skindred - w sumie nie jest to az tak malo znany zespol, ale nie wszyscy znaja. ciekawe polaczenie reggae'owych rytmow i wokalu z ciezkimi gitarami.
lutan flyah - nie wiem czy znany czy nie, ja poznalem niedawno. swietne reggae, dla mnie porownywalne do damiana marleya, ktorego uwielbiam, wiec i lutana uwielbiam chevelle - malo znany, a dobry zespol. nie bede szufladkowal, w kazdym razie muza z gatunku ciezszych, ale nie metal. podciagnal bym pod seethera np.
ra - jak wyzej
blindside - po czesci jak wyzej. szwedzki zespol zaczynajacy od hardcore ale od moemntu wydania plyty w pozostalej czesci europy nieco lzej. ciekawe polaczenie zmieniajacego sie wokalu od takiego lagodnego po "darcie mordy" Exilia - tez z ciezszych, podobnie jak te kilka wyzej. ale tym razem towarzyszy nam swietny damski wokal, momentami brzmi jak sandra nasic z guano apes, ale sam nie wiem czy nie jest lepsza.
Jonathan davis - niewielu wie ze ow wokalista korna wyruszyl w solowa akustyczna trase (nie, nie chodzi o mtv unplugged, tylko wyruszyl SAM, bez pozostalych czlonkow czyli fieldyego i munkyego). klimat zblizony do tego co zespol robil akustycznie, ale jeszcze wiecej niesamowitych instrumentow, niegranych wczesniej utworow, coverow i w ogole nieznanych utworow, do tego niesamowite sprawy typu improwizacja na skrzypcach itp.
Wojtek Pilichowski band/PiR2 ("pi er kwadat") - czyli najlepszy basista w polsce i jeden z lepszych na swiecie. genialne utwory glownie nastawione na niesamowity dzwiek 5i 6 strunowego basu pilicha, gra glownie klangiem, tworzy naprawde rewelacyjne rzeczy. do tego w pir2 towarzysza mu raduli, czyli jeden z lepszych gitarzystow w polsce, i ³osowski, bardzo dobry perkusista. jesli bedziecie mieli okazje koniecznie wybierzcie sie na koncert.
Pure reason revolution - tutaj ciezko mi okreslic. niby gitary ciezsze itp, ale klimat maja bardzo ciekawy, momentami oryginalny. 2 wokale, jeden zenski, drugi meski, nieco inne od tysiecy powstalych niedawno zespolow, warto sprawdzic.
mars volta - zespol bylego wokalisty at the drive in. niesamowity wokal, wiele dowolnosci i improwizacji, utwory zdecydowanie ambitne, dla niektorych wrecz ciezkie w odbiorze (np dla mnie na poczatku). warto.
Bongo Chili - reggae, ragga, momentami nawet prawie drum n bass. niedawno wydal plyte,wiec jest stosunkowo mlody na rynku muzycznym. mi bardzo podchodzi, warto sie zapoznac z nim.
_________________ Imagine there's no heaven
iIs easy if you try
No hell bellow us
Above us only sky
chevelle - malo znany, a dobry zespol. nie bede szufladkowal, w kazdym razie muza z gatunku ciezszych, ale nie metal. podciagnal bym pod seethera np.
Tak¿e polecam ten zespó³. Co prawda ich pierwsza p³ytka Point#1 jest moim zdaniem kiepska tak ju¿ reszta ich p³yt jest ¶wietna. Szczególnie poleca³bym "Vena Sera"
A z innych ma³o znanych Polsce polecam Staind. S± moim zdanie tylko troszkê "l¿ejsi" ni¿ Chevelle ale te¿ dobrze graj±
_________________ "Có¿ najtrudniejsze z wszystkiego?
A prostym wydaje siê zgo³a:
Dojrzeæ spojrzeniem w³asnym
To, co siê przed nim nie chowa"
nie no, staind malo znany? nie przesadzajmy, maja rzesze fanow, glosno o nich bylo glownie za czasow wielkiego szalu na limp bizkit.
i nie zgadzam sie ze sa "lzejsi" od chevelle. poza tym nalezy podkreslic ze aaron lewis, wokalista, ma naprawde swietny glos i niesamowite mozliwosci wokalne. czekam wlasnie na jakis nowy material nagrany przez nich.
_________________ Imagine there's no heaven
iIs easy if you try
No hell bellow us
Above us only sky
Bongo Chili - reggae, ragga, momentami nawet prawie drum n bass. niedawno wydal plyte,wiec jest stosunkowo mlody na rynku muzycznym. mi bardzo podchodzi, warto sie zapoznac z nim.
Ja to znam ,u mnie klasie nawet paru zna (a s± wyj±tkowo zacofani je¿eli chodzi o prawdziw± muzykê ,wiêc chyba jednak jest chyba troche bardziej znañsza ni¿ inne tytu³y które wymieni³e¶).
Tak od siebie to s±dze ¿e ma³o znana jest kapela która wykonuje undergroundowy punk -The Analogs ze Szczecina ,no ale to pewnie dlatego ¿e taka muza mo¿e przej¶æ tylko w jakich¶ ma³ych grupkach.
Tak od siebie to s±dze ¿e ma³o znana jest kapela która wykonuje undergroundowy punk -The Analogs ze Szczecina ,
wiem, wiem, masz prawo do swojego zdania, swojej opinii, a ja siê dziwiê, ¿e ten zespó³ nie zosta³ wymieniony jeszcze w temacie o reggae ;/ mo¿e siê jeszcze doczekam i siê dowiem czego¶ ciekawego
_________________ "Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, ¿e nie, to go w mordê!"
'Ooo, jak on mi strasznie poka¿e!!! Ooo, jak ja okropnie zobaczê!!!' wszystko gra
Wys³any: 2008-01-06, 21:27
Polecaj±cy: Mama mi poleci³a ;]
a s³usza³ kto¶ o Gallows ? fajny hardcore punk =]
_________________ "A guy walks up to me and asks 'What's Punk?'. So I kick over a garbage can and say 'That's punk!'. So he kicks over the garbage can and says 'That's Punk?', and I say 'No that's trendy!"
Tak od siebie to s±dze ¿e ma³o znana jest kapela która wykonuje undergroundowy punk -The Analogs ze Szczecina ,no ale to pewnie dlatego ¿e taka muza mo¿e przej¶æ tylko w jakich¶ ma³ych grupkach.
moge nie skomentowac ?
jak dla mnie malo znane w polsce sa zespoly hc, ktore przechodza tylko w wiekszym skupisku prawdziwych hardcorowcow a szkoda, ja jeszcze nie znam mnustwa dobrych kapel ale caly czas odkrywam : )
HORSE The Band - jak dla mnie sa genialni hc z domieszka elektroniki czyli to co ana lubi najbarziej : >
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum