bez sensu jak dla mnie pytanie, przede wszystkim nad wszystkim można popracować, można udać się do specjalisty, spróbować wyleczyć, zminimalizować itp. wadę wymowy w tym przypadku jąkanie.
Jeśli daną osobę można zrozumieć i wiem co mówi, to jakoś, by mi to nie przeszkadzało - aczkolwiek są to czysto teoretyczne rozważania. ;]
_________________ 'jesteśmy jak bratki pośród pola chwastów'
'Wszystko przebiega zgodnie z moim planem. Jestem bezwzględnie inteligentny!'
Trudne słowo: lo-go-pe-da.
Z tego, co wiem, on zajmuje się wadami wymowy. Jąkaniem też, a więc można je leczyć. Więc nie bardzo rozumiem, w czym problem.
Wysłany: 2008-06-24, 01:10
Mój brat się jąka. Kilka lat wcześniej bardzo mocno, nie mógł wypowiedzieć zdania bez powtarzania niektórych sylab. Wtedy jednak mieliśmy "trudną sytuację w domu", czyli na mowę brata miał wpływ stres. Teraz (ma 25 lat) tylko czasem zdarza mu się zająknąć, wtedy z reguły pada głośne "kurde!" i... koniec powtarzania.
Nie zgadzam się, że zawsze może pomóc logopeda. Czasem potrzeba pomocy psychologa.
Z własnego doświadczenia wiem, że jeżeli ma się odrobinę cierpliwości, to jąkanie w niczym nie przeszkadza
_________________ yeah, słońce, yeah!
No nie... przeglądam forum, a tu już dwie osoby mają "Tomoko" w podpisie...
nie wiem cO mam o tym myśleć ... chłOpak ze mną zerwał i na drUgi dzień widziałam gO z inną panna .. mOżliwe , ze spOtykjał się z nia jak był ze mna . ?
Jestem dziewczyną ale się wypowiem na ten temat mam fajną koleżankę która się jąka gdy jest zdenerwowana jest bardzo miła itd. i niby jąkanie skreśla ją z niektórych waszych list? Jeśli jest jakiś facet który na to pytanie odpowie tak to jest zwykłym chamem!!!!!!!!!!!!!
podejrzewam ze takie pytanie z gory zupelnie nie ma sensu. mialam kumpla ktory mial obsesje na punkcie wielkich cyckow, zawsze powtarzal ze nigdy nie bedzie z plaska laska, a z wlasnie taka stworzyl stabilny zwiazek.
nawet jesli ktorys z panow powie, ze nie dal by rady wytrzymac z jakajaca sie dziewczyna (znam pare osob, ktore - mimo to ze nie sa szczegolnie uprzedzone - czasami nie wytrzymuja ze smiechu), niewykluczone ze przypadnie mu w udziale wlasnie jakajaca sie dziewczyna.
kiedys bym powiedziala ze nigdy nie bede z niemcem, a tu niespodzianka.
_________________ yeah, I do like open windows
!UWAGA ZBIERAM CHĘTNYCH NA PIESZĄ WYPRAWĘ Z DUNIEKRKI DO NANTES WZDŁUŻ WYBRZEŻA, LIPIEC-SIERPIEŃ 2009; KONTAKT: PW, GG!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum