Dr. Cycos - uwielbiam [wcześniejsza formacja Anali, ze słynnym Iwanem], jeszcze podwórkowi chuligani, no vespa oczywiscie, ale zmż niespecjalnie lubie, tylko 'dlaczego' i 'kwiatek' ;p jeszcze Skarpeta jest nawet, nawet czy tam skauci ;p.
Przyznaję to z żalem, ale nowa płyta Skampararas ("Street ska") potężnie mnie rozczarowała. Liczyłam, że będzie to krążek idący w kierunku "Jedności i zwycięstwa" - a więc radosny, skoczny, żwawy, bez udawania, że umieją pisać ambitne teksty (nie oszukujmy się, nie umieją ;p). A tymczasem poza kilkoma rzeczywiście dziarskimi kawałkami płyta jest... niemrawa. Muzycznie stracili wiele pary i jakiejś takiej młodzieńczej świeżości. I damski wokal do wymiany, bo nawet moje głuche ucho słyszy, jak fałszuje i zwyczajnie nie daje rady.
Żeby nie było, że tylko marudzę, pozachwycam się jednak zespołem Persiana Jones - włoska grupa, grająca bardzo miły dla ucha, energiczny ska punk. Powinno spodobać się tym, którzy gustują w Ska-P, bo brzmią trochę podobnie. Mniam!
Prague Ska Conspiracy - całkiem niedawno, bo parę dni temu dopiero odkryłam ten zespół, i od razu mnie ujął totalnie, w szczególności na pochwalenie zasłużył damski wokal, wesołe podrygiwanie ;D polecam.
Na wielki plus zasłużył także zespół Vespa z płytą "Potwór", pozytywnie mnie zaskoczył piosenkami, tekstami, muzyką no i coverem piosenki Partii - jestem zachwycona. Ta różnorodność, którą mogę na tej płycie znaleźć mnie przekonała do tego zespołu całkowicie.
_________________ 'jesteśmy jak bratki pośród pola chwastów'
'Wszystko przebiega zgodnie z moim planem. Jestem bezwzględnie inteligentny!'
"Kieszonkowiec Darek" w wykonaniu Vespy znalazł się też na składance "Tribute to Partia", myślałam, że to znasz ;]
A mnie chyba do końca życia przyjdzie prać skarpetki bro w podzięce za poszerzanie moich horyzontów muzycznych ;p
Z ostatnich zdobyczy:
Los Caparos - ska w wydaniu rosyjskim, choć z Tel Avivu ;] Całkiem zgrabnie łączą ska, reggae, dub i parę innych stylów, tworząc miłą dla ucha, skoczną mieszankę. Parę kawałków do posłuchania tu (ja polecam "CCCP").
The Hotknives - zachwyt nieco mniejszy, ale też warte polecenia. Trochę ska, trochę reggae, przyjemnie kolebie. Można posłuchać tu.
"Kieszonkowiec Darek" w wykonaniu Vespy znalazł się też na składance "Tribute to Partia", myślałam, że to znasz ;]
przyznaje się bez bicia, składankę parę razy słuchałam, ale nie zwracałam uwagi na to, kto jaką piosenkę zaśpiewał - płyta się podobała, bo miała w sobie Partię, taki po prostu ze mnie laik vespsowy ;p
sis napisał/a:
A mnie chyba do końca życia przyjdzie prać skarpetki bro w podzięce za poszerzanie moich horyzontów muzycznych ;p
hmm, ja muszę też coś dla niego uczynić, wszak dzięki niemu mogę słuchać tych perełek muzycznych - może ja zacznę poszerzać jego horyzonty muzyczne?
taaa, Ska ;p to ta muzyka weselna chyba najpopularniejszy zespoł to Vespa ?? Moj kolega ciegle mi tym truje nie powiem na poczatku byłam do tego sceptycznie nastawiona, no ale z czasem niektore kawałki sie spodobały Chociaz osbiscie nie słucham tego na codzien
_________________ "Raz łapię chwile te słodziutkie, choć krótkie. Innym razem te bezpowrotne i ulotne."
z kolejnych rzeczy słucham sobie The Japonicans (nie wiem co mnie bierze na japońską muzę ostatnimi czasy) muzyczka ciekawa, rozbudowana, sporo przeszkadzajek, gdzieś na granicy ze swingiem, troszkę rockstedy, pani na wokalu. Sekcja dęta troszkę słabo nagłośniona, mimo to dobrze się słucha.
_________________ czasem jeszcze w nocy krzyczę, ale poza tym dobrze
na dzień dzisiejszy najpopularniejszym jest Cała Góra Barwinków
nie chcę Was martwić, ale na dzień dzisiejszy najpopularniejszym zespołem ska są Farbki, ot co! Ten zespół jest na tyle uniwersalny, że do każdego gatunku muzycznego pasuje - od muzyki punkowej do ska.
Ska to ska, nie dla wszystkich... a umówmy się ze polskie to nigdy nie bedzie to prawdziwe, stare, dobre ska... Bad Manners, Madness, Skatallites, czy The Selector to klasyka...
Wiele tych kapeli to poprostu Skinheads tak własnie Ci źli skinheads hah... lubujacy sie w lzejszych klimatach
Piszac o jakichs farben cos tam smieszycie ludzi...
Z młodszych kapeli godnymi uwagi są Catch 22, Moskowskaya, Skapoint i jeszcze kilka innych.
Polskie ska które bawi na koncertach ( bo to o to chodzi,nie o zadne jakosci nagran i studia) to chocby Skankan i mysle ze Vespa ale za czasów Ś.p. Azyla, ostatnimi czasy nie było mi dane poSKAkac na ich koncercie z nowym albumem.
Definitywnie odradzam Skampararas, sztampowe teksty he...
Pozdr. Oi!
Heil haha
MUZYKA PRZECIWKO TOBIE!
_________________ To My Oi! Młodzież idziemy tędy...
Z godnych polecenia:
Ore Ska Band, czyli japoński zespół ska, który urzekł mnie ostatnimi czasy. Wokale głownie damskie, choć płci członków w zasadzie rozpoznać niepodobna ^^ Posłuchać można tu. Wesołe, skoczne, nieprawdopodobnie energiczne. I urocze.
Na marginesie dodam, że z tego, co się orientuję, jakieś tam openingi czy endingi do "Naruto" są właśnie ich. No cóż, nikt nie jest doskonały ;p
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum