czyli , jak w temacie , jeśli coś ciekawego sie bedzie działo w muzyce , jakis skandal , zakazy koncertów , palenie płyt na stosie , picie wódki czy branie narkotyków przez muzyków , rocznice śmierci bądz ślubu wykonawców to walcie tutaj Ogolnie wszystko co ciekawego jest o muzyce w mediach i o czym warto wiedzieć by przezyc ;p
na początek , dla znawców nowej płyty Slayera , Christ Illusion taka mała ciekawostka , myśle ze wielu thrashomaniakom wywoła lekki ironiczny usmieszek na twarzy ;p
Cytat:
Slayera nie chcą w Indiach
Nowy album grupy Slayer, "Christ Illusion", został wycofany z indyjskich sklepów po protestach tamtejszych środowisk katolickich.
Jak poinformowała dystrybuująca płytę Amerykanów w Indiach wytwórnia EMI Virgin India Ltd., album oprotestowała organizacja katolicka pod nazwą Catholic Secular Forum. Kontrowersje wywołała oczywiście okładka "Christ Illusion" autorstwa Larry'ego Carrolla. Artysta przedstawił na niej wytatuowanego Chrystusa z amputowanymi dłońmi, który stoi w morzu krwi, w którym pływają ucięte głowy. Na celowniku organizacji znalazła się też kompozycja "Skeleton Christ". Jej tekst, zdaniem Josepha Diasa – generalnego sekretarza Catholic Secular Forum, stanowi obrazę dla chrześcijaństwa.
Wydawca ugiął się pod protestami CSF. Kaveri Khullar, szef marketingu EMI Virgin India Ltd., zapewnił organizację, iż wszystkie kopie "Christ Illusion" zostaną wycofane ze sklepów.
Wysłany: 2006-10-10, 18:11
Polecający: Dzięki sobie :)
Takie kraje są bardzo wrażliwie na punkcie ostrej muzyki i wulgarnych tekstów czy też tesktów antyreligijnych czy mówiących o religi zbyt wiele. Już kilka płyt z tego powodu zostało wycofanych min. z Indonezji i Chin.
Trochę mnie to dziwi bo sądząc po okładce płyty i tytule to ta płyta raczej skierowana jest w strone ewentualnej krytyki Chrześcijaństwa a nie religi dalekiej Azji. Być może sądzą tam że taka ostra muzyka ma zływ wpływ na młodych ludzi...
Trochę niesprawiedliwie mimo wszystko - muzyczna komuna.
_________________ GG - 9095191
Tlen - drunk7_13@tlen.pl
E-mail - psb-drunk@tlen.pl
Album: Fundamnetal
Piosenka: ----------
--------------------------------------
Are you gonna go to the Sodom and Gomorrah show?
Wysłany: 2006-10-10, 19:22
Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne
Oficjalna strona Rammstein podała szczegóły nowego DVD zespołu zatytułowanego "Völkerball". Zgodnie z zapowiedzią, ma ukazać się w sprzedaży 17 listopada 2006 roku. Przewidziane jest kilka edycji, różniących się zawartością:
Najobszerniejsze wydanie będzie zawierać ksiązkę z 190 stronami zdjęć, których autorem jest Francuzki fotograf Frederic Batier. Album będzie w wymiarach 27cm x 31cm, aby w jak najdokładniejszy sposób ukazać materiał koncertowy od przygotowań zespołu do występu, poprzez samo show aż po emocje zgromadzonych fanów. Dodatkowo do tej edycji będzie dołączona dodatkowa (czwarta) płyta uzupełniająca zapis audio koncertu do pełnych 140 minut.
Szczegóły wszystkich edycji prezentują się następująco:
Standard Edition (DVD+CD)
- 140 minut video nagrań koncertowych (DVD)
- 75 minut audio nagrań koncertowych (CD)
Special Edition (2DVD+CD)
- 90 minut filmów dokumentalnych:
* Anaconda in the Net (DVD)
* Reise, Reise: The Making Of The Album (DVD)
- 75 minut audio nagrań koncertowych (CD)
Limited Edition (Fotoalbum+2DVD+2CD)
- 190 stron zdjęć z trasy koncertowej
- 90 minut filmów dokumentalnych:
* Anaconda in the Net (DVD)
* Reise, Reise: The Making Of The Album (DVD)
- 140 minut audio nagrań koncertowych (2CD)
Informacje na temat dokładnej tracklisty i okładki pojawią się wkrótce.
-------
saferłel napisał/a:
(...)
wiesz... Bollywood... tam chyba nadal maja zakaz calowania ;p
saferłel napisał/a:
. Być może sądzą tam że taka ostra muzyka ma zływ wpływ na młodych ludzi...
Taak, na pewno, w Polsce tak sie tez mowi, spytaj sie pana w sutannie, podobny pan walczyl w Indiach o banicje plyty
--------
Völkerball, Völkerball! Juz nie moge sie doczekac! Zwlaszcza, ze rodzice stawiaja najlepsza wersje ;D
Wczoraj, tj. 9 października 2006 zmarł w Krakowie Marek Grechuta, jeden z najwybitniejszych przedstawicieli polskiej sceny muzycznej, poeta, piosenkarz i kompozytor. Chyba każdy słyszał jego największe przeboje, takie jak "Twoja postać", "Dni, których nie znamy", "Ocalić od zapomnienia" i wiele wiele innych. Często sięgał po teksty najwybitniejszych polskich poetów, Mickiewicza czy Leśmiana.
Zmarł w wieku 60 lat [*]
_________________ Gitara jest w porządku Johnie, ale grając na niej nie zarobisz na życie...
Wysłany: 2006-10-10, 20:11
Polecający: bierdonka
oo ta wiadomośc mnie przybiła ;/ jak to usłyszałam wczoraj to zdziwiłam sie bo wydawało mi sie ze taka postać jak on jeszcze bedzie zyła długo , a wiek 60 lat to jeszcze młody wiek. Szkoda ze nie wydał nic nowego , choć wiem ze planował ... no cóz , szkoda , ale zycie kiedys sie konczy , wszyscy skonczymy w piachu ;]
[ Dodano: 2006-10-10, 21:13 ]
aha , używajcie [quote] [/quote ] zeby mozna było odróznić niusa od zwykłego posta ;p
[ Dodano: 2006-10-22, 22:02 ]
Cytat:
Cytat:
'Zagraniczne płyty – polska cena' to akcja, która wywoła rewolucję na polskim rynku fonograficznym. Udostępniamy konsumentom zagraniczne premierowe płyty w cenach polskich płyt. Od tej pory zamiast płacić za zagraniczną premierową płytę 60-70 złotych, klient wyda na nią ok. 30 złotych. To jest faktycznie rewolucyjna zmiana.
Nasza akcja obejmuje przede wszystkimi Premiery zagraniczne, ale również płyty wydane w ciągu ostatnich kilku miesięcy. NIE JEST to wyprzedaż starego katalogu!!! Proponujemy płyty w niezwykle korzystnej cenie, polskiej cenie. Chcemy, żeby nasze płyty, oznaczone charakterystyczną niebieską naklejką kosztowały ok. 30 złotych.
Mariusz Jankowski, Universal Music Polska
źródło: radionewsletter.pl
Wysłany: 2006-11-01, 00:16
Te ceny pewnie będą dotyczyć jakiś Macedońskich formacji hip-hopowych, szkoda gadać, nie sądze by płyta znanej kapeli była do kupienia od dnia premiery za około 29zł.
Ja mam news który nas wszystkich ucieszy:
Potwierdziły się informacje o tym, że w szeregach Blog 27 nie dzieje się najlepiej. Grupę opuściła jedna z wokalistek.
Z zespołu odeszła Alicja Boratyn, jednak Tola Szlagowska nie poddaje się i twierdzi, że dalej będzie występować jako Blog 27, w towarzystwie muzyków i dwóch tancerek.
"Czasami w życiu tak jest, że coś się kończy – mówi Tola na łamach "Super Expressu". "Szanuję jej decyzję, bo uważam, że każdy powinien decydować sam o sobie. Jednak nie zmienia to planów zespołu".
Miejmy nadzieję że to początek końca
Tlen - drunk7_13@tlen.pl
heh jesli powołujesz sie na Super Express to bądź pewny że oni dalej bedą razem szczęśliwi i weseli i nie zapowiada sie na Sciągnięcie ich ze sceny ;/
Ja słyszałam w radiu ostatnio że Metallica weszła do studia i bedzie nagrywac płyte. Nie usłyszałam jednak czy będzie to nowa płyta czy coś w stylu : 'the best of.."
Wysłany: 2006-11-01, 12:51
No ale skoro sama babka z tego duetu mówiła że się rozpadają to chyba nie miejmy wątpliwości SE nie narażał by sie tak bardzo że kłamał by tak otwarcie, mogliby go oskarżyć przed sądem nawet.
A super newsem i myślę że dla fanów dobre rockowej muzyki wszystkich odmian niusem roku jest fakt że prawdopodobnie w czerwcu na stadionie śląskim w Chorzowie wystąpi Genesis, a więc nie dość że się reaktywowali to jeszcze będą drugi raz w Polsce!!!
Nius nad niusy. Ja tam będe!
Tlen - drunk7_13@tlen.pl
Wysłany: 2006-11-01, 14:35
jusia_like napisał/a:
Ja słyszałam w radiu ostatnio że Metallica weszła do studia i bedzie nagrywac płyte. Nie usłyszałam jednak czy będzie to nowa płyta czy coś w stylu : 'the best of.."
Weszli juz dawno i nawet grali na koncertach swoje nowe utwory. Ma to byc nowa całkiem płytka a;e ja jakos sceptycznie podchodze do tego po usłyszeniu dwóch nowych utworów ;] Zobaczymy
To może warto jeszcze wspomnieć o powrocie The Who i wydanej przez nich nowej płycie, pierwszej po bardzo bardzo długiej przerwie:
Cytat:
30 października pojawił się nowy album The Who i może on stanowić jedną z największych rockowych sensacji tego roku.
Jeżeli ktoś ma wątpliwości, warto przypomnieć, że zespół mający w katalogu takie albumy jak „My Generation”, „Tommy” czy „Quadrophenia”, nagrał pierwszy studyjny album od dwudziestu trzech lat! Poprzednia płyta, „It’s Hard” ukazała się w 1982 roku. Album „Endless Wire” miał się początkowo ukazać już na początku roku 2005 pod tytułem „WHO2”, ale zobowiązania perkusisty Zaka Strakeya wobec zespołu Oasis, spowodowały przesunięcie premiery. Z oryginalnego składu The Who, na albumie usłyszymy oczywiście Rogera Daltreya i Pete’a Townshend’a. Obok nich na „Endless Wire” zagrali także Peter Huntington, Simon Townshend (brat Pete’a), Billy Nichols i John „Rabbit” Bundrick.
No ciekawe jak się zaprezentują dinozaury w odświeżonym składzie, dla miłośników klasycznego rocka to chyba jedna z przyjemniejszych niespodzianek w ostatnim czasie.
_________________ Gitara jest w porządku Johnie, ale grając na niej nie zarobisz na życie...
Wysłany: 2006-11-28, 22:55
Cytat:
Jak podał serwis Wirtualne Media, Michał Wiśniewski zamierza wprowadzić do kiosków "Ruchu" tanie płyty kompaktowe polskich i zagranicznych wykonawców.
Lider Ich Troje podpisał już umowę z "Ruchem". Płyty wprowadzane przez niego do sprzedaży w kioskach należących do spółki mają kosztować od 9 do 13 złotych - podał portal Money.
Według informacji, pomysł zrodził się w głowie Wiśniewskiego przy okazji jego ślubu. Relacja z imprezy została nagrana na płytę dołączoną do jednej z gazet za cenę pięciu złotych. Gazeta sprzedała się w 1,5 mln egzemplarzy. Ten wynik sprawił, że Michał doszedł do wniosku, iż jest zapotrzebowanie na tanie płyty oraz że można wygrać z tymi, którzy nielegalnie ściągają muzykę z Internetu.
Wiśniewski zamierza zrezygnować ze współpracy z dużymi wytwórniami i produkować krążki własnym sumptem. Przez to ograniczy koszty i zwiększy sprzedaż. Zarobek z każdego egzemplarza będzie relatywnie mniejszy, ale obrót pozostanie na wysokim poziomie.
"Ja nie będę miał z każdej 5 złotych, ale i wytwórni nie oddam 5. Stworzymy wspólny dział, który zajmie się logistyką i promocją konkretnych produktów" - mówi Wiśniewski. Jak dodaje, współpraca z największym polskim kolporterem, zapowiada się świetnie: "Byłem zaskoczony kreatywnością nowego, młodego zespołu pozornie nienowoczesnej spółki".
Najtańsze płyty (w tym najnowszy krążek Ich Troje) kosztować będą 9,99, najdroższe, zachodnie hity ok. 15 zł.
Wysłany: 2007-06-26, 11:38
Cytat:
Powrót Led Zeppelin
Legenda muzyki rockowej, grupa Led Zeppelin powróci na jeden koncert.
Wokalista Robert Plant, gitarzysta Jimmy Page, basista John Paul Jones oraz syn oryginalnego perkusisty zespołu, Jason Bonham, spotkają się, by uczcić pamięć założyciela wytwórni Atlantic Records, Ahmeta Erteguna w Londynie.
Pragnący zachować anonimowość informator powiedział: - Page, Plant i Jones zgodzili się, by zagrać na tym koncercie. Czekają jeszcze na ostateczną datę.
Co ciekawe, podobno muzycy rozważają też zagranie całej trasy.
Wysłany: 2007-11-02, 20:25
Cytat:
Wokalista zespołu Universe popełnił samobójstwo
Mirosław Breguła, współzałożyciel popularnego - zwłaszcza w latach 80. - zespołu Universe, nie żyje. 43-letni muzyk popełnił samobójstwo w swoim mieszkaniu w Chorzowie - poinformowała policja. Informację potwierdzili członkowie zespołu.
"Jesteśmy zasmuceni i zaskoczeni tą wiadomością. Ostatnio wszystko szło w dobrym kierunku, przynajmniej tak się wydawało. Nie obserwowaliśmy żadnych niepokojących symptomów. Mieliśmy plany koncertowe" - powiedział współzałożyciel zespołu Universe Henryk Czich.
Jak przyznał, w przeszłości grupa i sam jej lider mieli trudne chwile, ale ostatecznie zawsze udawało się porozumieć. W czwartek Breguła przysłał koledze z zespołu sms-em życzenia urodzinowe. Nic nie zdradzało, że mógłby chcieć się zabić - dodał Czich.
Nie wiem, może to ta refleksja jaka towarzyszy każdemu z nas w dniu Wszystkich Świętych, rozrachunek, jakiego wtedy człowiek dokonuje - pchnęły Mirka do samobójstwa? - zastanawia się Czich.
Czich nie potrafi na razie odpowiedzieć na pytanie, co dalej z zespołem. Nie zamierzamy niczego robić na siłę, przyszłość pokaże. Na pewno jesteśmy winni Mirkowi i fanom koncert wspomnieniowy. Uważam, że był jednym z najzdolniejszych, choć niedocenianych, polskich kompozytorów - podkreślił.
Mirosław Breguła urodził się w 1964 roku, był gitarzystą, wokalistą i kompozytorem. Zespół Univerese założył razem z Czichem w 1981 r. W następnym roku po raz pierwszy wystąpili publicznie. W 1983 grupa ta zwyciężyła na Młodzieżowym Ogólnopolskim Przeglądzie Piosenki we Wrocławiu. W 1988 r. zespół zdobył nagrodę publiczności na festiwalu w Opolu za piosenkę "Tacy byliśmy". Cztery lata później na opolskim festiwalu grupa zdobyła I nagrodę w konkursie premier za piosenkę "Daj mi wreszcie święty spokój".
Do innych największych przebojów grupy zalicza się takie utwory jak "Mr Lennon", "Wołanie przez ciszę", "Ty masz to, czego nie mam ja".
Piosenka "Mr Lennon" długo utrzymywała się na szczytach list przebojów. Mimo tych sukcesów w latach 80. żadna firma fonograficzna nie chciała wydać płyty długogrającej Universe. Dopiero na początku lat 90. ukazała się składanka "The best of Universe". W nagraniach kolejnych płyt brali udział m.in. Józef i Jan Skrzek, Andrzej Urny i Beno Otręba.
Breguła był zafascynowany grupą The Beatles. To z tej fascynacji zrodziła się nazwa zespołu, nawiązująca do kompozycji Lennona i McCartneya "Across the Universe". (aka)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum