• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

darmowe blogi

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

saferłel  

Wysłany: 2006-10-01, 12:00   R.E.M
   Polecający: Dzięki sobie :)

R.E.M powstał w 1980 roku w miasteczku Athens. Skład:

Peter Buck gitara, mandolina
Mike Mills gitara basowa śpiew, chórki
Michael Stipe śpiew
Bill Berry perkusja odszedł w 1997
Był to zespół, który zbudował pomost pomiędzy punk rockiem, a rockiem alternatywnym.
Pierwsze lata grupa poświęcała intensywnemu koncertowaniu i wydawała prawie co rok nowy album. Pierwszym ważnym utworem w ich karierze był wyadany w 1981 roku singiel Radio Free Europe, który zyskał popularność wśród młodzieży akademickiej i nie tylko...Pierwszy album - Murmur utrzymany w dość ponurym klimacie jak zresztą cała połowa lat 80 w wykonaniu R.E.M, pierwszym bardzo ważnym dziełem był album Document zawierający szlagiery: It's The End Of The World...oraz The One I Love, potem przyszedł pierwszy naprawdę komercyjny sukces, album Green, który jednak dla samych muzyków nie jest albumem idealnym i sami przyznają że z niego właśnie pochodzi ich ,,najgłupszy'' utwór - Stand (mimo tego spory przebój jak na ironię)
Jednak świat (w tym Polska) poznał R.E.M tak naprawdę w roku 1991 za sprawą kultowego albumu Out Of Time na którym min znalazły się takie przeboje jak Radio Song, Shine happy People a przedewszystkim utwór Losing My Religion, który został uznany za jeden z najlepszych utworów w historii muzyki przez czasopisma Q czy Roling Stone...Po sukcesie albumu OOT nadspodiewanie szybko ukazał się album Automatic For The People i choć został stworzony w odstępie kilkunastu miesięcy i były obawy że może się ,,nie udać'' (na OOT czekano 3 lata!) to jednak album ten stał się chyba najważniejszym dziełem R.E.M w historii...
Następne albumy R.E.M zaczęły podążać w kierunku mocniejszej muzyki rockowej czego doskonałym przykładem jest ,,drapieżny'' Monster z 1994, który nie miał prawa przyćmić AFTP, lecz również okazał się strzałem w 10.
New Adventures In Hi-Fi (uznawane za najlepszy album R.E.M według mniej komercyjnych źródeł..i przez samych fanów) wydany w 1996, co ciekawe powstał w całości podczas trasy koncertowej albumu Montr, muzycy w wolnych chwilach pisali i grali nowe utwory, dzięki temu NAIHF powstał w miare szybko i stał się jednocześnie najdłuższym ich albumem w historii...
W 1997 zespół opuścił Bill Berry, lecz kazał obiecać że zespół się przez to nie rozpadnie - inaczej zostaje! Odejście Billego było wielkim szokiem i sesja nagraniowa do nowej płyty (UP - 1998) szła bardzo kiepsko, do tego stopnia że zespół musiał skasować większość materiału i nagrywać po raz kolejny, mimo tego album wyszedł dwa lata po New Advetures...
Up był bardzo nietypowym albumem, bardzo elektronicznym jak na R.E.M, piosenki były wiciszone i smutne (oczywiście nie wszystkie), płyta była napewno najsłabsza od połowy lat 80, odejście członka zespołu napewno nie pomogło...Mimo tego z tego właśnie albumu pochodzi jedna z najpiękniejszych piosenek - Daysleeper z przepięknie wykonaną partią wokalną i podkładem akustycznej gitary. Do tego na singlu pojawił bardzo instrumentalny utwór At My Most Beautiful oraz szybki i energiczny Lotus - a więc było spore zróżnicowanie. Na dokładkę dodam jeszcze Walk Unafraid, genialny podczas koncertów.
Reveal wydany w 2001 ukazał oblicze R.E.M-u jako zespołu bardziej komercyjnego, który mimo to nie przepuścił nic ze swojej dawnej magii. Reveal jest kolejnym świetnym dziełem zespołu, który promowany super przebojami: Imitation Of Life i All The Way To Reno zyskał spory rozgłos...
Najnowszym albumem zespołu jest pochodzący z 2004 roku - Around The Sun, utrzymany trochę w stylu poprzednika. Promowany przez przepiękny kawałek Leaving New York

To bardzo krótka historia R.E.M jaką ułożyłem i brakuje w niej napewno mnóstwa informacji, ale mam nadzieję że jakoś ją wam przybliżyłem i każdy kto lubi rock pokocha ten zespół. A tu znajdziecie fantastycznie przygotowaną obszerną biografie z mnóstwem ciekawostek i wiadomości - cudo! - http://www.remison.com/bi...aphy.php?page=1
R.E.M w tym roku zajął 9 miejsce w konkursie na najlepszy rockowy zespół USA.

PS - nowy album w 2007, najpóźniej na Jesień
Album: Fundamnetal
Piosenka: ----------
--------------------------------------
Are you gonna go to the Sodom and Gomorrah show?

xdREdx  

Wysłany: 2006-10-03, 13:45   

bardzo bardzo bardzo bardzo fajnie :P :D
Ostatnio zmieniony przez xdREdx 2006-10-03, 17:56, w całości zmieniany 1 raz  

saferłel  

Wysłany: 2006-10-03, 14:45   
   Polecający: Dzięki sobie :)

Rozwiń to :D bo jest mniej niż 5 słów i spadną na ciebie kary piekielne :D
Album: Fundamnetal
Piosenka: ----------
--------------------------------------
Are you gonna go to the Sodom and Gomorrah show?

uluklubowicz  

Wysłany: 2006-10-08, 13:34   

Lubię ich utwór "Losing my religion" i "Immitation of life" :D
:) a tak po za tym to rzadko ich słucham

Psycho Krusher  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2006-10-08, 13:43   

Nie za bardzo za nimi przepadam, ale dwoma utworami na zawsze zyskali moją sympatię: "Shiny Happy People" i "Lotus". Zwłaszcza ten drugi to cudo....

Sexi fotki mojej siostry

Odpowiedz do tematu