Mam taki problem:
mam wade wymowy a mianowicie jąkam sie. przez co niezawsze moge o wszystkim pogadac z moja dziewczyną bo niemoge wypowiedziec przystkich słów... a jak bym sie przy niej jąkał to głupio bym sie czuł.
Pomozecie mi? jakies rady moze cokolwiek
_________________ "...wiem ze to tylko marzenia wiem ze niedospełnienia..."
Wysłany: 2006-12-08, 22:04
Polecający: myszka mi poleci(a)ła...
Jąkanie jest uleczalne. A dziewczyna pewnie Cię rozumie i akceptuje Twoje zaburzenie. Nie zaszkodziłoby coś z tym zrobić (nie tylko dla siebie ). Tylko się nie jąkaj na forum .
Wysłany: 2006-12-08, 22:40
Polecający: bierdonka
czemu nie jesteś szczery ze swoja dziewczyną ? Skoro nia jest to na pewno to zaakceptuje , jesli nie to ... zmien dziewczyne ;p Nie no , żart. Na pewno idz do logopedy , a z dziewczyn a pogadaj na ten temat szczerze , powiedz ze sie tego wstydzisz , przeciez powinna Cie zrozumieć , pomoc albo poprostu nie bedziecie rozmawiac w pełni , ale ona chociaż bedzie znała powód dlaczego tak jest , bo nie wątpie ze to zauwazyła ale pewnie tez boi sie Ciebie urazić i sie zapytać , czy sie jąkasz. POROZMAWIAJ Z NIA O TYM! Albo napisz jej list , jesli sie wstydzisz prosto w oczy. Ona pzreczyta , przemysli na spokojnie , uniknie szoku jesli taka reakcja wystapi ( bo nie mozna niczego wykluczac i zakładac ze jej to nie bedzie przeszkadzało)
Ale szczerze to zastanawiam sie jak to ukrywałeś przed tak bliską osoba , jak własna dziewczyna ?
Wysłany: 2006-12-09, 12:23
Polecający: myszka mi poleci(a)ła...
kovalsky napisał/a:
tego sie zaakceptowac nieda
Nie takie rzeczy da się zaakceptować... Musisz to zrozumieć żeby pokonać. Jak Ci to aż tak przeszkadza (nie wiem jak b. się jąkasz), to zajrzyj do logopedy. Do tego oni są.
kovalsky napisał/a:
I sory za błędy w pisowni
I nie soRRy, tylko się popraw. To nie trudne.
_________________ "Mądry nie jest ten, który martwi się z powodu niedostatku, lecz ten, który cieszy się z tego co ma."
Lubię internet, bo w internecie nikt nie wie, że jestem psem
Per aspera ad astra...
...wszędzie można dojść na piechotę
Ja nie tyle co się jąkam, co powtarzam kilka razy cały wyraz, szczególnie gdy sie stresuje.
Dokładnie.
Pamiętajcie, że jest różnica między "jąkaniem się", a "zacinaniem"
Też mam ten problem. Czasami jak coś relacjonuje rodzicą (żadziej to występuje przy mojej dziewczynie), to potrafię się zacinać w co 2 wyrazie.
Logopeda - tak, powinien pomóc, ale jakoś wstyd przed taką wizytą mnie ogarnia nie jest moje zacinanie się w takim stanie, aby to leczyć u specjalisty ale może kiedyś
_________________ Będę pamiętać swoje hasło, będę pamiętać swoje hasło, będę pamiętać swoje hasło, będę ...
Ejjj......pssstttt.... Gość - pamiętaj, że BlueForum to Piaty Wymiar Rzeczywistości
www.BlueMan.pl devBlog - nie tylko o programowaniu
Zależy jaki charakter ma dziewczyna (to już sam powinieś wiedziec ) Jak jest mądra i wyrozumiała to wal prosto z mostu na pewno Cię zrozumie A jak jest niestety przeciwieństwem tego co wczesniej napisałem to musisz iść do logopedy albo w jakiś inny sposób to wyleczyć i ukrywać to przed nią. (Jeżeli Ci na niej zależy )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum