• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Lady spark  

Wysłany: 2006-05-28, 11:01   
   Polecający: Przypadek;)

nie napisał/a:
Ok. Niech Ci będzie. Ubliżanie, phi.

Nie unoś się przecież ja tylko probuję Ci uświadomić że pomyliłaś się trochę ale przecież to nie koniec świata...w natłoku tego badziewia na rynku i wymyślonych rodzajów muzyki każdy może się pomylić ja gdy zaczynałam też nie byłam pewna czego słucham ale po kilku latach nauczyłam się rozpoznawać (mniej więcej) jaki jest to rodzja muzyki...

nie  

Wysłany: 2006-05-28, 13:02   

Wiesz, czego nie lubię najbardziej? Kiedy ktoś mówi mi, żebym się nie unosiła, uspokaja mnie, kiedy to nie jest potrzebne. Na odczepnego.
Widzisz, nie jestem nowicjuszką, od kilku lat w tym siedzę, więc proszę nie stwierdzaj takich rzeczy, kiedy nie wiesz, jaka jest prawda.
Dla mnie to nu metal i nic tego nie zmieni. Jest dużo ciężkiego gitarowego grania, teksty polityczne w dużej mierze. Jak już mówiłam typowym nu metalem nie jest, bardzo odbiega od typowego nu metalu.
Korn to nu, tak btw, nietypowy, ale nu.

Lady spark  

Wysłany: 2006-05-28, 13:43   

nie napisał/a:
Korn to nu, tak btw, nietypowy, ale nu.
nie napisał/a:
Dla mnie to nu metal i nic tego nie zmieni

Widze ze ciezko przyznac Ci sie do pomylki lepiej brnac dalej moze ktos uwierzy w porzadku jak wolisz :oczami:

lolinka  

Wysłany: 2006-05-28, 13:47   
   Polecający: bierdonka

ale zrozumcie ze te zespoły nie sa dokonca ani takie ani takie ... nie da sie wszystkiego zaszufladkowac do jednego gatunku ... taki jest dzisiejszy podział w muzyce , dlatego w dupie mam to czy to jest nu czy hard , wazne zeby dobrze grali ;]
A zreszta ani jeden z wymienionych wyzej zespołow nie jest dla mnie dobry , ne moja działka nie zgłębiam sie w gatunki , bo co z tego jak ktos tam bedzie grał grunge jak o tym nie ma pojęcia ;] wazne sa dzwieki a nie etykietki ;]
hail!

nie  

Wysłany: 2006-05-28, 14:08   

Do błędu? Może nie tak wielkiego jak twojego.
Skonsultowałam się z moim znajomym, krytykiem muzycznym, organizatorem festiwalu muzycznego, człowieka, który posiada kilka tysięcy płyt i stąpa po tej ziemi trochę dłużej od Ciebie, czy ode mnie, nawet trochę więcej niż trochę.

Na początek cytaty z polakich stron SOAD'u:
Cytat:
Na muzykę SOAD wpłynęło bardzo wiele brzmień, nie koniecznie ciężkich. Każdy z grupy ma swoje osobiste gusta muzyczne. Metalowe brzmienie nadali zespołowi Daron i Shavo. Jako swoje inspiracje muzycy wymieniają m.in. Dead Kennedys, Slayer'a, Morbid Angel, Faith no More, Kiss, Beatelsów, Zeppelinów nawet ormiański folklor. Wprowadzili do swojej muzyki też jazz, death metal, ormiańskie rytmy. Dzięki tej mieszance grupa dość szybko zaistniała na Losangeles'owskiej scenie hard&heavy. Zaczęli supportować takie kapele jak Incubus, Soulfly, Slayer, Black Sabbath.

Już to kogo supportuja wystarczy, by wepchnąć ich do beczki metalowej.

Cytat:
System of A Down jest pewnego rodzaju "rewolucją" na rynku muzycznym. Grają mieszankę punk rocka, metalu, ormiańskiej muzyki ludowej oraz popu. Zalicza się ich do nu-metalu (do którego kompletnie nie pasują) a to tylko dlatego, że tak naprawdę nie ma żadnego gatunku do, którego można by przypisać ich muzykę.

from Revolution - The Only Solution

Cytat:
Hard rock jest gatunkiem muzyki rockowej powstałym w początku latach siedemdziesiątych wywodzącym się z psychodelicznego rocka, acid rocka i bezpośrednio z rock-and-rolla. Cechami charakterystycznymi hard rocka są:
* ostre brzmienie, oparte na przesterowanych gitarach elektrycznych, niekiedy grających w duetach i imitujących siebie
* pełne energii brzmienie sekcji rytmicznej (gitara basowa, perkusja)
* agresywne, często surowo brzmiące wokale

Z muzyki hard rockowej wyewoluował gatunek heavy metal, posiadający podobne cechy. Niekiedy oba terminy traktowane są jako synonimy, choć zwykle uznaje się, że hard rock ma delikatniejsze brzmienie niż heavy metal. Inną zasadniczą różnicą pomiędzy gatunkami jest to, że utwory hard rockowe najczęściej komponowane są w skalach durowych, podczas gdy heavy metalowe niemal wyłącznie w molowych.

Cytat:
Termin Nu metal został wymyślony przez producenta Rossa Robinsona jako "New Metal" i przerobiony przez wokalistę Korn - Jonathana Davisa na "New Urban Metal" (N.U. Metal - nowy miejski metal - przymiotnik miejski w tym wypadku nawiązuje do ulicznej kultury hip hopowej). Spora ilość zespołów z pod szyldu Nu mówi iż skrót jest skrótem "New Underground". Kluczowe zespoły Nu Metalowe to Korn, Deftones oraz europejski Clawfinger, a więc jego początki sięgają lat 1993-1994, a jeżeli wziąć pod uwagę pierwsze demówki oraz koncepcje być może nawet 1990. Jednakże oficjalnie za powstanie nu metalu "obarcza" się płytę Sepultury "Roots", na której we wszystkich utworach było można usłyszeć orientalne dźwięki (głównie wydawane za pomocą brazylijskich intstrumentów ludowych) połączone z death metalowywmi riffami i perkusją.

from Wikipedia

SOAD ma gitary "walczące często ze sobą" - pierwsza cecha się nie zgadza - energiczna sekcja - ok, tyle że totalnie jest różna od klasykow stylu typu AC/DC czy Aerosmith. Agresywne wokale, ok - ale surowe? Bez żartów - to właśnie cecha nu metalu - przesterowane, udziwnione wokale.

Zresztą, wychodząc już poza definicje - czy hard rock czy nu metal - żadne z obu nie pasuje, ale jesli już by trzeba, nu metal. Czemu? Nu metal to styl współczesny, hard rock to relikt przeszlości. Nu metal to styl muzyki przesterowanej, przetworzonej - hard rock'a gra sie po prostu czyściej. Nu metal to specyficzny styl, który polega na lączeniu metalu z innymi stylami - w przypadku Linkin Park to np. rock, prawie rap i metal. W przypadku Slipknota, metal i core, SOAD'u, metal, core, progresja. Moze by tak nazwać SOAD - progresywną kapelą metal-corową? Ja w nich widzę setki podobieństw do Black Sabbath, czy Led Zeppelin, a brak podobieństw do AC/DC czy Aerosmith. Stąd szybciej metal, niż hard rock - a nu metal stąd, że to jednak łączenie stylów i nowoczesność. Odnośnie Korna? Pop, core, metal :P ? Zaglądając do źródeł, nazwał bym ich bardziej new metalowcami niż nu metalowcami.

lolinka  

Wysłany: 2006-05-28, 14:18   

Cytat:
Zalicza się ich do nu-metalu (do którego kompletnie nie pasują) a to tylko dlatego, że tak naprawdę nie ma żadnego gatunku do, którego można by przypisać ich muzykę.

ok , napisałas nam referacik , ale zniego własnie wynika ze SOAd nie da sie zakwalifikowac do zadnego z tych stylów dlatego , wrzucono ich do numetalu .... więc dalej nie wiem dlaczego tak usilnie twierdzisz ze to jest numetal , jak w tym referaciku wyraznie pisze ze niewiadomo dokonca co oni tak naprawde prezentuja ...
nie napisał/a:
Dla mnie to nu metal i nic tego nie zmieni.

więc to jest Twoje wyłącznie prywatne zdanie ze to jest nu metal , bo własnie ten referat mówi co innego , jak napisałas , przedstawia SOAD jako
nie napisał/a:
progresywną kapelą metal-corową

więc moze sie zdecyduj , co chcesz przekazac i jakie stanowisko obejmujesz ;]

dla mnie to moga oni wykonywac piesni ludowe z ukrainy albo iracki pop ... nie zgłębiam sie w gatunki i ich nowoczesne nazwy , bo to nie ma sensu ;]

Lady spark  

Wysłany: 2006-05-28, 14:19   

nie napisał/a:
Odnośnie Korna? Pop, core, metal :P ? Zaglądając do źródeł, nazwał bym ich bardziej new metalowcami niż nu metalowcami.

Mylisz sie nie tylko w tej czesci tekstu ale i w pozostalej ale pozostawiam to Tobie do przemyslenia jak dostatecznie dorosniesz do tego typu muzyki to bedziesz wiedziala gdzie go zaliczyc a poki co musisz jeszcze sie wiele nauczyc...

[ Dodano: 2006-05-28, 15:22 ]
a szukanie wujka w google na dobre nie wychodzi ;)

lolinka  

Wysłany: 2006-05-28, 14:22   

nie napisał/a:
Zaglądając do źródeł, nazwał bym ich bardziej new metalowcami niż nu metalowcami.

haha ... przeciez to to samo ;]

Termin Nu metal został wymyślony przez producenta Rossa Robinsona jako "New Metal" i przerobiony przez wokalistę Korn - Jonathana Davisa na "New Urban Metal" (N.U. Metal - nowy miejski metal - przymiotnik miejski w tym wypadku nawiązuje do ulicznej kultury hip hopowej

zródło: wikipedia

nie  

Wysłany: 2006-05-28, 14:32   

Po pierwsze, dziewuszki, nauczcie się czytać. Przesłałam wam to, co mój znajomy krytyk napisał. Nie mam takich problemów ze sobą, żeby pisać o sobie w rodzaju męskim. Lady spark, ten człowiek dorósł już bardzo dawno, don't worry.
Odnoszę wrażenie, że czytacie tylko to, co chcecie znaleźć w tekście. Napisałam, że się pomyliłam, ale nie tak bardzo już. Wy, upierałyście się, że to hard rock, co jest absurdem, a nu metal, jak wynika z tego referatu bardziej do SOAD'u pasuje, niż hr, nawet choćby dlatego, że ciężko go sklasyfikować, o czym wcześniej pisałam, ale na siłe starałyście się mnie nie zrozumieć.
Ostatnio zmieniony przez nie 2006-05-28, 14:34, w całości zmieniany 1 raz  

Lady spark  

Wysłany: 2006-05-28, 14:34   

nie ma sensu tlumaczenie madrzejszej pod kazdym wzgledem ze nie ma racji zostawiam to tak jak jest Nie tkwij dalej w swym bledzie kiedys zrozumiesz (moze)

nie  

Wysłany: 2006-05-28, 14:35   

Zabawna jesteś, naprawdę. Spoko, skoro tak wolisz, ale polecam naukę czytania ze zrozumieniem na przyszłość.
Mój znajomy chciałby wiedzieć, kto Ci powiedział, że to hard rock, bo jakoś nie wierzy, że sama doszłaś do takich 'genialnych' wniosków.

Orange  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2006-05-28, 17:01   
   Polecający: Epuls

Dziewczyny, przestancie. Ostatnio do jakiego tematu nie wejdzie, tam są jakieś sprzeczki i kłótnie. Forum ma z zasady być miejscem wymianu zdań, ale bez przesady, żeby narzucać swoje innym. A Wy obydwie chcecie udowodnić swoje racje. Tak może to się ciągnąć stronami i tygodniami, a ostatecznie, podsumowując, nie napiszecie przez ten czas nic nowego, ważnego i ciekawego.

Jeżeli tak bardzo chcecie wiedzieć, czym jest SOAD, to.. się nie dowiecie. Tego NIE DA SIĘ ZASZUFLADKOWAĆ i wszelkie próby ku temu sa nadaremne. Słychać w ich muzyce różne brzmienia. A już nu metalem to nie jest na pewno.

cytuję:
SOAD nie gra nu-metalu, zespół wydał Toxicity wtedy gdy ten gatunek był bardzo popularny i dlatego niektórzy zaliczją ich do tego nurtu. Poza tym nu metal zawiera elementy rapu.

źródło: soad.fan.pl

Także same widzicie, że ta dyskusja nie ma sensu.
a droga jest prosta, czy jest kręta droga

http://www.orangeblood.digart.pl

nie  

Wysłany: 2006-05-28, 18:59   

Orange, na siłę bym argumentami tutaj nie rzucała, gdyby Lady spark była bardziej tolerancyjna, bo jak się okazało ani ja ani ona nie miała racji, chociaż może ja byłam odrobinę bliżej prawdy, ale to nieważne. Nie próbowałabym jej przebić, gdyby ona nie pisała do mnie w sposób protekcjonalny chcąc udowodnić, kto tu jest mądrzejszy, oczywiście mnie takie zachowanie zarzucając. Mam nadzieję, że rozumiesz, co chce powiedzieć, bo w innym wypadku bez sensu, żebym tu przebywała, kiedy jestem wciąż nierozumiana, a innym to i tak wisi i powiewa jedna osoba mniej, czy więcej.

Kinga14  

Wysłany: 2006-05-31, 15:26   

mój ulubiony zespół z rocka to system i jeszcze raz system :D jest zajeb... :P

Arjada  

Wysłany: 2006-05-31, 15:33   

uwielbiam piosenki systemu!! slucham ich od bardzo dawna a moj ulubiony kawalek to chop suey....:)) zarabista piosenka:))
od spojrzeń
bezlitosnych
Dających ból każdemu
słabemu człowiekowi

Odpowiedz do tematu