znana grupa, a dla mnie nowość, bo nie moje klimaty. Poznałem, bo kolega chciał mi nagrać, ale program mu się wywalił. na szczęście m.in. dzięki Colorblind mam 2 albumy. Bardzo przyjemne granie. Warto czasem badać nieznane muzyczne terytoria.
Tall like a tree
Free like the wind
Eternally
Clann Zú w swojej muzyce łączy różne style, takie jak rock, folk, jazz i elementy muzyki klasycznej. Ich utwory cechują się spontanicznością, świeżością i energią. Słychać w nich wyraźne nawiązanie do irlandzkich korzeni Declana.
Oczarowało mnie to po prostu. Na konstruktywny komentarz mnie nie stać, bo brak mi słów po prostu. A płyty Rua nie mogę przestać słuchać.
_________________ Be kind to me, or treat me mean.
I'll make the most of it, I'm an extraordinary machine
Partia
Trudno się dziwić, jeśli polubiłem Komety. Zespoły brzmią bardzo podobnie i jeśli jeden się spodobał, to drugi także.
Placebo
Zespół w trakcie badania twórczości. Słyszałem już dawno parę ich kawałków, ale wtedy nie zdecydowałem się na bliższe zbadanie. Niektóre mają niezłe. Nie zapoznałem się jeszcze z całą dyskografią, ale "Sleeping with ghosts" oraz "Without you I'm nothing" jak dotąd najbardziej przypadły do gustu. "Meds" jest jakby trochę słabszy, nudniejszy.
Bardzo charakterystyczny wokal, który mi się podoba.
Tall like a tree
Free like the wind
Eternally
Własciwie odkryty dzięki Colorblind. To było zaskoczenie ; ] Muzyka bardzo... emocyjna. Moja taka. Trafiło mnie nieźle, przez dłuższy czas słuchałam bez przerwy. A i teraz Sleeping with a ghost jest jedną z moich ulubionych płyt.
_________________ Be kind to me, or treat me mean.
I'll make the most of it, I'm an extraordinary machine
o tym Skyclad się nasłuchałam i chyba ruszę posłuchać tego trochę
ostatnio odkryłam Marysię Peszek (wczas, wiem, ale jakoś nie miałam konkatku z tego typu muzyką).
już jakiś czas temu z wielkim zdziwieniem odkryłam, że jestem fanką Michaela Jacksona.
i parę tygodni temu zakochałam się w muzyce z musicalu "Hair"....
a co do przypadkowych odkryć, to szukałam kiedyś na eMule jakichś utworów baletowych (juz sama nie wiem po kiego...;)) i wpisałam w wyszukiwarce "Balet". Tym sposobem ściągnęłam piosenkę zespołu "Akurat" o tymże tytule. Zakochałam się w nich, a do tej piosenki mam wielki sentyment
Jóga napisał/a:
Karczoch napisał/a:
Marysię Peszek
Miastomania świetna płyta ^^
o taaaaak z tym się zgodzę
kiedy pierwszy raz słuchałam "Mam kota" to musiałam wyłączyć, bo mnie przy tym mruczeniu szlag trafiał. Ale teraz mruczę razem z piosenką ^^
Mimo tego, że niezbyt przepadam za polskim hip hopem obecnie słucham ustawicznie mixtape'u Gurala wyprodukowanego przez Matheo... Tłusty rap....
_________________ Tuck in your chain put your watch in your pocket
Here come the Braveheart straight out the projects
We live the life where the blood spills
Same thing that get you cats nigga, get you killed
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum